Przepisy kulinarne

Meksykańska kuchnia Francys i Łukasza

Francys Barraza Sudnicka urodziła się w Wenezueli, ale w wieku 2,5 roku przyjechała z mamą i rodzeństwem do Polski. Reprezentowała zarówno Polskę, jak i Wenezuelę w licznych konkursach piękności, dochodząc do ścisłych finałów. Dziś razem z jej partnerem Łukaszem Czarneckim gościliśmy ich w naszej kuchni.

Fajitas Meksykańskie

Składniki:
3 papryki zielona
3 papryki czerwone
1,5 kg pieczarek
4 cebule małe
1 kg piersi z kurczaka
Przyprawa do Fajitas o smaku chili
Paczka Tortilli średnich
Oliwa
Fajita cooking sauce
Smietana 18 %
pieprz i sol do smaku

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kosteczkę oraz smażymy na oliwie na rumiano. Paprykę, pieczarki oraz cebulę dusimy i dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy chilli, solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wkładamy do tortilli. Podejmiemy ze śmietaną.

Guacamole

Składniki:
4 dojrzałe avocado
Świeża kolendra
sol i pieprz
1 cytryna
2 cebule
2 pomidory

Sposób przygotowania:
Avocado ucieramy na papkę wraz z kolendrą. Cebulkę i pomidory kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do avocado. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą. 

Sos serowy do Nachos

Składniki:
Chipsy typu Nachos, zwykłe.
6 łyżeczek masła
6 łyżeczek mąki
Szklanka mleka
kawałek żółtego sera, startego.

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i smażymy na nim mąkę. Do tego dodajemy starty, żółty ser. Dodajemy mleko do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodatki do przystrojenia nachos:
fasola czerwona ugotowanaczarne oliwki
pomidor
pietruszka

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
68
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0