Przepisy kulinarne

Menu dla ucznia: energetyczne

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaproponował energetyczne drugie śniadanie dla uczniów. Na takie pyszności, jak batoniki z orzechami, żurawiną i daktylami, tortillie z łososiem czy spring rolsy z indykiem skusi się nawet szkolny niejadek! :)

Energetyczne batoniki

Składniki:
300 g mieszanych orzechów i nasion: orzechy laskowe, włoskie, nasiona słonecznika, len
50 g suszonej żurawiny
50 g daktyli bez pestek
1 banan
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Wszystkie składniki zmiksować w robocie kuchennym aż masa będzie drobno rozdrobniona i klejąca. Przełożyć na blaszkę do pieczenia o wymiarach 10x20 cm. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Po wystudzeniu pokroić na podłużne batoniki.

Tortille z łososiem

Składniki:
200 g łososia
1 łyżka śmietany
ogórek
marchewka
por
papryka
liście sałaty rzymskiej
2 tortille pełnoziarnistej

Sposób przygotowania:
Łososia podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 10 minut. Wystudzić i podzielić na drobne kawałki i wymieszać ze śmietaną. Warzywa pokroić w zapałki oraz lekko podgotować (można je tez podgotować na parze). Tortille wypełnić łososiem. Na wierzch ułożyć warzywa i sałatę, zawinąć.
Zamiast łososia można użyć pokrojonego w paski indyka np. z poprzedniego przepisu.

Spring rollsy po polsku

Składniki:
500 g filetu z indyka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka łagodnego curry
100 g kaszy gryczanej nie palonej
2 pomidory
pokrojona kapusta pekińska
kilka pasków czerwonej papryki
sezam
papier ryżowy

Sposób przygotowania:
Kwaśną śmietanę wymieszać z curry i natrzeć filet z indyka. Zostawić na kilka godzin do zamarynowania, następnie upiec w piekarniku rozgrzanym do 150ºC przez 40-50 minut (czas zależy od grubości fileta. W tym czasie ugotować kaszę do miękkości. Pod koniec dodać do niej pokrojonego w drobną kostkę pomidora i wymieszać.
Upieczonego indyka pokroić w cienkie paski. Papier ryżowy namoczyć, ułożyć na desce do krojenia. Na wierzchu ułożyć kaszę i posypać posiekaną kapustą pekińską i ułożyć kilka pasków czerwonej papryki. Całość posypać sezamem i zwinąć.

Domowy izotonik

Składniki:
1 litr wody
3-4 łyżki miodu
szczypta soli
sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie se sobą wymieszać. Przelać do butelki.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
74
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0