Materiał promocyjny

Menu urodzinowe

Anna Starmach zdradza, jak bez zbędnego wysiłku przygotować przyjęcie urodzinowe.

Truskawkowy tort urodzinowy

Składniki:

Biszkopt:

10 jaj

450 g drobnego cukru

150 g mąki pszennej

40 g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cukier waniliowy

50 g płatków migdałowych

Masa:

1 l serka mascarpone

250 ml śmietanki ŁACIATEJ 30%

500 g truskawek

100 g brzoskwiń z puszki

100 ml konfitury truskawkowej

200 ml zalewy z brzoskwiń w puszce

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka ubij na sztywno pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy, następnie pojedynczo dodawaj żółtka. Stopniowo dodawaj mąkę, oraz migdały, masę mieszaj delikatnie, nie używaj już miksera. Masę przelej do dwóch wysmarowanych masłem i oprószonych mąka tortownic. Piecz Około pół godziny w temperaturze 1800 stopni. Po upieczeniu wyciągnij z formy, ostudź i każdy biszkopt przekrój na 2 blaty.

Masa:

Serek Mascarpone utrzyj z cukrem, następnie dodaj ubitą śmietanę i konfiturę truskawkową. Truskawki pokrój w plasterki.

Tort:

Na talerzu połóż biszkopt, skrop go sokiem z brzoskwiń, ułóż na nim 1 truskawek a następnie pokryj 1 masy. Podobnie postępuj z drugim i trzecim biszkoptem. Wierzch tortu posmaruj masą a następnie udekoruj świeżymi truskawkami i brzoskwiniami. Tort schładzaj w lodówce.

Błyskawiczny zrolowany biszkopt

Składniki:

6 jaja

150 g drobnego cukru

Cukier waniliowy

100 g maki

1 łyżka cukru pudru

Szczypta soli

200 g kremu czekoladowego w słoiku

Kolorowe cukierki do dekoracji

100 ml śmietanki ŁACIATEJ 30%

Przygotowanie:

3 białka ubij na sztywno, dodaj szczyptę soli. 3 źółtka i 3 całe jaja utrzyj z cukrem, a następnie delikatnie wymieszaj z białkami. Mąkę wsypuj stopniowo i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa nie straciła objętości. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na niego masę, piecz około 15/20 minut w temperaturze 220 stopni. Po tym czasie wyciągnij blachę z piekarnika. Na blacie rozłóż ściereczkę przełóż na nią biszkopt, zroluj go „brzydszą” strona do środka. Odczekaj aż wystygnie, wtedy rozwiń ciasto, posmaruj kremem czekoladowym i zwiń powrotem. Wierzch ciasta udekoruj bitą śmietana i kolorowymi cukierkami.

Mini serniczki śmietankowe z malinami

Składniki:

150 g pełnoziarnistych herbatników

80 g miękkiego masła

3 kg zmielonego białego sera

50 ml śmietanki ŁACIATEJ 30%

Laska wanili

3 jaja

120 g cukru pudru

50 g malin (świeżych lub rozmrożonych)

Sos czekolady:

100 g czekolady mlecznej

100 ml śmietanki ŁACIATEJ 36%

Przygotowanie:

Ciastka pokrusz i wymieszaj z masłem. Ser wymieszaj z ziarnkami wanilii, jajami i cukrem i śmietanką. Na dno papilotów nałóż masę ciasteczkową przykryj ją masa serową, na wierzch każdej babeczki połóż kilka malin. Mini serniczki piecz około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudź i włóż do lodówki.

Sos:

Czekoladę połam na małe kawałki i przełóż do miseczki zalej ją gorącą śmietanką. Chłodne serniczki podawaj gorącym sosem czekoladowym.

Pomarańcze z galaretką

Składniki:

3 galaretki o różnych smakach

6 pomarańczy

Przygotowanie:

Pomarańcze przekrój na pół, miąższ wydrąż za pomocą łyżeczki. Galaretki przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, ostudzone galaretki przelej do połówek pomarańczy, wsadź je do lodówki. Gdy całkowicie stężeją każda połówki pomarańczy przekrój na 2 lub 3 części. Podawaj w towarzystwie świeżych owoców i bitej śmietany.

Kruche ciasto z rabarbarem

Składniki:

500 g rabarbaru

3 jaja

2 łyżki cukru pudru

400 g mąki

200 g cukru

200 g masła

Cukier waniliowy

Szczypta soli

100 ml śmietanki ŁACIATEJ 30%

Przygotowanie:

Rabarbar obierz cienko a następnie pokrój drobno. Przełóż go do miski dodaj 150 g cukru, wymieszaj i dostaw na godzinę, aby puścił sok. Ciasto: Wymieszaj żółtka z reszta cukru, dodaj 120 g masła, sól, cukier waniliowy a następnie stopniowo dodawaj 300 g mąki. Ciasto dokładnie zagnieć i włóż do lodówki. Z reszty mąki i masła wyrób ciasto na kruszonkę i również umieść w lodówce. Ciasto rozwałkuj i przełóż do posmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Nakłuj ciasto widelcem i rozłóż na nim rabarbar odciśnięty z soku. 3 białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Pianę rozsmaruj na powierzchni ciasta. Kruszonkę podziel na „okruchy” i posyp nimi pianę. Tartę włóż na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Podawaj na zimno koniecznie z dodatkiem bitej śmietany!

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości