Przepisy kulinarne

Mistrzowie Smaku w naszej kuchni

Patricia Kazadi zaprosiła do kuchni Dzień Dobry TVN swoją, prywatną mistrzynię smaku, czyli swoją mamę Barbarę. Wspólnie z Michelem Moranem przygotowały: tatara z polędwicy wołowej, tuńczyka z mango i zapiekaną cykorię.

Kto jest Twoim "Mistrzem Smaku"? Szczegóły akcji na stronie www.mistrzsmaku.tvn.pl

Francuski tatar z polędwicy wołowej

Składniki:
200 g polędwicy wołowej
50 g kaparów
50 g ogórków kiszonych
natka pietruszki
2 cebule białe
ketchup
tabasco
sos Worcestershire
3 jajka
olej
sałata rzymska
roszponka
papryka ostra

Przygotowanie:
Posiekać mięso nożem. Obok siekamy: natkę pietruszki, kapary, cebulę i ogórki. Mieszamy z żółtkiem, oliwą, tabasco, papryką ostrą, ketchupem i sosem Worcestershire. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.


Tuńczyk z mango

Składniki:
200 g tuńczyka
100 ml sosu sojowego
100 ml octu ryżowego
bazylia tajska
szczypta cukru
1 słoik sosu Hoisin
200 g szalotki
kilka pomidorków koktajlowych
1 mango
kolendra świeża
kiełki fasoli mung
3 limonki
imbir mielony

Przygotowanie:
Pokroić tuńczyka w steki. Marynujemy rybę w occie, soi, sosie Hoisin, odrobinie cukru i przyprawach. Smażymy: cebulę i pomidory koktajlowe, dodajemy kolendrę, trochę cukru i przyprawy. Kiełki fasoli Mung mieszamy z mango, odrobiną marynaty i soku z limonki.

Cykoria zapiekana

Składniki:
8 cykorii
100 g mąki
100 g masła
10 dużych plasterków szynki
200 g sera Ementaler lub Gruyère
300 g pieczarek
gałka muszkatołowa mielona
pieprz
sól

Przygotowanie:
Gotujemy cykorię w wodzie z odrobina soli i soku z cytryny. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy do niej gorące mleko dzięki czemu powstaje sos bechamel. Dodajemy trochę soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej.  Owinąć cykorie szynką, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać sos bechamel, posypać serem Gruyere i zapiec w piekarniku aż ser się zarumieni.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
78
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0