Jak zrobić mięso w cieście francuskim? Jaki rodzaj mięsa wybrać?

Pieczone mięso pod ciastem francuskim
Fot. mikafotostok / Getty Images
Mięso w cieście francuskim to danie, które często możemy spotkać na polskich stołach. Dlaczego? Jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga rozległej wiedzy kulinarnej, a przede wszystkim, jest naprawdę bardzo dobre. Często przed przyrządzeniem tego dania zastanawiamy się – które mięso będzie najlepsze?

Aby mięso w cieście francuskim było naprawdę smaczne, ważne jest to, jakie składniki zostaną dobrane. Mięso jest w tym przypadku składnikiem głównym, dlatego trzeba zwrócić szczególną uwagę na to, aby było odpowiednie. A więc jakie? – przede wszystkim świeże! A z całą resztą można już sobie poradzić…

Mięso w cieście francuskim – czym kierować się przy wyborze?

Mięso w cieście francuskim to danie bardzo smaczne. Jednak co wtedy, gdy wyjmujemy je z piekarnika, kładziemy na talerzu z dodatkami, cieszymy oczy jego pięknym wyglądem, oczekujemy wyjątkowego smaku, ale gdy zabieramy się za jedzenie okazuje się, że ciasto wyszło wyśmienicie, ale mięso wewnątrz jest bardzo twarde? Mimo że mięso w cieście francuskim to danie proste, warto wiedzieć o kilku ważnych rzeczach.

Po pierwsze, mięso musi być świeże. I to nie tylko wtedy, kiedy przyrządzasz mięso w cieście francuskim, ale zawsze! Warto mieć swój sprawdzony sklep mięsny.

Po drugie, mięso musi być dopasowane do dania i oczekiwań . Jeżeli wiesz, że chcesz zrobić szybki obiad lub kolację, nie wybieraj mięs, które trzeba długo przygotowywać, np. dusić. Jeżeli weźmiesz mięso wymagające długiej obróbki, może okazać się, że tak jak w przedstawionym wyżej przykładzie – danie będzie wyglądało pięknie, ale po prostu będzie niesmaczne. Mięso idealnie pasujące do ciasta francuskiego to przede wszystkim kurczak, ale również mięso mielone z łopatki, a także ryba, a więc te, które przyrządza się bardzo szybko. Jeżeli nie wiesz, jakie mięso wybrać, zapytaj w sklepie – na pewno dostaniesz fachową poradę.

Zobacz film: Niedzielny obiad na nowo. Źródło Dzień Dobry TVN

Mięso w cieście francuskim – przepisy

Poniżej przedstawiamy 3 przepisy na mięso w cieście francuskim. W każdym z tych przepisów użyty jest inny rodzaj mięsa. Z całą pewnością znajdziesz idealną wersję dla siebie.

Przepis 1: Filet z kurczaka w cieście francuskim – na 4 porcje

Składniki:

· 2 filety z kurczaka (ok. 0,5 kg),

· opakowanie ciasta francuskiego,

· 80 g sera (do wyboru zgodnie z upodobaniami: pleśniowego, żółtego, koziego, etc.),

· 1 żółtko,

· 2 łyżki mleka,

· 2 łyżki masła,

· 1 ząbek czosnku,

· przyprawy: szczypta soli, pieprzu, czerwonej papryki.

Przygotowanie:

1. Kurczaka umyć, każdy filet przekroić i oprószyć odrobiną soli, pieprzu oraz czerwonej papryki.

2. Rozłożyć na płasko ciasto francuskie i przekroić na 4 równe części. Na każdej z nich położyć filet z kurczaka, tak, aby po bokach znajdowało się ciasto.

3. Na filetach umieścić plaster wybranego sera.

4. Wykonać cięcia po bokach ciasta, tak aby uzyskać paski, które następnie należy zwinąć w warkocz, zaplatając raz z jednej, raz z drugiej strony.

5. Przygotowane filety w cieście francuskim przełożyć na blachę do pieczenia.

6. Jajko rozbić z 2 łyżkami mleka i posmarować nimi filety.

7. Piec przez ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.

Przepis 2: Pulpeciki wieprzowe w cieście francuskim – na 2 porcje

Składniki:

· 500 g mięsa wieprzowego mielonego,

· 300 g ciasta francuskiego,

· 1 opakowanie sera brie,

· 1 jajko,

· 0,5 opakowania przyprawy do mięsa mielonego Knorr,

· 1 łyżeczka ostrej papryki.

Przygotowanie:

1. Mięso wieprzowe przełożyć do szklanej miseczki, wsypać przyprawę do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać.

2. Uformować z przygotowanego mięsa kuleczki. Do każdej z nich włożyć niewielki kawałek sera.

3. Rozłożyć ciasto francuskie i wyciąć paski.

4. Każdy pulpecik owinąć w przygotowany pasek.

5. Na blasze położyć papier do pieczenia, a na nim pulpeciki. Każdy posmarować rozkłóconym jajkiem.

6. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut w 200 stopniach.

Przepis 3: Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem – na 2 porcje

Składniki:

· 2 filety z łososia – bez skóry,

· 100 g szpinaku,

· 1 opakowanie ciasta francuskiego,

· 1 łyżka masła,

· 2 ząbki czosnku,

· 1 żółtko,

· 1 łyżka mleka,

· szczypta bazylii,

· szczypta oregano,

· szczypta pieprzu,

· szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Filet oprószyć odrobiną soli.

2. Rozłożyć na płasko ciasto francuskie i przekroić na 2 równe części.

3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i umieścić na niej kawałki ciasta francuskiego.

4. Na każdym z nich położyć filet z łososia tak, aby po jego bokach znajdowało się ciasto.

5. Rozgrzać patelnię z masłem, wrzucić na nią umyty szpinak. Doprawić bazylią, oregano, pieprzem oraz solą i dodać rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko przez chwilę poddusić.

6. Przygotowany farsz rozłożyć na filetach

7. Wykonać cięcia po bokach ciasta, tak aby uzyskać paski, które następnie należy zwinąć w warkocz.

8. Jajko rozkłócić z 2 łyżkami mleka i posmarować nimi filety.

9. Piec przez ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.

Każdy zaprezentowany powyżej przepis na mięso w cieście francuskim charakteryzuje się nie tylko prostotą i szybkością przyrządzania, ale przede wszystkim doskonałym smakiem. Zarówno filet z kurczaka, jak i pulpeciki wieprzowe i łosoś w cieście francuskim świetnie sprawdzą się w wersji na ciepło i na zimno. Życzymy smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości