Meksyk w kuchni

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN było ostrrrro! Nasi goście: Eduardo Palazuelos, jeden z najlepszych szefów kuchni w Ameryce Łacińskiej i Ernesto Malda, konsul Ambasady Meksyku w Polsce przygotowali kilka dań typowych dla kuchni meksykańskiej: guacamole, marynowany tuńczyk z sosem pico de gallo, selva mextahi i tacos z krewetkami! Pysznie!

GUACAMOLE

Składniki:

awokado 500 g

zielone papryczki serrano 35 g

biała cebula 250 g

kolendra 40 g

sok z limonki 20 ml

sól 10 g

Przygotowanie:

1. Opiec papryczki, odłożyć.

2. Obrać awokado, zmiksować, przełożyć do miski, dodać pokrojoną drobno kolendrę, startą drobno na tarce cebulę, doprawić sokiem z limonki i solą.

3. Podawać do tortilli, pieczywa, krewetek, dań mięsnych, rybnych i z owoców morza.

MARYNOWANY TUŃCZYK Z SOSEM PICO DE GALLO Składniki: 600 świeżego tuńczyka (filet, polędwiczka)

MARYNATA:

20 g czosnku

30 ml białego octu

sól morska, pieprz

30 ml octu balsamicznego

15 ml sosu sojowego

15 ml soku z cytryny

30 ml oliwy z oliwek

50 ml oleju roślinnego

kminek

Przygotowanie:

W moździerzu rozdrobnić czosnek, kminek oraz sól.

Dodać ocet biały oraz balsamiczny. Całość dokładnie ucierać do momentu połączenia wszystkich składników.

Dodać soję z cytryną, oliwę oraz olej roślinny. Sprawdzić czy marynata jest odpowiednio doprawiona.

Tuńczyka włożyć do marynaty na kilka godzin

SOS:

400 g podłużnych pomidorów

250 g białej cebuli

20 g zielonych papryczek serrano

30 ml soku z cytryny

kolendra

sól

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie umyć.

Pomidory oraz cebulę pokroić w drobną kostkę, odstawić.

Drobno posiekać zielone papryczki oraz kolendrę. Wymieszać w misce z pomidorami i cebulą.

Całość posolić i polać sokiem z cytryny, w razie potrzeby dosolić.

Składniki:

120 g marchewki

80 g lodów kokosowych

mięta

20 ml cajety (meksykańskiej masy karmelowej)

25 g truskawek

olej

Przygotowanie:

Obraną marchew pokroić w długie, cienkie paski.

Gotowe paski smażyć, aż staną się kruche i uzyskają złocisty kolor, poczekać aż ostygną.

Pokrojone truskawki oraz lody kokosowe wyłożyć na usmażoną marchew, dodać roztopioną cajetę. Deser

udekorować połówką truskawki oraz listkami mięty, od razu podawać.

TACOS Z KREWETKAMI

Składniki:

30 g białej cebuli

10 g komosy piżmowej

60 ml kwaśnej śmietany

25 g zmielonej marynowanej papryczki chipotle

2-3 papryczki chile de arbol seco

kolendra

20 ml soku z limonki z sosem sojowym

20 ml oliwy z oliwek

czosnek

4 tortillie pszenne

100 g krewetek (średnia wielkość 21/25)

Garść orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Na patelni przesmażyć na oliwie czosnek i drobno posiekaną cebulę.

Dodać drobno pokrojone krewetki i komosę.

Dodać zmielone marynowane papryczki chipotle oraz sok z limonki z sosem sojowym.

Dodać kwaśną śmietanę i doprawić do smaku.

Podawać z pszennymi tortillami i uprażonymi na patelni orzechami ziemnymi

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości