Miód jedz na zdrowie. Jasiek Kuroń przedstawia pomysły na ciekawe dania

Światowy Dzień Pszczół obchodzimy 20 maja, ale nie tylko w tym dniu warto pamiętać o tych pożytecznych owadach i o drogocennym miodzie. Jak go wykorzystać w kuchni i z czym łączyć? Poznaj przepisy Jaśka Kuronia.

Łosoś w sosie miodowo-koperkowym

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g wędzonego łososia
    • pół pęczka koperku
      • 1 łyżka miodu
        • sok z 2 cytryn
          • 6 łyżek oliwy
            • sól, pieprz

              Przygotowanie:

              Plastry wędzonego łososia układamy na schłodzonym talerzu w "różyczki". Z pozostałych składników robimy sos, którym polewamy łososia. Podajemy z bagietką.

              Zielone szparagi w sosie miodowo–sojowym

              Składniki:

              • pęczek szparagów
                • 3 łyżki miodu
                  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
                    • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
                      • 2 płaskie łyżki ziaren sezamu
                        • łyżeczka srirachy

                          Przygotowanie:Szparagi obierz i ugotuj, tj. wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj około 7–8 minut. Odcedź. W misce wymieszaj składniki na sos i obtocz w nich szparagi. Całość posyp uprażonymi ziarnami sezamu.

                          Jasiek Kuroń

                          Kurczak w gęstym sosie miodowo–pomarańczowym z orzeszkami ziemnymi

                          Składniki:

                          • 6 podudzi z kurczaka
                            • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
                              • łyżeczka imbiru
                                • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
                                  • płaska łyżeczka papryki słodkiej
                                    • ½ łyżeczki soli

                                      Sos miodowo-pomarańczowy

                                      Składniki:

                                      • 2 łyżki oleju
                                        • ½ szklanki szczypioru (grubego)
                                          • 60 ml jasnego sosu sojowego
                                            • 100 ml soku pomarańczowego
                                              • 3 łyżki marmolady lub dżemu pomarańczowego lub morelowego łyżka koncentratu pomidorowego
                                                • 3 łyżki masła orzechowego
                                                  • łyżka octu np. jabłkowego
                                                    • łyżka sosu rybnego
                                                      • 3 łyżki miodu
                                                        • 2–3 łyżki ostrego sosu chili np. srirachy
                                                          • łyżka skrobi ziemniaczanej
                                                            • posiekane orzeszki
                                                              • posiekany szczypior
                                                                • skórka z pomarańczy

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

                                                                  Mięso z kurczaka natrzyj czosnkiem, imbirem, kuminem i papryką wraz z solą. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim szczypior, kiedy złapie brązowy kolor zdejmij go i obsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony.

                                                                  W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu i przełóż do niego kurczaka. Mięso wyłóż z powrotem na patelnię i zalej sosem, smaż kolejne 2–3 minuty. Przełóż kurczaka polanego sosem do piekarnika i piecz przez 20 minut.

                                                                  Serwuj z posiekanymi orzechami, skórką z pomarańczy i szczypiorem.

                                                                  ETON MESS (słodki bałagan)

                                                                  Składniki:

                                                                  • 4 szklanki truskawek
                                                                    • 2 łyżki miodu i kilka kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
                                                                      • 2 łyżeczki soku z owoców granatu
                                                                        • 2 szklanki śmietany kremówki
                                                                          • kilka większych bez
                                                                            • kilka borówek amerykańskich

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój na ćwiartki, zasyp cukrem i dodaj sok z granatów. Odstaw na bok (sok z granatów nie jest konieczny, można truskawki trochę rozgnieść widelcem, wtedy puszczą własny sok). Kremówkę ubij (bez cukru), tak aby była gęsta. Bezy pokrusz na większe kawałki. Dodaj do ubitej śmietany i wymieszaj. Dodaj również większość borówek i truskawek, zostawiając trochę do dekoracji. Nakładaj do pucharków i od razu podawaj.

                                                                              Zobacz też:

                                                                              Truskawki w towarzystwie śmietany i jogurtu. Pomysły Piotra Kucharskiego

                                                                              Rabarbar na obiad, przekąskę i deser. Poznaj przepisy Jakuba Kasprzaka

                                                                              Andrzej przypomina - pyszna jest botwina! Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                              Autor: Jola Marat

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości