Przepisy kulinarne

Mikołaj Rey podgląda lubelskie golasy

Lubelskie golasy są unikatowe. Każdy inny, ale każdy smaczny. Mikołaj Rey tym razem udał się na lubelszczyznę, by tam podglądać, jak przygotowuje się golasy. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj zdradził, dlaczego zachwyciły go właśnie golasy. Ile kaszy potrzeba na jednego golasa?

 

Składniki na golasa dla 4 osób
Składniki:
kasza gryczana1 szklanka
ser biały 20 dag
4 średnie ziemniaki
jajka 2 szt
1 duża cebula
Olej lniany z pierwszego tłoczenia
Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
mięta
sól
pieprz

Sposób przygotowania :
Kaszę gryczaną ugotować na sypko w 2 szklankach wody, ziemniaki gotować w wrzątku, cebule pokroić w gruba kostkę i smażyć na szklisto bez koloryzacji na oleju rzepakowym. Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę dodać kaszy i po raz pierwszy połączyć masę mieszając rękami. Doprawiamy solą i pieprzem i dodać resztę składników wraz z olejem lnianym do gustu, dobrze mieszać rękami by masa była jak najbardziej jednolita. Masę włożyć do żaroodpornego półmiska i upiec przez około 40mn w temperaturze 175 do 180 stopni. Można również formować kotleciki lub krokiety i upiec tylko wtedy ciut krócej 20 do 25mn powinno wystarczyć.
Można zjeść od razu lub podać z śmietana, dobry dodatek może również być sałata z sosem vinaigrette, lub sałata z pomidorów doprawiona olejem i octem czerwonym.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
89
6