Miód, porzeczki, pomidory, czosnek, czyli polskie superfoods!

W studiu Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Małgorzatę Różańską, dietetyk kliniczną oraz autorkę książki „Super żywność, czyli superfoods po polsku”. Pani Małgorzata udowadnia, że nasze rodzime produkty nie odbiegają w swojej skuteczności i bogactwu właściwości od modnych obecnie obcych składników i produktów obcego pochodzenia. Jakie cechy musi mieć dany produkt by móc nazwać go „superfoods”?

„Superfoods” – co to jest?

Umowna definicja „superfoods” oznacza żywność, która ma w sobie wysoką zawartość cennych składników uważanych za szczególnie korzystne dla zdrowia i samopoczucia. Żywność ta powinna naturalna i nieprzetworzona. Regularne spożywanie produktów, które uchodzą za „superfoods” może być świetnym uzupełnieniem codziennej diety.

Dużo mówi się o jagodach goji, nasionach chia, spirulinie i innych zagranicznych produktach.

A jak zaznacza dietetyk, wystarczy rozejrzeć się wokół siebie i przekonać, że wiele polskich produktów, które są łatwo dostępne, łatwo dostępnych produktów, ma udowodnione naukowo działanie prozdrowotne. Takie samo lub nawet lepiej udowodnione niż wiele zagranicznych superfoods.

>>>Zobacz też: Polskie "superfoods". Przepisy na pesto z jarmużu, chłodnik jagodowy, placek z maślanką i borówkami.

>>>Pyszne dania z superfoods. Samo zdrowie.<<<

„Superfoods” po polsku

Jak zaznacza Małgorzata Różańska nie musimy kupować drogich zagranicznych produktów. Największe moce mają te warzywa i owoce, gdy są zjadane sezonowo.

  • Czosnek – naturalny antybiotyk, wzmacnia odporność, zwalcza infekcje, hamuje rozwój bakterii, obniża ciśnienie krwi.
    • Aronia – wzmacniają odporność. Chronią przez miażdżycą, zawałem serca, chorobą Alzheimera
      • Płatki owsiane - są bogate w beta glukany – rodzaj błonnika pokarmowego, który skutecznie obniża cholesterol i cukier we krwi, poprawia perystaltykę jelit i przeciwdziała rozwojowi raka jelita grubego.
        • Pomidor - zawierają likopen, który ma działanie przeciwutleniające (opóźnia procesy starzenia, neutralizuje wolne rodniki). Obniżają poziom choresterolu.
          • Maliny - mają silne działanie przeciwnowotworowe
            • Jarmuż - najlepiej jedzony na surowo, działa antynowotworowo
              • Orzechy włoskie - źródło kwasów omega – 3, które przeciwdziałają chorobom układu krążenia, pozytywnie wpływają na układ nerwowy, pamięć, nastrój.
                • Siemię lniane - źródło kwasów tłuszczowych. Sprawdza się jako produkt regulujący gospodarkę hormonalną kobiet w okresie menopauzy dzięki wysokiej zawartości lignanów.
                  • Miód pszczeli i pyłek kwiatowy, poprawia odporność.
                    • Buraki, działanie antynowotworowe

                      >>>Reakcja łańcuchowa. Polskie superfoods to...?<<<

                      Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości