Mikołaj Rey udał się w kolejną kulinarną podróż. W poszukiwaniu idealnego sera koziego, zawędrował aż do Cegłowa. Smakosz spotkał się tam z Panią Grażyną, która zajmuje się wyrobem twarogowego sera koziego. W jaki sposób powstaje ser? Jakie ma właściwości i z czym najlepiej smakuje?Quiche z kozim serem i porami
Składniki:
3 Jajka
250 ml Mleka
100 ml Śmietany 30%
2 łyżki Mąki
150 g Świeżego koziego sera (twarogowego)
4 Pory
200 g Boczku
Szczypiorek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Umyć pory i pokroić drobno. Smażyć w małej ilości masła 10 minut. W misce wymieszać mąkę, jajka i mleko. Dodać śmietanę. Dodać pory, posiekany bekon, kozi ser rozdrobiony i szczypiorek. Dodać sól i pieprz, wymieszać z łyżką, wlać do formy na tarty lub gratin. Piec 40 min.
Sałata Gorąca koza
Składniki:
Ser kozi w roladce
Miks salat
Bagietka
Czosnek
Pomidory
Boczek wędzony
Miód
Orzechy włoskie
Oliwa z oliwek
Ocet z czerwonego wina
Musztarda Dijon
Sok z cytryny
Tymianek
Sposób przygotowania:
Umyć i dokładnie wysuszyć sałatę. Pokroić bagietkę w plasterkach o wysokości około 1,5cm. Smarować kawałki chleba czosnkiem i zakropić oliwą z oliwek. Pokroić roladę koziego sera w plastrach (1cm/1,5cm) i położyć po jednym kawałku na grzankach. Ugniatać ½ orzecha włoskiego w każdym kawałku sera. Włożyć grzanki w środku pieca pod grillem temperatura 200° na około 5min kontrolując często by się nie spalił ser od góry ma się tylko zarumienić. Pokroić boczek w kostkach i usmażyć. Pokroić pomidory w plastrach lub kosteczkach. Miód rozgrzać z drobną ilością wody aby powstał sos, dodać trochę tymianku i parę kropli soku z cytryny. Lekko rozkruszyć kilka orzechów. Zrobić sos vinaigrette: W szklance lub misce dać 1 lub 2 kopiaste łyżki musztardy Dijon, dolewać trochę octu z czerwonego wina i dokładnie połączyć widelcem lub trzepaczką. Dolewać powoli oliwę z oliwek (lub inny olej rzepakowy/słonecznikowy/orzechowy…) nieustanie mieszając, tak aby powstał jednolity sos. Dolewać większą lub mniejsza ilość oleju według pożądanego poziomu ostrości. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Wrzucać wszystkie składniki do miski z sałatą poza gorącym boczkiem, polewać sosem vinaigrette i wszystko dokładnie wymieszać. Składać sałatę na talerzach, dodać kawałki boczku i położyć grzanki na sałatce. Delikatnie polewać gorący ser sosem miodowym.
Puszysty twarogowy ser na słono i na słodko:
Składniki:
200 g koziego sera twarogowego
15 ml śmietanki do ubijania 30%
Na słodko:
Miód
Figa
Bakalie
Świeża mięta
Na słono:
1 Pomidor
¼ czerwonej cebuli
Świeży szczypiorek
Sól
Ocet z czerwonego wina
Oliwa z oliwek
Szynka parmeńska
Sposób przygotowania:
Na słodko:
Rozkruszyć ser widelcem, ubić śmietanę i delikatnie połączyć ser z bitą śmietaną widelcem tak aby jak najmniej powietrza ubyło z bitej śmietany. Dwoma łyżkami stołowymi uformować ładne ‘kenelki’ z powstałej masy i położyć na talerzu. Posypać bakaliami i kosteczkami z fig. Polewać delikatnie miodem. Posypać świeżą miętą. Można tez polewać masy serowej pesto bazyliowo/miętowym z prażonymi orzechami i miodem.
Na słono:
Pokroić pomidor w ćwiartkach i pozbyć się z gniazda nasiennego. Tak powstały plastry pokroić w bardzo drobna kosteczkę. Pokroić czerwoną cebulę w bardzo drobna kostkę. Posiekać szczypiorek bardzo drobno. Wymieszać całość i doprawić solą, octem i oliwą z oliwek. Uzupełnić do połowy małą szklankę masą serową i pokrywać tatarem z pomidorów, położyć małe plasterek szynki parmeńskiej. Podawać jako „amuse bouche”.
Pierożki z ciasto filo i kozim serem:
Składniki:
kilka arkuszy ciasta filo
kozi ser twarogowy i roladka z koziego sera
miód
pistacje
Sposób przygotowania:
Połączyć ser twarogowy z serem z roladki (50/50) widelcem. Pistacje uprażyć na patelni rozkruszyć i dodać do sera z odrobina miodu. Arkusz z ciasto filo pokroić w długie paski o szerokości 3,5cm/4cm.Na dole paska położyć łyżeczkę masy serowej i złożyć ciasto na trójkąta wieloma warstwami do samej góry paska, tak aby powstał ładny trójkąt. Pierożki usmażyć krótko w malej ilości oleju lub masła klarowanego aż każda strona się zarumieni i ciasto stanie się kruchy. Można podawać jako amuse bouche lub jako dodatek do sałaty/głównego dania.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"