Jest zdrowy i wysportowany, a świetną formę zawdzięcza dobrej diecie. Rafał Maślak, w tym roku, zdobył tytuł Mistera Polski. Świetnie gotuje. I udowodnił to w naszej kuchni!

Kabanosy al'a tapas
Składniki:
200 g jasnego pieczywa np. ciabatta
2 czerwone cebule
3 papryczki jalapeno
oliwa z oliwek
300 g kabanosów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Pieczywo pokroić w 1 cm kostkę. Ułożyć na blaszce do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec aż grzanki się zarumienią i będą chrupiące.
W tym czasie podsmażyć pokropioną w drobną kostkę cebulę i papryczki. Gdy będą miękkie dodać pokrojone w 2 cm kawałki kabanosy i podsmażyć całość razem kilka minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dodać grzanki, wymieszać i podawać w małych miseczkach.

Crostini z bobem i kabanosami
Składniki:
200 g młodego bobu
1 bagietka
oliwa z oliwek
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki masła
200 g kabanosów
sól i pieprz

Przygotowanie:
Bób ugotować i obrać. Bagietką, pokroić na ukośne kromki i skropić oliwą z oliwek. Podpiec w piekarniku. Szparagi i kabanosy pokroić w 3-4 cm kawałki i podsmażyć na maśle. Bób lekko rozgnieść widelcem dodając odrobinę oliwy z oliwek, sól i pieprz. Pastą smarować grzanki, na wierzchu ułożyć szparagi z kabanosami. Skropić oliwą z oliwek.

Letnia Minestrone z kabanosami
Składniki:
300 g Kabanosów drobiowych
200 g fasoli, świeżej lub namoczonej przez noc
oliwa z oliwek
2 młode marchewki
1 moda cebula
2 łodygi selera naciowego
3 ząbki czosnku
3 młode ziemniaki
pęczek zielonych szparagów
200 g groszku cukrowego
2 puszki pomidorów krojonych
1 lampka białego wina
2 cukinie
garść drobnego makaronu
500 ml bulionu warzywnego
parmezan
kilka łodyg bazylii

Sposób przygotowania:
Jeśli fasola była namoczona to odcedzić i ugotować do miękkości. W tym czasie w dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy, podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i kabanosy pokrojone w 1 cm kawałki. Dodać pokrojoną w krążki marchewkę,  seler, i ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość dusić około 15 min do miękkości. Dodać pomidory, cukinię pokrojoną w pół krążki, szparagi pokrojone w 2 cm kawałki oraz wino. Gotować kolejne 15 min. Dodać miękką fasolę i bulion. Dodać makaron, gotować aż będzie miękki. Podawać z listkami bazylii oraz posypane tartym parmezanem.





Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
81
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0