Mikołaj Rey w krainie pomidorów. Przepis na najlepsze gazpacho

W kuchni Dzień dobry TVN Mikołaj Rey przygotował potrawy bazujące na pomidorach. Zabrał nas także w kulinarną podróż do Francji, do miejsca, które słynie z najlepszych pomidorów na świecie.

Mikołaj Rey zabrał nas w kulinarną podróż do serca Francji, do Doliny Loary, by odkryć tajemnice i bogactwa pomidora!

Zobacz film: Rey w krainie pomidora. Źródło: dzień dobry TVN

Podzielił się tez z nami swoimi ulubionymi swoimi ulubionymi pomidorowymi przepisami.

Gazpacho pomidorowe:

Składniki:

  • 500 g pomidorów
    • 6 liści bazylii
      • 1 mała cebula
        • 2 łyżki oliwy z oliwek
          • 1 szczypta soli

            Przygotowanie:

            Opłucz, osusz, a następnie pokrój pomidory w małe kostki i wlej je do salaterki. Dopraw solą, oliwą z oliwek, posiekaną cebulą i 3 liśćmi bazylii. Wymieszaj w blenderze zanurzonym w głębokim pojemniku (typu szklanego), aby zapobiec rozpryskom. Posiekaj pozostałe 3 liście bazylii. Rozłóż gazpacho w szklankach i udekoruj posiekaną bazylią przed podaniem.

            Tarta pomidorowa z musztardą i świeżymi ziołami

            Składniki:

            • 4 duże pomidory
              • 1 ciasto francuskie
                • 1 szalotka
                  • 1 filet
                    • Łyżka oliwy z oliwek
                      • 0,5 pęczka płaskiej pietruszki
                        • 150 g tarty ser
                          • 3 łyżki. do s. musztarda dijon
                            • sól, pieprz
                              • Podać z sałatą zieloną i winegretem

                                Przygotowanie:

                                Rozwiń ciasto francuskie i umieść je w formie do pieczenia. Umyj pomidory, pokrój w plasterki. Posiekaj szalotkę i odłóż na bok. Smaruj musztardę na dnie ciasta, dodaj tarty ser na dnie i plastry pomidorów. (Można dodać drobno posiekany czosnek do musztardy). Dopraw solą i pieprzem. Skrop odrobinę oliwy z oliwek i piec 40 do 45 minut w piekarniku w temperaturze 180 ° C. Po wyjęciu z piekarnika dodaj posiekaną szalotkę i świeże zioła. Podawać z sałatką i sosem winegret.

                                Pomidory faszerowane:

                                (Składniki 4 osoby):

                                • 4 duże pomidory do
                                  • szynka do faszerowania
                                    • 100 g mielonej wołowiny
                                      • 1 duża szalotka
                                        • 1 czosnek
                                          • 1 goździk
                                            • masło 10g
                                              • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                • 1 jajko
                                                  • Świeża śmietana
                                                    • 1 łyżka
                                                      • pietruszka
                                                        • 2 łyżeczki oregano
                                                          • 1 łyżeczka soli, pieprzu
                                                            • panierka
                                                              • Dodatek: ryż, miks sałat.

                                                                Przygotowanie:

                                                                Nożem odetnij wierzch pomidorów (zachowaj czapki). Ostrożnie osusz je, łyżeczką usuwaj miąższ: uważaj, aby nie przekłuć pomidorów. Posolić spód pomidorów i obrócić je na talerzu, aby oddały wodę. Obierz czosnek i szalotkę. Po usunięciu kiełka posiekaj czosnek. Drobno posiekaj szalotkę. Odcedź miąższ pomidorowy, aby usunąć nadmiar wody i pokrój na małe kawałki. Rozgrzej piekarnik do 210 ° C (th7). Umieść masło i 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Zeszklij szalotki i czosnek. Dodaj pulpę pomidorową, posyp pietruszką i oregano. Sól i pieprz Gotować na małym ogniu, aż maksymalna ilość wody wyparuje (około 8 do 10 minut). W międzyczasie posiekaj szynkę. Umieść w misce sałatkowej z mieloną wołowiną i wieprzowiną z cielęciną. Dodaj mieszankę czosnku / szalotki / pomidorów i dobrze wymieszaj. Wmieszaj całe jajko i śmietanę. Dobrze połącz całość. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Włóż farsz do wydrążonych pomidorów i ułóż je we wstępnie nasmarowanym naczyniu. Przykryj pomidory kapeluszem. Polewaj 2 łyżkami oliwy z oliwek i posyp bułką tartą. Piecz przez około 45 minut (jeśli wierzch pomidorów zbytnio zabarwił się, przykryj folią aluminiową, aby zakończyć pieczenie). Podaj z gorącym ryżem i sałatką.

                                                                Zobacz też:

                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                Źródło zdjęcia głównego: E+

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości