Mikołaj Rey i pyszne polskie jabłka

Jabłka - w tej dziedzinie Polska jest niekwestionowaną potęgą. Mikołaj Rey ruszył "Sandomierskim Szlakiem Jabłkowym" by dowiedzieć się więcej o tych owocach. Dlaczego należy zrywać je z ogonkiem, które jabłka są najsłodsze i jak sadownicy radzą sobie z "klęską urodzaju"? Macie swoje ulubione przetwory z jabłek? Zobaczcie też jakie dania na bazie jabłek Mikołaj przygotował w naszej kuchni!

Przegrzebki z cykorią jabłkami i cydrem

Składniki / dla 4 osób

20 przegrzebków

3 cykorie

2 zielone jabłka Granny smith

sok z 1 limonki

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

100 ml wytrawnego cydru

6 łyżek śmietany lub śmietanki (30%)

1 łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

cztery przyprawy (mieszanina gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków i imbiru)

1 łyżka posiekanego szczypiorku

sól i pieprz

Sałata z cykorią jabłkiem orzechami i serem

Składniki / dla 4 osób

5 pięknych cykori

2 jabłka (Odmiana Gala)

100 g świeżych orzechów włoskich

50 g sera pleśniowego „roquefort” lub zółtego sera „comte” lub młodego sera Gouda

1 mała szalotka

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka oleju z orzechów laskowych

1 łyżka octu balsamicznego

sok z 1/2 cytryny

2 łyżeczki posiekanego szczypiorku

sól i pieprz

Babeczka z kaszanką i musem z szarej renety

Składniki / dla 4 osób

500g ziemniaków (400 g na pure, 100g na chipsy)

400g kaszanki

3 jabłka „szara reneta”

150g masła (100g na pure, 50g na mus z jabłek)

50g masła klarowanego

1 świeży borowik

1 szalotka

100ml śmietanki (płynnej) 30%

50ml mleka pełnotłustego

50ml żubrówki

2 szczypty brązowego cukru

Sól, pieprz

Tarte tatin:

Jabłko Golden delicious 7 sztuk

200g masła

150g/200g cukru

Cynamon do smaku

1 laska wanilii

1 ciasto francuskie

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości