Mini szarlotki od dzieci z MasterChefa Junior

W kuchni Dzień Dobry TVN szalały dzieciaki z MasterChefa Junior: Kaja Kołodziej i Michał Grząśko. Przygotowały dla nas swoje popisowe dania: zupę krem z dyni, mini szarlotki, kaczkę sous-vide z puree z dyni piżmowej oraz fondant czekoladowy ze smażonymi lodami. Młodym kucharzom pomagała jurorka „MasterChef Junior” Anna Stermach.

Przepisy Kai

Zupa krem z dyni i jabłek z chipsem jabłkowym i tortillą z łososiem, świeżym serkiem i sałatą

Składniki:

Krem z dyni:

1/2 dojrzałej dyni

3-4duże jabłka

4 marchewki

1 cebula

1 kostka rosołowa

3 cm imbiru w korzeniu

sól

pieprz

4-5 łyżek śmietanki 30 proc. + do ozdoby

5 chipsów jabłkowych do ozdoby

pietruszka

rozmaryn

Przygotowanie:

Robimy bulion z kostki rosołowej, jednej marchewki, imbiru, połowy cebuli i 2 szklanek wody. Resztę warzyw z ziołami podsmażamy. Gdy warzywa zmiękną, dolewamy po trochę bulionu (nie wszystko).

Wszystko razem blendujemy i dodajemy śmietankę, sól oraz pieprz.

Tortilla:

2 placuszki do tortilli

serek typu Philadelfia

pietruszka

bazylia

mięta

koperek

5-6 plastrów łososia wędzonego

sól

pieprz

6 liści świeżej sałaty

Przygotowanie:

Siekamy świeże zioła i mieszamy z serkiem. Placuszki tortilli smarujemy cienko twarożkiem, potem kładziemy plastry łososia, sałatę i zawijam w folię aluminiową. Taki cukiereczek wędruje do lodówki na 10-15 min. Po wyjęciu z lodówki odwijamy folię i kroimy kawałki wielkości sushi.

Mini szarlotki

Składniki:

200 g masła

300 g mąki

100 g cukru pudru

3-4 duże czerwone jabłka

4 łyżki cukru

1/2 szklanki wody

1 płaska łyżeczka cynamonu

3-4 goździki

sok z ćwiartki cytryny

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Zagniatamy kruche ciasto, które wędruje do lodówki na 30 min. Jabłka kroimy w drobną kostkę i robimy z nich konfiturę. Na spód foremek nakładamy cienką warstwę ciasta, następnie konfiturę i na to kruszymy ciasto, całość pieczemy 10-15 min. w 180 st. C (należy włączyć termoobieg).

Przepisy Michała

Kaczka sous-vide z purée z dyni piżmowej, karmelizowane figi, coulis z żurawiny i kawior z żurawiny

Składniki:

1 pierś z kaczki

200 g żurawiny

1 figa

50 g masła

50 g cukru

1 dynia piżmowa

1 g alginianu sodu

398 g wody destylowanej

2 g chlorku wapnia

5 g czosnku niedźwiedziego

3 g pieprzu syczuańskiego

sól

pieprz

liście młodej botwinki

świeży rozmaryn

oliwa z oliwek

100 ml czerwonego wina

2 g wiórków do wędzenia z drzewa wiśniowego new Cherry

50 ml śmietanki 36 proc.

Przygotowanie:

Pierś z kaczki pakujemy próżniowo z rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem syczuańskim. Gotujemy w sous-vide w 57 st. C. przez 30 min. Żurawinę smażymy na oliwie. Dodajemy cukier i dusimy przez 3 min. Następnie dodajemy łyżkę masła i dusimy przez 2 min. Dolewamy czerwone wino. Doprawiamy pieprzem syczuańskim, rozmarynem, a następnie dusimy do odpowiedniej konsystencji. Figi kroimy w ćwiartki i karmelizujemy na maśle z łyżką cukru. Pierś kaczki wyjmujemy z worka próżniowego i oczyszczamy z przypraw, po czym osuszamy. Następnie wędzimy wędzarką z wiórkami z drzewa wiśniowego. Kaczkę pozostawiamy pod kloszem przez 5-7 min. Nacinamy skórkę i smażymy na suchej patelni od strony skóry aż ta zrobi się rumiana. Dynie pieczemy w piekarniku przez 40 min., blendujemy i przecieramy przez sito, podgrzewamy w rondlu z masłem i śmietaną. Przygotowujemy molekularny kawior i podajemy na dużym talerzu.

Fondant czekoladowy ze smażonymi lodami coulis z malin i sosem czekoladowym

Składniki:

125 g czekolady

125 g masła

5 żółtek

3 białka

3 łyżki cukru

5 g masła do wysmarowania foremek

4 łyżki kakao

1 łyżka mąki pszennej

Sos czekoladowy:

50 g masła

1 łyżka cukru

100 g czekolady

100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego

1 łyżka kakao

sos malinowy

200 g malin

50 g cukru

lody smażone

lody waniliowe

300 g krakersów

2 jaja

1 l oleju

Przygotowanie:

Rozpuszczamy czekoladę z masłem. Żółtka ubijamy z cukrem do białości i dodajemy mąkę. Ubijamy białka. Do masy z żółtek dodajemy czekoladę i lekko wmieszamy pianę. Foremki wysmarowujemy masłem i posypujemy kakao. Wlewamy masę do 2/3 foremki i pieczemy w 180 st. C przez 9-10 min.

Sos czekoladowy: masło roztapiamy z cukrem, czekoladą i cukrem. Dodajemy mleko i kakao.

Sos malinowy: maliny dusimy z cukrem i przecieramy przez sito.

Lody smażone: z lodów robimy kulki i mrozimy. Ciastka ugniatamy na proszek i dodajemy jajo. Panierujemy lody dwa razy i smażymy na głębokim oleju aż się zrumienią. Wszystko układamy w fantazyjny sposób na talerzu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości