Najlepsze marynaty do mięsa według przepisów Jaśka Kuronia

Marynata jest sekretem każdego aromatycznego, rozpływającego się w ustach mięsa. O tym jak je przygotować mówił w naszej kuchni Jasiek Kuroń. Pokazał również, jak zrobić m.in.: goździkową szynkę w marynacie miodowej, pieczonego kurczaka marynowanego w solance rozmarynowo-cytrynowej, a także łososia zapiekanego z ziemniakami oraz szparagami o mocnym tymiankowym aromacie. Smacznego!

Goździkowa szynka w marynacie miodowej

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej
    • solanka + 30 goździków i główka czosnku

      Marynata:

      • szklanka wody
        • 10 ziaren jałowca
          • 6 liści laurowych
            • laska cynamonu
              • 20 goździków
                • 4 ząbki czosnku
                  • 1/2 szklanki wody
                    • 3 łyżki miodu
                      • 2 łyżki musztardy
                        • kilka kropel sosu worcestershire
                          • łyżeczka pieprzu
                            • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

                              Przygotowanie:

                              Piekarnik rozgrzej do 160 st. C. Na dno blachy do pieczenia wlej wodę, dodaj do niej ziarna jałowca, liście laurowe oraz laskę cynamonu. Włóż kratkę do pieczenia, tak aby wystawała ponad wodę. Mięso natnij „w kratkę” o grubości 1/2 cm. Powbijaj w nie goździki oraz obrane ząbki czosnku pokrojone na pół. Wstaw szynkę do piekarnika i piecz przez 125 minut. Zmieszaj wszystkie składniki glazury i zagotuj. Co 15 minut smaruj nią całą szynkę.

                              Placek po węgiersku

                              Składniki:

                              Farsz:

                              • 2 łyżki oleju
                                • 8 liści laurowych
                                  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz, np. udziec, karczek
                                    • 1 l maślanki
                                      • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
                                        • 4 ząbki czosnku
                                          • 2 marchewki pokrojone w ćwierć plastry
                                            • 2 papryki pokrojone w paski lub romby
                                              • 200 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub ósemki
                                                • 2 łyżki mąki pszennej
                                                  • 400 ml przecieru pomidorowego
                                                    • 300 ml bulionu lub wody
                                                      • płaska łyżka pieprzu ziołowego
                                                        • łyżeczka wędzonej papryki
                                                          • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
                                                            • sól, pieprz

                                                              Na placki:

                                                              • 1 duża cebula (ok. 200 g)
                                                                • 1 kg obranych ziemniaków
                                                                  • 1 jajko klasy L
                                                                    • 4 łyżki mąki pszennej (zależy od ziemniaków, wczesne są bardziej wodniste - wtedy lepiej dać łyżkę więcej)
                                                                      • sól, pieprz
                                                                        • olej do smażenia

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Na bardzo mocno rozgrzanym oleju przesmaż mięso do zrumienienia (najlepiej na 3–4 partie). Dodaj cebule oraz czosnek i smaż kolejne kilka minut. Dodaj pozostałe warzywa oraz pieczarki. Smaż mieszając kilka minut. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Wlej koncentrat i bulion. Dodaj przyprawy, uważając na sól i pieprz. Po odparowaniu sosu, może się okazać za słony lub za ostry. Piekarnik ustaw na 180 st. C bez termoobiegu.

                                                                          Pieczony kurczak marynowany w solance rozmarynowo-cytrynowej

                                                                          Składniki:

                                                                          • kurczak z dobrego źródła o wadze 1,5 kg
                                                                            • roztwór solankowy do przykrycia mięsa (60 g soli na litr wody)
                                                                              • 5 gałązek rozmarynu
                                                                                • 4 liście laurowe
                                                                                  • 10 ziaren ziela angielskiego
                                                                                    • 2 cytryny
                                                                                      • 4 ząbki czosnku
                                                                                        • cytryna
                                                                                          • 2 gałązki rozmarynu
                                                                                            • 10 ziaren kolendry
                                                                                              • sól, pieprz

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                Przygotuj solankę – do osolonej zimnej wody dodaj ćwiartki cytryn i rozgniecione zioła. Kurczaka dobrze osuszyć i włożyć do naczynia, które nie wchodzi w reakcję z solą, np. kamionka. Zakryć solanką, można przygnieść mięso czystym talerzem. Piekarnik rozgrzej do 135 st. C, bez termoobiegu. Po wyjęciu kurczaka dobrze osusz. Do środka włóż połówki cytryny, rozmaryn, kolendrę i czosnek. Zabezpiecz wykałaczkami, nogi zwiąż. Z zewnątrz natrzyj mięso solą i pieprzem.

                                                                                                Piecz przez 2 godziny. Następnie wyjmij na 15 minut, posmaruj kurczaka masłem i włóż na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 240 st. C.

                                                                                                Grillowe paczuszki z łososia

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • 500 g łososia
                                                                                                  • koperek
                                                                                                    • natka pietruszki
                                                                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                                          • odrobina oliwy z oliwek
                                                                                                            • 4 plasterki cytryny

                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                              Łososia podziel na porcje. Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej o szerokości 15 cm. Rozsmaruj na nich kilka kropel oliwy z oliwek i połóż łososia na matowej stronie (jeżeli nie jest oskórowany, to skórą do spodu). Rybę posól, popieprz i ułóż na niej kilka gałązek koperku, i natki pietruszki, parę płatków czosnku oraz plasterek cytryny. Całość zawiń tak, aby podczas grillowania nic nie wypływało. Grilluj 10 minut. Łosoś jest uniwersalny, zamiast koperku można dać: bazylię, tymianek, kolendrę, a nawet szczaw czy miętę.

                                                                                                              Łosoś pieczony z fenkułem i szalotkami

                                                                                                              Składniki:

                                                                                                              • 2 filety z łososia ok. 150 g każdy
                                                                                                                • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                  • 6 obranych szalotek
                                                                                                                    • mały fenkuł
                                                                                                                      • 6 szalotek
                                                                                                                        • kilka pomidorków koktajlowych
                                                                                                                          • 2 łyżki oliwy bazyliowej lub zwykłej
                                                                                                                            • łyżka suszonego tymianku
                                                                                                                              • skórka z 1/2 cytryny
                                                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                                                  • ew. kilka jabłuszek kaparowych
                                                                                                                                    • odrobina chili

                                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                                      Szalotki i czosnek obierz. Czosnek przeciśnij lub drobno posiekaj i dodaj wraz z tymiankiem do oliwy. Fenkuł pokrój w centymetrowe kawałki. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce z oliwą i dopraw solą i pieprzem, następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Łososia natrzyj pozostałością oliwy, skórką z cytryny oraz solą i pieprzem. Jeżeli udało Ci się dostać jabłuszka kaparowe, obłóż nimi rybę, a z jednego wyciśnij sok i skrop nim łososia. Rybę ułóż na warzywach i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut w 160 st. C. Jeżeli wolisz, aby warzywa były bardziej miękkie, wstaw je do piekarnika na 5 minut wcześniej, a następnie włóż rybę.

                                                                                                                                      Łosoś zapiekany z ziemniakami oraz szparagami o mocnym tymiankowym aromacie

                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                      • 4 łyżki oliwy
                                                                                                                                        • czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku
                                                                                                                                          • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
                                                                                                                                            • sól, pieprz
                                                                                                                                              • 1/2 kg ziemniaków
                                                                                                                                                • 1/2 kg zielonych szparagów
                                                                                                                                                  • 20 pomidorków koktajlowych (ok. 300 g)
                                                                                                                                                    • 2 łyżki octu winnego/jabłkowego
                                                                                                                                                      • 3 filety z łososia (po 140 g)
                                                                                                                                                        • starta skórka z jednej cytryny

                                                                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                                                                          Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. W połowie przygotowanego dressingu wymieszaj ziemniaki. Drugą połową natrzyj kawałki ryby. Ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz około 15 minut. Następnie dodaj do nich szparagi i całość przemieszaj, wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.

                                                                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                                          Autor: Iza Dorf

                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości