Mazurki Andrzeja Polana - bakaliowy, czekoladowy, pralinowy - przepisy wielkanocne

Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN mazurki: bakaliowy, pralinowy czekoladowo-kajmakowy! Mazurki- ciasta z polską duszą!

Mazurek bakaliowy

Składniki ciasta:

  • 180 g mąki
    • 100 g masła
      • 2 żółtka
        • 20 g kakao
          • 2 łyżki śmietany
            • szczypta soli

              Przygotowanie:

              Kakao mieszamy ze śmietaną, mąkę siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier i śmietanę z kakao oraz szczyptę soli. Wyrabiamy szybko ciasto, wypiekamy cienki spód.

              Składniki:

              • 1 opakowanie masa kajmakowej
                • 150 g migdałów
                  • 150 g orzechów laskowych
                    • 100 g daktyli
                      • 150 g rodzynek
                        • 100 g fig
                          • 150 g czekolady
                            • 8 białek
                              • 250 g cukru

                                Przygotowanie:

                                Migdały sparzyć, obrać ze skórki, orzechy uprażyć w piecu obrać. Figi, daktyle posiekać. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier nie przerywając ubijania. Do białek dodajemy startą czekoladę, bakalie. Wszystko razem mieszamy i rozsmarowujemy na wypieczonym spodzie. Wstawiamy do piekarnika, temperatura 100 stopni na około 50 minut. Na upieczony mazurek wyciskamy lub rozsmarowujemy masę kajmakową, dekorujemy bakaliami.

                                Zobacz też:  Jare Gody czy Wielkanoc? Jak obchodzono słowiańskie święto wiosny? >>> 

                                Mazurek czekoladowo-kajmakowy

                                Składniki:

                                • 400 g mąki
                                  • 200 g masła
                                    • 4 żółtka
                                      • 100 g cukru
                                        • cukier wanilinowy

                                          Przygotowanie:

                                          Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche. Ciastem wykładamy dno blaszki i podpiekamy 15 minut w temp. 180 stopni. Pamiętajmy aby przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem w paru miejscach, to zapobiegnie powstawaniu podnoszenia się ciasta.

                                          Składniki:

                                          • 1 opakowanie masa kajmakowej
                                            • 250 g gorzkiej czekolady
                                              • 200 g śmietany 36%
                                                • 2 łyżki konfitury pomarańczowej

                                                  Przygotowanie:

                                                  Śmietanę podgrzewamy, dodajemy czekoladę, łączymy na jednolitą masę. Na podpieczony spód wykładamy konfiturę pomarańczową, lekko podgrzaną masę kajmakową, na to wylewamy kleksy z czekolady i śmietany. Za pomocą wykałaczki malujemy wzorki . Gotowe.

                                                  Zobacz też: Jak poradzić sobie ze świątecznym przejedzeniem? Porady Anny Lewandowskiej

                                                  Mazurek pralinowy – duża pisanka

                                                  Składniki:

                                                  • 2 opakowania masa kajmakowej
                                                    • 200 g orzechów laskowych
                                                      • 200 g ciemnej czekolady
                                                        • wafle andruty

                                                          Przygotowanie:

                                                          Orzechy laskowe drobno siekamy i łączymy z masą kajmakową. Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do jednej puszki masy. Andruty wycięte w owal jak duże jajko strusia przekładamy powstałą masą, składamy kilka pięterek. Wierzch dociskamy tacą i np. kamieniem. Wierzch dekorujemy masą kajmakową z drugiej puszki.

                                                          Zobacz też: Barwienie jajek - naturalne i domowe sposoby

                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                          Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości