Przepisy kulinarne

Mazurki. Różany czy śliwkowy z czekoladą?

Zbliżają się Święta Wielkanocne, dlatego Anna Starmach dzieli się z Wami swoimi przepisami na mazurki. Skorzystajcie z jej przepisów i przekonajcie się, jak smakuje mazurek orzechowy, pomarańczowo-migdałowy, śliwkowy z czekoladą i różany. Aż ślinka cieknie!

 

 

 

Mazurek różany

Składniki:
Spód ciasta:
250 g mąki
120 g masła
1 jajko
Szczypta soli
60 g cukru pudru

Masa:
100 g konfitury malinowej
2 łyżeczki soku z cytryny
100 g konfitury z płatków róży
120 g białej czekolady
120 g mascarpone

Prażone płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszaj, zlep w „kulkę” schładzaj w lodówce przez 40 minut. Ciasto cienko rozwałkuj, przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ciasto piecz około 20 minut z obciążeniem, (użyj do tego grochu labo ryżu), następnie ściągnij papier i piecz jeszcze koło 20-25 minut aż ciasto osiągnie złoty kolor. Spód mazurka ostudź.

Konfiturę malinową wymieszaj z sokiem z cytryny. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj z konfiturą różaną, a następnie z mascarpone. Na spód wyłóż konfiturę malinową potem różaną masę, całość posyp płatkami migdałowymi.

Mazurek śliwkowy z czekoladą

Składniki:
Ciasto:
150 g mąki krupczatki
100 g mąki tortowej
50 g mielonych orzechów włoskich
120 g masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:
300 ml powideł śliwkowych
10 suszonych śliwek
100 g gorzkiej czekolady
70 ml śmietanki kremówki
Duża szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszaj, uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj, przełóż do formy o dowolnie wybranym kształcie i piecz ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po tym czasie ciasto ostudź. Śmietankę podgrzej, wymieszaj ją z posiekaną czekoladą i cynamonem. Na podpieczony spód wyłóż powidła, polej je czekoladą, udekoruj suszonymi śliwkami.

Mazurek pomarańczowo-migdałowy

Składniki:
Ciasto:
200 g maki pszennej
70 g mielonych migdałów
40 g cukru pudru
1 jajko
120 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa pomarańczowa:
6 pomarańczy
250g cukru
laska wanilii
kora cynamonu
100 g migdałów bez skórki do dekoracji

Przygotowanie:
Składniki ciasta połącz, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce, następnie ciasto cienko rozwałkuj, przełóż do formy o dowolnie wybranym kształcie i piecze ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po tym czasie ciasto ostudź.

Pomarańcze obierz ze skórki, od skórki odkrój białą warstwę, bo jest zbyt gorzka. Pomarańczową skórkę pokrój w cienki paseczki. Pomarańcze pokrój w kostkę zmiksuj a następnie przełóż do rondla o grubym dnie, dodaj skórkę z pomarańczy, przekrojoną laskę wanilii i korę cynamonu. Gotuj około godziny aż konfitura zgęstnieje, wtedy wylej ją na upieczony spód ciasta, udekoruj migdałami, gotowe.

Mazurek orzechowy

Składniki:
Ciasto:
200 g maki pszennej
70 g mielonych migdałów
40 g cukru pudru
1 jajko
120 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa orzechowa:
300 g chałwy
200 g orzechów włoskich
150 ml śmietanki kremówki
Orzechy i gorzka czekolada do dekoracji

Przygotowanie:
Składniki ciasta połącz, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce, następnie ciasto cienko rozwałkuj, przełóż do formy o dowolnie wybranym kształcie i piecze ok. 35-40 minut w 170 stopniach. Po tym czasie ciasto studzimy.

Chałwę zmiksuj w robocie kuchennym razem z orzechami i śmietanka kremówką, po wymieszaniu, masę podgrzej i wylej na upieczony wcześniej spód ciasta.

Mazurek udekoruj orzechami i czekoladą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
91
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0