Metabolizm typu B. Z czym to się je?

Nie możesz schudnąć pomimo ciągłego bycia na diecie i wielu godzin spędzonych na siłowni? Możliwe, że masz metabolizm typu B. Na czym polega jego mechanizm? Da się go "przekonwertować" na metabolizm typu A? W kuchnia Dzień Dobry TVN Daria Ładocha podzieliła się z nami wiedzą na temat przemiany materii i poradziła, co jeść by dobrze się czuć i wyglądać.

Krem z pora ze szpinakiem, wędzonym serem i prażonym słonecznikiem

Składniki:

3 pory

1 łyżka masła

1 cebula

3 ząbki czosnku

350 g mrożonego szpinaku

pęczek zielonej pietruszki

50 g ziaren słonecznika podprażonego na suchej patelni

100 g białego wędzonego sera

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

100 g kwaśnej śmietany

2 ogórki kwaszone

1,5 l. wywaru z jarzyn lub drobiowego

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

W garnku rozgrzej masło i podsmaż czosnek i cebulę.

W tym czasie oczyść pora i pokrój w talarki (najlepiej tylko białą część). Dodaj do cebuli i wymieszaj.

Całość zalej wywarem i dodaj szpinak.

Gotuj wraz z solą i pieprzem przez około 15 min.

Następnie dodaj śmietanę, pokrojone w kostkę ogórki i zagotuj.

Zmiksuj zupę na gładki krem i podawaj udekorowaną zieloną pietruszką, wędzonym serem i słonecznikiem.

Ricotta z cynamonem, orzechami włoskimi, migdałami i ekstraktem z wanilii

Składniki:

1 op. sera ricotta

Szczypta cynamonu

Garść orzechów włoskich

Garść migdałów

5 łyżek mleka kokosowego

Garść wiórków kokosowych

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.

Cukinie zapiekane z suszonymi pomidorami i chedarem

Składniki:

1 duża cukinia pokrojona w plastry

1 cebula posiekana w piórka

3 drobno posiekane ząbki czosnku 

Szczypta wędzonej papryki

Szczypta soli

Szczypta pieprzu cytrynowego

Szczypta oregano

2 łyżki oliwy z oliwek

Kilka suszonych pomidorów odsączonych z oliwy

100 g cheddara startego na tarce

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 st. C.

Wymieszaj oliwę z przyprawami i czosnkiem.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż cukinie i posmaruj olejową marynatą.

Wstaw do piekarnika na około 12 min.

Następnie dodaj cebulę i suszone pomidory i całość posyp serem.

Zapiekaj kolejne 10 min.

Indyk z warzywami i dużą ilością świeżych ziół

Składniki:

400 g piersi z indyka

1 cebula

6 ząbków czosnku

2 łyżki oliwy

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

300 g pieczarek

1 cukinia

400 ml passaty pomidorowej

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

1 papryczka chilli

1 łyżeczka papryki wędzonej

Garść świeżej mięty

Garść zielonej pietruszki

Garść świeżej bazylii

Garść świeżej szałwii

2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzej olej.

Dodaj posiekany czosnek oraz cebulę.

W tym czasie pokrój w słupki paprykę, cukinię w kostkę a pieczarki w plasterki.

Indyka pokrój w cienkie paseczki.

Następnie dodaj go do cebuli i czosnku i chwilę podsmażaj.

Dodaj wszystkie warzywa wraz z papryczką chilli, przyprawy i zalej to passatą pomidorową i sosem sojowym.

Całość duś pod przykryciem około 15 min.

Na koniec dodaj świeże zioła.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości