Materiał promocyjny

Mięsne przysmaki Piotra Kucharskiego. Poznaj wyjątkowe przepisy

Pyszne pieczyste na świątecznym stole
Pieczona szynka świąteczna, steki Tomahawk z sosem cebulowym i roladki wieprzowe z pastą z suszonych pomidorów. Takie pyszne, mięsne dania przyrządza dla nas Piotr Kucharski. Zobacz, jak to robi.

Pieczona szynka świąteczna

Składniki na pieczoną szynkę

  • 1 szynka świąteczna Sokołów
    • 5 mandarynek
      • około 25-30 goździków

        Kapusta:

        • 1 czerwona cebula
          • 2 łyżki masła
            • 2 łyżki oleju
              • 1 główka czerwonej kapusty
                • 500 ml soku z czarnej porzeczki
                  • 200 g mrożonej czarnej porzeczki
                    • sól i pieprz
                      • sos sojowy

                        Sposób przygotowania szynki pieczonej

                        Szynkę w folii umieścić w piekarniku rozgrzanym do 100 st. C i piec przez 60 minut.

                        W tym czasie na maśle z olejem podsmażyć posiekaną cebulę. Po chwili dodać poszatkowaną kapustę i przesmażyć razem. Po chwili dodać pierwszą porcję soku i dusić około 30 minut cały czas podlewając sokiem. Pod koniec dodać czarną porzeczkę i podgrzewać przez chwilę. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.

                        Mandarynki pokroić na plasterki.

                        Szynkę wyjąć z piekarnika i rozgrzać piekarnik do 180 C. Szynkę obłożyć plasterkami mandarynek które "przybić" goździkami do szynki. Szynkę dopiec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.

                        Szynkę pokroić w plastry i podawać z kapustą.

                        Piotr Kucharski

                        Steki Tomahawk z sosem cebulowym

                        Składniki na steki Tomahawk

                        • 1 stek Tomahawk Sokołów
                          • sól i pieprz
                            • olej do smażenia
                              • 3 łyżki masła
                                • kilka gałązek tymianku
                                  • kilka gałązek rozmarynu
                                    • 3-4 ząbki czosnku
                                      • 2 szalotki

                                        Sposób przygotowania steków Tomahawk

                                        Mięso wyjąć z lodówki i pozostawić, aby się ogrzał do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzać olej. Steka osuszyć i przyprawić solą. Smażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju cały czas kontrolując stopień wysmażenia. Pod koniec zmniejszyć temperaturę. Dodać masło, zioła i rozgnieciony czosnek. Powstałym sosem polewać mięso przez 2-3 minuty.

                                        Odstawić na 3-4 minuty, żeby odpoczęło, przyprawić pieprzem i solą. Natrzeć czosnkiem i rozmarynem i pokroić na plastry.

                                        Na patelnię do sosu dodać posiekane szalotki i kieliszek wina. Mocno zredukować, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać mięso.

                                        Piotr Kucharski

                                        Roladki wieprzowe z pastą z suszonych pomidorów

                                        Składniki na roladki wieprzowe

                                        • 1 polędwica wieprzowa
                                          • sól i pieprz
                                            • 2 opakowanie pasty z suszonymi pomidorami Sokołów
                                              • 1 opakowanie szynki Sarmackiej Sokołów
                                                • olej do smażenia
                                                  • 1 kg małych ziemniaczków do pieczenia
                                                    • oliwa z oliwek
                                                      • sól i pieprz

                                                        Sposób przygotowania roladek wieprzowych

                                                        Piekarnik ustawić na tryb pieczenia na parze. Ziemniaczki umyć i osuszyć. Każdy ponakłuwać widelcem, przyprawić solą i pieprzem, dodać 3 łyżki pasty z pomidorami i trzy łyżki oliwy z oliwek. Ułożyć w naczyniu do pieczenia i wstawić do piekarnika.

                                                        Polędwicę pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem na kotlety. Każdy z kotletów przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na plastrze szynki i posmarować pastą. Następnie zrolować w roladki. Usmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony przez chwilę, następnie dopiec razem z ziemniaczkami w piekarniku na parze.

                                                        Roladki podawać z ziemniaczkami.

                                                        Piotr Kucharski

                                                        Zobacz też:

                                                        Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach

                                                        W naszej kuchni rządzi Aleksandra Juszkiewicz. Poznaj przepisy zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa!

                                                        Przysmaki pachnące przyprawami. Poznaj przepisy Darii Ładochy

                                                        Autor: Luiza Bebłot

                                                        Materiał promocyjny
                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości