Przepisy kulinarne

Mięsne menu dla niejadka

Przepisy kulinarne

Mięsne menu dla niejadka

Blogerka kulinarna Daria Ładocha proponuje kilka mięsnych propozycji dla małych niejadków. Mięso to białko, czyli budulec. Daria przygotowała kilka ekspresowych potraw, między innymi, kotleciki z indyka na parze w sosie pomidorowym, polędwiczki wieprzowe z jabłkami i cynamonem, ekspresowe kurczaki pieczone w sosie warzywnym i makaron z mini koftami wołowymi i warzywami. Skorzystajcie z jej przepisów!

 

 

 

 

KOTLECIKI Z INDYKA NA PARZE W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
200 g kurczaka mielonego
200 g schabu mielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
50 g bułki tartej
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 papryki oczyszczonej z nasion
1 łyżka oleju
woda do gotowania
1 puszka pomidorów lub 3 duże pomidory bez skóry
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól, pieprz
50 g śmietany
liście sałaty masłowej

Przygotowanie:
Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Do miski wrzuć mięso oraz połowę cebuli i połowę czosnku. Dodaj jajko, bułkę tartą, majonez, musztardę oraz zioła i wymieszaj. Uformuj kotleciki i gotuj na parze w dużym garnku około 30 minut. W osobnym rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj resztę cebuli oraz czosnku. Następnie pokrój drobno paprykę i chwilę podsmażaj. Dodaj pomidory z puszki lub świeże drobno pokrojone wraz z wszystkimi przyprawami i koncentratem. Doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj na koniec śmietanę. Całość miksuj i polewaj gotowe kotleciki. Udekoruj zieloną pietruszką. Podawaj na liściach sałaty


POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM


Składniki:
1 polędwica wieprzowa
3 jabłka
4 łyżki oleju
sól
1 łyżka sosu sojowego
szczypta cynamonu
szczypta cukru drobnego
2 łyżki słodkiej śmietanki
miska ugotowanego ryżu

Przygotowanie:
Polędwicę umyj i osusz ręcznikiem. Pokrój na cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię i wlej olej. Podsmażaj kawałki polędwicy z obu stron. W tym czasie obierz jabłka i pokrój na łódeczki. Gdy mięso będzie obsmażone dodaj jabłka, dolej wody i duś pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Dopraw cukrem solą i cynamonem. Na sam koniec wlej słodką śmietankę. Doprowadź do wrzenia i mięso jest gotowe. Podawaj z ryżem

EKSPRESOWE KURCZAKI PIECZONE W SOSIE WARZYWNYM

Składniki:
6 pałek z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 pomidory
1 duża czerwona papryka
sól
pieprz
½ łyżeczki oregano
3 listki laurowe
1 marchewka
2 ziela angielskie
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Kurczaki umyj i posól. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Wsadź kurczaki, ziele angielskie oraz listek laurowy do środka. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę. Następnie resztę składników zmiksuj w blenderze i polej nimi kurczaki. Piecz pod przykryciem około 45 minut.

MAKARON Z MINI KOFTAMI WOŁOWYMI I WARZYWAMI

Składniki:
200 g odsączonej soczewicy z puszki
1 łyżeczka czerwonej papryki w przyprawie
400 g chudej mielonej wołowiny
2 duże dojrzałe pomidory obrane ze skóry
1 cebula czerwona
pół cukinii
małe opakowanie kukurydzy z puszki
1 pęczek zielonej pietruszki
1 łyżeczka płynnego miodu
1/2 puszki mleka kokosowego
sól
pieprz
4 łyżki jogurtu naturalnego
ugotowany makaron kokardki
olej do smażenia

Przygotowanie:
Do miski wsyp soczewicę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj mięso mielone i czerwona paprykę w przyprawie i zacznij ugniatać. Zwilżonymi dłońmi uformuj mini kofty w postaci kulek. W blenderze zmiksuj pomidory, pietruszkę, miód, cebulę, mleko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mini kofty z obu stron. Następnie dodaj sos i duś pod przykryciem około 8 minut. Dodaj pociętą w plastry cukinię oraz kukurydzę z puszki i gotuj kolejne 6 minut. Następnie połącz z ugotowanym makaronem. Udekoruj pietruszką i zrób kleksa z jogurtu naturalnego


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
60
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0