Minestrone to zupa włoska, najczęściej gotowana z cukinią, fasolką szparagową, marchewką i zielonym groszkiem czy szpinakiem. Nazwa zupy pochodzi od włoskiego słowa minestra, czyli zupa. Podawana jest na wiele sposobów – z makaronem, ryżem, grzankami.

Zupa minestrone powinna być gęsta i bogata w składniki. Nie istnieje jeden podstawowy przepis na zupę minestrone, ponieważ przyrządza się ją na bazie warzyw sezonowych. W różnych regionach Italii zupa ta przybiera inną postać. Zupa minestrone to zastrzyk witamin i minerałów, a jednocześnie odpowiednik polskiej jarzynowej.

Minestrone – zupa z warzyw

Włoska zupa minestrone to potrawa przyrządzana z sezonowych warzyw. Jak przyrządzić zupę minestrone z makaronem ? Wystarczy kilka składników, by delektować się smakiem pysznej jarzynowej potrawy. Przygotowujemy:

· 2 średnie pomidory,

· 1 czerwoną paprykę,

· 600 g dyni ze skórką,

· kawałek selera,

· 1 pietruszkę,

· 1 cebulę,

· 100 g pora,

· 200 g marchewki, cukinii, ziemniaków i kapusty,

· puszkę białej fasoli,

· 150 g fasolki szparagowej (może być mrożona),

· natkę pietruszki,

· 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe,

· oliwę z oliwek, 100 g cienkiego makaronu.

Obieramy warzywa, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, na blaszce układamy pomidory, paprykę, dynię, seler i pietruszkę, a następnie skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy około 25 minut, wyjmujemy i zdejmujemy z blaszki. Cebulę, por, marchewkę i cukinię obieramy, kroimy, układamy na blaszkę, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa skrapiamy oliwą i pieczemy przez 5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pieczemy kolejne 5 minut. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy kapustę, liście laurowe, czosnek i smażymy około 3 minut, ciągle mieszając. Dodajemy fasolę z puszki oraz fasolkę szparagową, mieszamy, a następnie dodajemy wszystkie pieczone wcześniej warzywa. Dolewamy bulion (1,75 litra), doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 25 minut, a pod sam koniec dodajemy makaron. Przed podaniem, dodajemy natkę pietruszki, a wyjmujemy seler, liście laurowe i korzeń pietruszki. Zupę minestrone możemy podać z pesto lub z tartym parmezanem. Zupa minestrone z pesto wymaga od nas przygotowania sosu. Jak zrobić zielone pesto? Wystarczy pęczek natki pietruszki, pół szklanki migdałów, 3 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku oraz szczypta soli. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Minestrone z parmezanem smakuje równie wyśmienicie, a do jego przyrządzenia wystarczy kawałek sera. Przed podaniem zupę posypujemy startym parmezanem.

Minestrone z kurczakiem – wersja mięsna

Zupa minestrone z kurczakiem to alternatywa dla wersji warzywnej. Składniki potrzebne do przygotowania zupy z dodatkiem mięsa to:

· 1 cebula, 1 ząbek czosnku,

· 1 łodyżka selera naciowego,

· 1 marchewka,

· 400 g pomidorów z puszki,

· 150 g zielonego groszku,

· 200 g piersi z kurczaka,

· oliwa,

· 80 g makaronu,

· ¼ średniej główki kapusty,

· natka pietruszki, bazylia, majeranek, słodka papryka, oregano,

· 2 l wody.

W garnku podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy seler i marchew, smażymy około 2 minut. Pomidory z sokiem wlewamy do garnka, dodajemy wodę, doprawiamy pieprzem i resztą przypraw, wrzucamy natkę pietruszki. Całość doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kapustę, groszek i kawałki kurczaka. Gotujemy 10 minut, dodajemy makaron i kontynuujemy gotowanie przez 15 minut. Gotową zupę możemy podać z chrupkim pieczywem. Zupa minestrone z kapustą lub z ciecierzycą to ciekawe doznania smakowe dla miłośników zup. Ciecierzyca z powodzeniem zastępuje mięso. Przygotowujemy: 40 dag suchej ciecierzycy oraz świeżego szpinaku, 1 małą kapustę, 2 średnie cebule, 1 marchewkę, puszkę pomidorów w zalewie, czosnek, 2 łyżeczki papryki wędzonej oraz oliwę. Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny, a potem gotujemy przez 2,5 godziny na wolnym ogniu. Na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek, marchewkę, a następnie dodajemy kapustę i solimy. Smażymy przez 5 minut, wlewamy wodę z ciecierzycy, gotujemy 10 minut, dodajemy pomidory i szpinak. Całość gotujemy 25 minut, dorzucamy cicierzycę, przyprawiamy papryka i podajemy.

Pomysł na włoską zupę – krem minestrone

Włoska minestrone to nie tylko zupa z makaronem, ale także zupa krem. Przepis na minestrone w wersji kremu jest wyjątkowo prosty, a zupę przygotowuje się szybko. Składniki to: 1 cebula, ząbek czosnku, 1 szklanka ziemniaków, marchewka, 1 szklanka cukinii, 2 puszki pomidorów, puszka fasoli, natka pietruszki i ulubione przyprawy oraz bulion. Warzywa podsmażamy na oliwie, wlewamy bulion i pomidory z zalewą. Całość gotujemy godzinę, przed końcem dodajemy fasolę i natkę pietruszki. Zupę blendujemy i podajemy z grzankami lub chrupkim, świeżym pieczywem. Zupę minestrone możemy podać w wersji pikantnej lub z pieczoną papryką.

Zobacz film: Wiosenne zupy. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Co sądzisz o tym artykule?
63
5