Mikołaj Rey w królestwie pomidorów. Dania na ciepło i na zimno

Sezon na pomidory trwa. Skorzystaj z darów jesieni i przygotuj pyszne potrawy według przepisów Mikołaja Reya. Zobacz, jak przyrządzić gazpacho, pomidory po prowansalsku lub zapiekane z mięsem i sałatkę grecką.

Gazpacho brzoskwiniowo-pomidorowe

Składniki na gazpacho pomidorowe dla 4 osób

  • 6 filiżanek pokrojonych dojrzałych pomidorów
    • 2 szklanki obranych ogórków
      • 3 brzoskwinie pokrojone na kawałki
        • pół szalotki
          • 1 ząbek czosnku
            • ostra papryka do smaku
              • 2 łyżki stołowe octu winnego
                • 3 łyżki oliwy z oliwek
                  • curry - opcjonalnie
                    • do dekoracji: kilka pomidorków koktajlowych (żółte i czerwone, ogórek gruntowy pokrojony w małą kostkę, kiełki, bita śmietanka ze skórką cytryny)

                      Przygotowanie gazpacho pomidorowego

                      Umieść składniki w blenderze lub robocie kuchennym i miksuj całość do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Krem schładzaj przez co najmniej godzinę. Udekorowane gazpacho podawaj w miskach lub wysokich szklankach.

                      Pomidor po prowansalsku

                      Składniki na pomidory po prowansalsku

                      • 4 duże pomidory
                        • oliwa z oliwek
                          • 2 duże ząbki czosnku
                            • zioła prowansalskie
                              • bułka tarta
                                • sól, pieprz do smaku

                                  Przygotowanie pomidorów po prowansalsku

                                  Pomidory pokroić na pół i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Nożem delikatnie nacinać miąższ, doprawić solą, pieprzem, drobno pokrojonym czosnkiem, ziołami i odrobiną bułki tartej. Polać oliwą z oliwek. Zapiekać 15 minut w 180 stopniach.

                                  Pomidory faszerowane

                                  Składniki na pomidory faszerowane

                                  • 4 duże pomidory
                                    • 500g mięsa mielonego np. z szynki
                                      • 1 jajko
                                        • 2 średnie cebule
                                          • 1 ząbek czosnku
                                            • 200 ml bulionu
                                              • bułka tarta
                                                • zioła prowansalskie
                                                  • sól do smaku
                                                    • dodatki: ryż biały, 1 mała cukinia, 1 mała czerwona papryka

                                                      Przygotowanie pomidorów faszerowanych

                                                      Pomidory przekrajać na wysokości ¾, zdjąć "kapelusz", ale nie wyrzucać. Wydrążyć gniazdo nasienne, odlać sok (można dodać do farszu) i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć do zarumienienia, dodać drobno posiekany czosnek i smażyć razem jeszcze przez 30 sekund. Mięso połączyć dokładnie z jajkiem, usmażoną cebulą z czosnkiem, ostudzonym rosołem, bułką tartą i ziołami. Uformować kulki, które będą wypełnieniem wydrążonych pomidorów. Delikatnie i krótko je obsmażać na patelni (np. na maśle), środek powinien być jeszcze surowy. Faszerować pomidory usmażonym farszem i zapiekać przez 15 minut w 180 stopni C. Serwować z ryżem z kawałkami cukinii, cebuli i czerwonej papryki.

                                                      Sałatka grecka trochę inaczej

                                                      Składniki na sałatkę grecką

                                                      • 1 ogórek zielony (gruntowy)
                                                        • 1 pomidor
                                                          • 1 czerwona cebula
                                                            • świeży szczypiorek
                                                              • świeża bazylia
                                                                • czarne oliwki
                                                                  • ser feta
                                                                    • liście rukoli
                                                                      • śmietanka 30% do ubijania
                                                                        • oliwa z oliwek, ocet z czerwonego wina
                                                                          • sól

                                                                            Przygotowanie sałatki greckiej

                                                                            Warzywa pokroić wedle uznania. Ułożyć na talerzu, udekorować serem feta i oliwkami. Ze śmietany, oliwy, octu przygotować sos do sałatki, doprawić solą.

                                                                            Mikołaj Rey na plantacji pomidorów

                                                                            Jak wygląda uprawa pomidorów? Aby się tego dowiedzieć Mikołaj pojechał do Skrajni, gdzie odwiedził rodzinne gospodarstwo. Chenczkowie od lat zajmują się uprawą tych warzyw. Zaczynali od dwóch szklarni, a dziś ich plantacja jest naprawdę imponująca. Mieści się na 15 ha i rośnie tu około 280 tys. krzaków pomidorów. Jak wygląda praca nowoczesnego ogrodnika?

                                                                            W ogrodnictwie, w szklarni nie ma wakacji. Codziennie zaczynamy pracę o 6 lub 7 rano

                                                                            - zdradza Mariusz Chenczke.

                                                                            Zbiory odbywają się sukcesywnie. Produkcja zaczyna się w grudniu albo na początku stycznia, a kończy się w listopadzie

                                                                            - opowiada Anna Chenczke.

                                                                            Czy ważne jest, aby szypułka została na pomidorze? Dowiesz się tego z materiału:

                                                                            ''''Rodzinna miłość do pomidorów''

                                                                            Zobacz też:

                                                                            Suszenie grzybów w domu. Jak najlepiej wykorzystać dary jesieni?

                                                                            Antonówka w roli głównej. Przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                            Jakie produkty zawierają witaminę D3? Jesienno-zimowa dieta

                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                            Reporter: Łukasz Kowalski

                                                                            Źródło: Mikołaj Rey

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości