Miks kwaśności i słodkości to Mikołaja kozie specjalności:)

Mikołaj Rey udał się w kolejną kulinarną podróż. W poszukiwaniu idealnego sera koziego, zawędrował aż do Cegłowa. Smakosz spotkał się tam z Panią Grażyną, która zajmuje się wyrobem twarogowego sera koziego. W jaki sposób powstaje ser? Jakie ma właściwości i z czym najlepiej smakuje?

Quiche z kozim serem i porami

Składniki:

3 Jajka

250 ml Mleka

100 ml Śmietany 30% 

2 łyżki Mąki 

150 g Świeżego koziego sera (twarogowego)

4 Pory

200 g Boczku

Szczypiorek

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Umyć pory i pokroić drobno. Smażyć w małej ilości masła 10 minut. W misce wymieszać mąkę, jajka i mleko. Dodać śmietanę. Dodać pory, posiekany bekon, kozi ser rozdrobiony i szczypiorek. Dodać sól i pieprz, wymieszać z łyżką, wlać do formy na tarty lub gratin. Piec 40 min.

Sałata Gorąca koza

Składniki:

Ser kozi w roladce

Miks salat

Bagietka

Czosnek

Pomidory

Boczek wędzony

Miód

Orzechy włoskie

Oliwa z oliwek

Ocet z czerwonego wina

Musztarda Dijon

Sok z cytryny

Tymianek

Sposób przygotowania:

Umyć i dokładnie wysuszyć sałatę. Pokroić bagietkę w plasterkach o wysokości około 1,5cm. Smarować kawałki chleba czosnkiem i zakropić oliwą z oliwek. Pokroić roladę koziego sera w plastrach (1cm/1,5cm) i położyć po jednym kawałku na grzankach. Ugniatać ½ orzecha włoskiego w każdym kawałku sera. Włożyć grzanki w środku pieca pod grillem temperatura 200° na około 5min kontrolując często by się nie spalił ser od góry ma się tylko zarumienić. Pokroić boczek w kostkach i usmażyć. Pokroić pomidory w plastrach lub kosteczkach. Miód rozgrzać z drobną ilością wody aby powstał sos, dodać trochę tymianku i parę kropli soku z cytryny. Lekko rozkruszyć kilka orzechów. Zrobić sos vinaigrette: W szklance lub misce dać 1 lub 2 kopiaste łyżki musztardy Dijon, dolewać trochę octu z czerwonego wina i dokładnie połączyć widelcem lub trzepaczką. Dolewać powoli oliwę z oliwek (lub inny olej rzepakowy/słonecznikowy/orzechowy…) nieustanie mieszając, tak aby powstał jednolity sos. Dolewać większą lub mniejsza ilość oleju według pożądanego poziomu ostrości. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Wrzucać wszystkie składniki do miski z sałatą poza gorącym boczkiem, polewać sosem vinaigrette i wszystko dokładnie wymieszać. Składać sałatę na talerzach, dodać kawałki boczku i położyć grzanki na sałatce. Delikatnie polewać gorący ser sosem miodowym.

Puszysty twarogowy ser na słono i na słodko:

Składniki:

200 g koziego sera twarogowego

15 ml śmietanki do ubijania 30%

Na słodko:

Miód

Figa

Bakalie

Świeża mięta

Na słono:

1 Pomidor

¼ czerwonej cebuli

Świeży szczypiorek

Sól

Ocet z czerwonego wina

Oliwa z oliwek

Szynka parmeńska

Sposób przygotowania:

Na słodko:

Rozkruszyć ser widelcem, ubić śmietanę i delikatnie połączyć ser z bitą śmietaną widelcem tak aby jak najmniej powietrza ubyło z bitej śmietany. Dwoma łyżkami stołowymi uformować ładne ‘kenelki’ z powstałej masy i położyć na talerzu. Posypać bakaliami i kosteczkami z fig. Polewać delikatnie miodem. Posypać świeżą miętą. Można tez polewać masy serowej pesto bazyliowo/miętowym z prażonymi orzechami i miodem.

Na słono:

Pokroić pomidor w ćwiartkach i pozbyć się z gniazda nasiennego. Tak powstały plastry pokroić w bardzo drobna kosteczkę. Pokroić czerwoną cebulę w bardzo drobna kostkę. Posiekać szczypiorek bardzo drobno. Wymieszać całość i doprawić solą, octem i oliwą z oliwek. Uzupełnić do połowy małą szklankę masą serową i pokrywać tatarem z pomidorów, położyć małe plasterek szynki parmeńskiej. Podawać jako „amuse bouche”.

Pierożki z ciasto filo i kozim serem:

Składniki:

kilka arkuszy ciasta filo

kozi ser twarogowy i roladka z koziego sera

miód

pistacje

Sposób przygotowania:

Połączyć ser twarogowy z serem z roladki (50/50) widelcem. Pistacje uprażyć na patelni rozkruszyć i dodać do sera z odrobina miodu. Arkusz z ciasto filo pokroić w długie paski o szerokości 3,5cm/4cm.Na dole paska położyć łyżeczkę masy serowej i złożyć ciasto na trójkąta wieloma warstwami do samej góry paska, tak aby powstał ładny trójkąt. Pierożki usmażyć krótko w malej ilości oleju lub masła klarowanego aż każda strona się zarumieni i ciasto stanie się kruchy. Można podawać jako amuse bouche lub jako dodatek do sałaty/głównego dania.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości