Mini tortille z kurczakiem – poznaj sprawdzone przepisy

Dwa mini wrapy z kurczakiem i warzywami
Burcu Atalay Tankut / Getty Images
Źródło: Moment RF
Niech Meksyk zagości w Twojej kuchni. Zainspiruj się tradycyjną meksykańską tortillą i przygotuj szybkie przekąski, które sprawdzą się na każdej domowej imprezie. Mini tortille z kurczakiem możesz przygotować na urodziny dziecka, a także przy okazji parapetówki czy domówki.

Mini wrapy z kurczakiem przygotowane na ciepło z powodzeniem zastąpią obiad, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie. Możesz też się zainspirować podanymi przepisami i przygotować mini tortille z kurczakiem zapiekane tak, jak np. makaron cannelloni czy lasagne.

Czym jest tortilla i jak ją przygotować w domu?

Tortilla to jeden z podstawowych elementów kuchni meksykańskiej, który zdobywa coraz większą popularność również w naszym kraju. Może być przygotowana jako osobne danie – to swoista forma pieczywa. Jednak bardzo często wykorzystywana jest również jako baza do przygotowywania innych dań. Może być też dodatkiem do dipów i zimnych sosów.

Obecnie w sklepach spożywczych bez problemu kupimy gotowe tortille , które usprawniają przygotowywanie dań inspirowanych kuchnią meksykańską. Jednak warto poświęcić chwilę i takie placki przygotować samodzielnie. Wówczas danie będzie smakować jeszcze lepiej.

Do smażenia tortilli pierwotnie używano mąki kukurydzianej, ale można bez problemu wykorzystać również mąkę pszenną. Aby wyszło nam około 10 placków (wielkość placków warto dostosować do rozmiaru patelni, na której będziemy je smażyć), potrzebujemy: 2 szklanki mąki pszennej, ok. 160 ml gorącej wody (jest to ok. 2/3 pojemności szklanki), odrobinę soli i 2-3 łyżki oleju.

Mąkę, sól i olej umieszczamy w misce i wstępnie mieszamy, dodając po trochu wody. Z uwagi na to, że do tego przepisu potrzebna jest bardzo gorąca woda, wstępne połączenie składników warto wykonać drewnianą łyżką, aby uniknąć poparzenia. Kiedy wszystkie składniki się połączą, z ciasta formujemy kulkę i odstawiamy, aby ciasto „wypoczęło” na kilkanaście minut, maksymalnie do godziny. Po tym czasie dzielimy je na równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Warto również dać „odpocząć” plackom przez kilka minut.

Rozwałkowane tortille smażymy kilka minut z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni. W trakcie smażenia warto kontrolować temperaturę, by nie dopuścić do przypalenia się placków.

Mini tortille z kurczakiem na zimno – przepis na szybką przekąskę

Jeżeli nieubłaganie zbliża się data imprezy, którą organizujesz w domu i brakuje Ci pomysłu na szybkie i zarazem efektowne przekąski, postaw na mini tortille z kurczakiem na zimno . Ciekawym rozwiązaniem będą roladki z tortilli , które szybko się robi i jeszcze szybciej znikają z talerza.

Do przygotowania przekąski dla 5-6 osób potrzebujemy: kilku placków tortilli, jednej piersi z kurczaka, majonezu, czosnku, ulubionych ziół i przypraw np. czerwonej ostrej papryki, oregano, bazylii, soli i pieprzu. Możemy użyć również gotowej mieszanki przyprawowej do kurczaka. Jako dodatków możemy użyć brokułów, czerwonej i żółtej papryki, a także kukurydzy. Jeżeli chcemy podkreślić meksykański charakter dania, możemy do środka dodać czerwoną fasolę.

Mięso bardzo drobno kroimy i podsmażamy na patelni, po czym zostawiamy, aby przestygło. Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie i po wystygnięciu kroimy drobno. Paprykę i pozostałe dodatki również należy drobno pokroić i wszystkie dodać do miski. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i wybranymi ziołami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy razem z majonezem. Musimy pamiętać o tym, aby masa była dość gęsta, aby nie wypłynęła z tortilli. Przygotowanym farszem smarujemy placki, zwijamy je i kroimy na części. Takie roladki można ułożyć na liściach różnych rodzajów sałat.

Jaki przepis na mini tortille z kurczakiem na ciepło wybrać na rodzinny obiad?

Zarówno na obiad, jak na imprezę, możesz przygotować zapiekane tortille z kurczakiem . Do przygotowania tego dania dla 5-6 osób potrzebujemy: jedną podwójną pierś z kurczaka, 50 g sera, bulion do ugotowania mięsa, kolorowy miks papryk, kukurydzę, czerwoną fasolę i czerwoną paprykę. Dodatkowo potrzebna będzie passata pomidorowa, czosnek oraz odrobina ostrej papryki.

Ugotowane we wcześniej przygotowanym bulionie mięso po ostudzeniu kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy kukurydzę i fasolę. Pozostałe składniki trzeba drobno pokroić. Czosnek wyciśnięty przez praskę dodajemy również do miski. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ostrą papryką. Zalewamy passatą i dokładnie mieszamy. Farsz nie może być zbyt rzadki, więc przetarte pomidory dodajemy stopniowo uważając, by nie było ich zbyt dużo.

Teraz czas na przygotowanie tortilli. Przekrawamy je na pół. Na każdą część wykładamy na środek farsz i posypujemy serem. Wszystkie zawinięte tortille układamy na blaszce do pieczenia i posypujemy serem. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.

Taką potrawę można też przygotować w innej wersji. Zostawiamy placki tortilli w całości. Na jednym wykładamy farsz i posypujemy żółtym serem. Przykrywamy drugim plackiem i posypujemy go serem. Zapiekamy podobnie, jak wyżej. Kiedy mamy więcej farszu i placków możemy przygotować coś na kształt lasagne – zamiast makaronu używamy wtedy tortilli.

Zobacz film: Kurczak w panierce.

Zobacz film: Kurczak w panierce. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

podziel się:

Pozostałe wiadomości