Przepisy kulinarne

Mini pancake z łososiem, czyli smaczny Dzień Kobiet

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał, jakie dania warto zrobić jutro, aby miło zaskoczyć panie z okazji Dnia Kobiet. Dzielnie wspierał go aktor Rafał Ciszewski, który na bieżąco sprawdzał smaki poszczególnych potraw. Na stole pojawiły się: mini pancake z łososiem, burakiem piklowanym, grapefruitem, rurki z dynią, pieczarkami i serem, polędwiczka wieprzowa z cytrusową kaszą jęczmienną grubą i zupa z kurczaka z serduszkami z kaszy manny i jarmużem.

 

 

Mini pancake z łososiem, burakiem piklowanym, grapefruitem

Składniki:
300 g mąki pszennej           
3 jajka               
100 ml mleka zsiadłego       
100 g masła                
olej do smażenia
proszek do pieczenia
4 buraki               
ocet jabłkowy
2 łyżki cukru               
kminek mielony
sól
1 pęczek cebuli dymki           
200 g łososia wędzonego na ciepło       
4 grapefruity czerwone           
1 kremowy serek homogenizowany naturalny           
kiełki rzodkiewki

Przygotowanie:
Z mąki, żółtek, mleka zsiadłego, szczypty soli oraz odrobiny proszku do pieczenia przygotowujemy ciasto, dodajemy ubitą pianę z białek. Z ciasta smażymy na oleju małe racuszki. Buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry i zalewamy octem, dodajemy cukier, kminek, cebulę drobno pokrojoną i sól. Odstawiamy, aby buraki zamarynowały się przez godzinę (im dłużej tym lepiej). Kiedy buraki zrobią się szkliste, układamy dowolną kompozycję na talerzu, skrapiamy kropkami białego sera, dodajemy racuszki, kawałki łososia i cząstki grapefruita.

Rurki z dynią, pieczarkami i serem

Składniki:
1 op. makaronu rurki       
500 g dyni piżmowej           
250 g pieczarek           
2 ząbki czosnku           
2 szt. szalotki           
czerwony pieprz
ser dojrzewający typu bursztyn
oregano świeże
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Na oleju rzepakowym przesmażamy czosnek na złoto, wyjmujemy czosnek i przesmażamy na tej samej patelni szalotkę i pieczarki na złoty kolor, dodajemy czerwony pieprz. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię, chwilę smażymy, podlewając delikatnie wodą z gotowania makaronu. Na koniec dodajemy makaron, ser tarty i świeże oregano.

Polędwiczka wieprzowa z cytrusową kaszą jęczmienną grubą

Składniki:
1 szklanka kaszy  jęczmiennej grubej       
2 szt. trawy cytrynowej       
10 szt. brukselki           
2 szt. pomarańczy       
2 łyżki miodu               
2 szt. polędwiczki wieprzowej   
1 łyżeczka kuminu mielonego           
1 granat                
1 czerwona cebula       
olej do smażenia
kiełki słonecznika lub zielonego groszku

Przygotowanie:
Polędwiczkę wieprzową oprószamy kuminem, czarnym pieprzem, obsmażamy na złoty kolor na patelni. Podsmażoną polewamy miodem wymieszanym z sokiem z pomarańczy, obok kładziemy cząstki pomarańczy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego, aby się dopiekła. W rondlu rozgrzewamy olej, przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy kaszę. Chwilę smażymy dodajemy trawę cytrynową, podlewamy 2,5 szklankami wody gorącej i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy kasza będzie robić się miękka dodajemy pokrojoną w cienkie paski brukselkę. Doprawiamy pieprzem, solą. Polędwiczkę podajemy z kaszą, którą przed podaniem mieszamy z ziarnami granatu. Dekorujemy cząstkami pomarańczy i kiełkami słonecznika lub zielonego groszku.

Zupa z kurczaka z serduszkami z kaszy manny i jarmużem

Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka           
2 piersi kurczaka               
4 łyżki kaszy manny               
2 łyżki sera parmezan tartego           
tymianek świeży
natka pietruszki
1 op. włoszczyzny               
100 g jarmużu                   
1 cytryna

Przygotowanie:
Ze skrzydełek, włoszczyzny gotujemy delikatny bulion. Szklankę wody zagotowujemy, dodajemy powoli kaszę mannę, mieszamy i gotujemy do uzyskania dosyć gęstej konsystencji. Następnie dodajemy ser tarty i tymianek świeży. Masę wykładamy na papier pergaminowy i odstawiamy do stężenia. Kiedy masa wystygnie wycinamy serduszka. Pierś kurczaka obsmażamy na złoty kolor i dopiekamy w piekarniku. Kiedy bulion jest już prawie gotowy, dodajemy liście jarmużu i sok z cytryny. Zupę podajemy w talerzu z kawałkami kurczaka pieczonego, warzywami i serduszkami z kaszy manny. Całość posypujemy serem tartym tuż przed podaniem.

Więcej na: www.zbozesmakuje.tvn.pl

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
63
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0