Przepisy kulinarne

Mistrzowska kuchnia włoska

Papardelle, lasagne i fritatta czyli kuchnia włoska! Swoje popisowe dania, z niewielką pomocą Piotra Kucharskiego, przygotował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Wojciech Brzozowski. Pycha!

Papardelle ze strączkami i szynką parmeńską

Składniki:
100g groszku zielonego Hortex
100g fasolki szparagowej Hortex
100g bobu Hortex
400 g makaronu papardelle
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
6 plastrów szynki parmeńskiej
50 ml oliwy z oliwek
2 łyżki masła
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz

Przygotowanie:
Do garnka wlej 4 l wody, posól ją łyżeczką soli i zagotuj. Posiekaną cebulę i czosnek podduś na patelni na oliwie z masłem, aż będą miękkie, dodaj pokrojoną w paski szynkę i tymianek. Później wrzuć strączki i znowu duś do miękkości. Pod koniec całość przypraw solą i pieprzem. Ugotowany makaron podawaj z sosem (chwilę jeszcze smaż).

Dyniowe lasagne

Składniki:
2 opak. dyni w kostce Hortex
200g groszku zielonego Hortex
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 por
2 marchewki
50 g orzechów włoskich
100 ml śmietany kremówki
1 jajko
6-9 płatów makaronu lasagne
6 listków szałwii
oliwa z oliwek
sól
pieprz 

Przygotowanie: 
Jedno opakowanie dyni ugotuj w mleku, aż stanie się ona miękka, po czym odcedź i zmiksuj ze śmietaną kremówką oraz jajkiem, by przybrała konsystencję sosu. Później przypraw ją solą i pieprzem. Następnie posiekaną cebulę i czosnek podduś na patelni na oliwie, dodaj pokrojony w krążki por  i obrane, starte na tarce marchewki i listki szałwii. Całość duś ok. 15 minut. Pod koniec dodaj groszek i przypraw solą oraz pieprzem i duś jeszcze kilka minut. W tym czasie przygotuj makaron do lasagne według instrukcji na opakowaniu. Następnie na spód natłuszczonego naczynia do zapiekania wyłóż odrobinę warzyw z patelni, na wierzch daj makaron i całość zalej sosem dyniowym. Po chwili raz jeszcze ułóż warzywa, potem makaron, tak by powstały 2-3 warstwy, i zalej sosem. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz ok. 30 minut.

Fritatta makaronowa z sosem owocowym

Składniki:
1 opak. mieszanki owocowej Hortex
200 g ugotowanego makaronu (np. spaghetti)
2 łyżki masła
50 g rodzynek
100 g twarogu
4 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 torebki nasienne kardamonu
2 łyżki miodu

Przygotowanie:
Do roztopionego na patelni masła dodaj makaron, rodzynki i miód i całość smaż kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. W tym czasie jajka z cukrem ubij na puszystą, ale płynną masę. Następnie makaron równomiernie rozłóż na patelni i posyp go po wierzchu pokruszonym twarogiem. Tymczasem do masy jajecznej dodaj łyżkę mąki, delikatnie wymieszaj i polej nią makaron. Całość wstaw na 10-15 minut do rozgrzanego do temperatury 180ºC piekarnika. W tym czasie w garnku podduś owoce z miodem i kardamonem (aż zgęstnieje). Ciepłą fritattę podawaj z sosem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
63
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0