Przepisy kulinarne

Mateusz Gessler. Juror w kuchni!

W kuchni Dzień Dobry TVN: pieczeń cielęca, kluski kładzione oraz marchew duszona z imbirem i gruszką. Swoje ulubione danie, przygotował dziś Mateusz Gessler. Już wkrótce zobaczymy go w roli jurora w programie "MasterChef Junior". Jak podoba mu się praca z młodymi talentami kulinarnymi i jak układa się współpraca z Michelem Moranem i Anną Starmach? :)

Pieczeń cielęca

Składniki:
1 kg łopatki cielęcej
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka natki
Wywar jarski lub bulion ok 1,5 l
4 listki liści laurowych
4 sztuki ziele angielskie
Sól, pieprz, pieprz ziarnisty ok 10 sztuk
500 ml śmietany 30%
1 szklanka wina białego

Przygotowanie:
Łopatkę cielęcą zwijamy w rulon i zawiązujemy dratwą. Do dużej brytfanki wlewamy masło i gotujemy mięso , podlewając na przemian bulionem i winem. Po 20 minutach wlewamy resztę wina, bulionu i dodajemy przyprawy. Następnie dusimy mięso przez ok 1,5 godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem. Miękkie mięso wyciągamy z brytfanki i zdejmujemy sznurek. Mięso zawijamy w folię spożywczą , ściskając mięso i odkładamy do lodówki na godzinę. Do powstałego podczas pieczenia sosu dodajemy śmietanę i redukujemy do 50 % objętości. Po zredukowaniu doprawiamy solą, pieprzem do smaku oraz posiekaną natką. Schłodzone w lodówce mięso kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewamy gorącym sosem i zapiekamy ok 10 minut.


Kluski kładzione

Składniki:
2 jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżka klarowanego masła
Szczypta soli
¼ szklanki wody
¼ szklanki mleka

Przygotowanie:
Do miski kolejno wrzucamy jajka, mleko, wodę, sól i masło. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie dodajemy mąkę i energicznie ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy ciasto na 30 minut. Po 30 minutach oddzielamy łyżką porcję na kluski i kładziemy je łyżką na gorącą wodę. Gotujemy ok 5 minut i zaraz po wyjęciu klusek hartujemy je w lodowatej wodzie.

Marchew duszona z imbirem i gruszką

Składniki:
300 g marchwi struganej w cienkie plastry
1 łyżeczka posiekanego imbiru
Gruszka lekko twarda (np. Konferencja) pokrojona na kawałki
3 łyżki białego wina
Łyżeczka soli
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka miodu
2 łyżki siekanego pora

Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy struganą marchewkę , por oraz gruszkę. Następnie smażymy ok 2 – 3 minut i dodajemy miód, wino oraz do smaku sól i pieprz wedle uznania.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
80
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0