Materiał promocyjny

Mistrz Sowa czaruje w kuchni DDTVN!

Mistrz Robert Sowa zdradza przepisy na grillowane kotlety jagnięce kebab-gyros z sosem tzatziki, banany w bekonie i polędwiczki z kurczaka kebab-gyros z bananami w bekonie. Przekonajcie się, jak smakują te potrawy!

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

Grillowane kotlety jagnięce kebab-gyros z sosem tzatziki

Składniki dla 4 osób:

12 x 60 g oczyszczonych i osuszonych kotlecików jagnięcych z kostką

½ szklanki oleju rzepakowego

1 opakowanie Przyprawy kebab-gyros Prymat

2 łyżki miodu wielokwiatowego

2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat

4 chlebki Pita

Sos tzatziki z warzywami:

200 ml gęstego jogurtu naturalnego

1 opakowanie Sosu tzatziki Prymat

1 obrany i starty na tarce świeży ogórek

4 starte na tarce duże rzodkiewki

2 pomidory (sam miąższ, pokrojony w kostkę)

1 mały pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Jogurt wymieszać z sosem i odstawić na 10 minut. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, zalać sosem i wymieszać. Przed podaniem tzatziki posypać świeżo siekanym szczypiorkiem. Olej połączyć z przyprawą kebab-gyros, musztardą i miodem. W powstałej marynacie zanurzyć kotleciki – tylko dolną część, tak, aby kostka pozostała sucha. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Tak przygotowane kotlety piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej, po 2 minuty z każdej strony. Aromatyczne kotlety można dla zaostrzenia smaku posmarować chrzanem. Podawać z grillowanym chlebkiem pita, sosem tzatziki z warzywami i ogóreczkami mini.

Polędwiczki z kurczaka kebab-gyros z bananami w bekonie

Składniki dla 4 osób:

500 g umytych i oczyszczonych polędwiczek z kurczaka

½ szklanki oleju rzepakowego

1 opakowanie Przyprawy kebab-gyros Prymat

Patyczki do szaszłyków

Banany w bekonie

Skladniki:

2 średnio dojrzałe banany bez skóry

8 plastrów chudego bekonu

Marynata:

4 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki miodu lipowego

½ łyżeczki imbiru Prymat

Szczypta Chili pieprz cayenne Prymat

Przygotowanie:

Olej rzepakowy wymieszać z przyprawą kebab-gyros. Powstałą marynatą zalać mięso, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Banany w bekonie: wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Każdego banana pokroić na cztery równe kawałki i zawinąć w plastry bekonu. Roladki spiąć wykałaczkami, posmarować marynatą i piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej przez ok. 10 minut, pamiętając, aby w trakcie grillowania smarować banany marynatą. Następnie nadziewać mięso na szpadki do szaszłyków - po dwie polędwiczki na patyczek. Ruszt lub patelnię grillową rozgrzać, posmarować olejem i piec szaszłyki po ok. 2 minuty z każdej strony. Podczas pieczenia smarować mięso pozostałą marynatą. Podawać z grillowanymi bananami.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości