w kuchni Dzień Dobry TVN gotują dwie uczestniczki MasterChef Junior. Nad ich pracą pieczę sprawuje Anna Starmach. Małgosia Kocińska i Marysia Poproch, które odpadły we wczorajszym odcinku programu, w naszej kuchni przygotowały takie smakołyki jak: deser Tarta Tatin, kotleciki jagnięce z kością, łososia na pierzynce z pora i owocowe kokilki. Smacznego! Przepisy Marysi:
Deser Tarta Tatin
Składniki:
6 jabłek szara reneta
300 g mąki pszennej
300 g masła
200 g cukru
2 żółtka
Cynamon
Pudding waniliowy:
250 ml śmietanki 30
Laska wanilii
50 gram cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
5 łyżek wody
Przygotowanie:
Ugniatamy 300 g mąki z 100 gramami cukru 200 gramami masła i 2 żółtakami na gładką masę.
Obieramy jabłka, kroimy na cząstki układamy na żaroodpornej patelni i włączamy gaz. Posypujemy jabłka obficie cynamonem, 100 g cukru, dodajemy na jabłka 80 g masła. Czekamy aż masło z cukrem się lekko z brązowi ale nie z karmelizuje, pod żadnym pozorem nie mieszać jabłek. Odstawiamy jabłka na chwilę do ostudzenia. Wałkujemy kruche ciasto, a następnie kładziemy je na patelnie tak aby przykryło nasze jabłka. Robimy na nim dziurki widelcem, a następnie wrzucamy do piekarnika na 165 stopni na 25 min.
Pudding waniliowy:
Do garnka wlewamy śmietankę, 50 gram cukru, wyskrobujemy nasiona wanilii i wrzucamy je do całości wraz z laską czekamy aż śmietana się zagotuje. Następnie rozpuszczamy 2 łyżki skrobi ziemniaczanej w 5 łyżkach zimnej wody. Wlewamy roztwór do całości i mieszamy jeszcze przez około 3 min. Ściągamy całość z gazu i wyciągamy pozostałą laskę wanilii.
Kotlecik jagnięce z kością
Składniki:
30 ml octu balsamicznego
15 ml miodu
Sól pieprz
Rozmaryn
Tymianek
4 ząbki czosnku
175 ml czerwonego wina wytrawnego
350 gram borowików
175 g orzechów pini
2 cebulki dymki
Zielone mini szparagi
Fioletowa marchew
3 ziemniaki
35 gram orzechów włoskich
Przygotowanie:
Marynujemy kotleciki jagnięce w czerwonym winie, 2 ząbkach czosnku, tymianku soli i pieprzu przez około pół godziny. Obieramy ziemniaki i gotujemy je. Obieramy czosnek i cebule kroimy na drobną kostkę wrzucamy cebulę na rozgrzaną patelnię z oliwą jak się zeszkli dodajemy czosnek i pokrojone w grubą kostkę borowiki wraz z gałązką rozmarynu pieprzem i solą smażymy przez około 4-5 min a następnie ściągamy i na ten sam tłuszcz wrzucamy orzeszki Pini i orzechy włoskie. Lejemy zimną wodę do garnka i wrzucamy na nią mini fioletowe marchewki i mini zielone szparagi ścigamy je około 3-5 minut po zagotowaniu wody wyciągamy jagnięcine i rozgrzewamy patelnię smażymy ją około 4-5 min z każdej strony jak ziemniaki się już ugotują odsmażamy je na maśle z pozostałą cebulką. Jak już nam lekko po smażeniu ostygną, wrzucamy je do blendera z borowikami, orzeszkami, czosnkiem, rozmarynem do blendera i blendujemy.
Przepisy Małgosi:
Łosoś na pierzynce z pora
Składniki:
2 szt zielonej część pora
330 g łososia (filet)
60 g obranych pistacji utłuczonych
1 paczka przyprawa curry
Oliwa z oliwek
200 g pomidorków koktajlowych
100 g pomidorów suszonych w oleju
Bazylia
4-5 szt orzechów brazylijskich utłuczonych
Pieprz, sól
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy 180 C, wyjmujemy blaszkę. Zielone liście pora kroimy na małe kawałki (wcześniej myjemy). Na zimną patelnię z oliwą z oliwek wkładamy pora po czym smażymy go 7-10 minut (solimy i pieprzymy dla smaku). Pod koniec dodajemy połowę pistacji i orzechów brazylijskich oraz przyprawiamy curry, chwilę mieszamy po czym zdejmujemy z ognia. Łososia filetujemy, kroimy w kostkę 6 na 6 cm. i przyprawiamy solą. Blaszkę wykładamy papierem, kładziemy łososia i pieczemy 10 min. Pomidory koktajlowe i pomidory suszone kroimy w małą kostkę, dodajemy bazylię i orzechy. Wszystko razem mieszamy i odkładamy na bok do późniejszej dekoracji. Pozostałe pomidorki koktajlowe i pomidorki suszone blendujemy z 3 łyżkami oliwy. Odstawimy na bok do późniejszej dekoracji. Z liści pora formujemy koło i na to kładziemy kostkę łososia upieczonego w piekarniku. Z boku robimy dekoracyjne maźnięcie przy użyciu zblendowanej masy a rybę dekorujemy drobno pokrojonymi pomidorkami. Dodatkowo dekorujemy talerz pokruszonymi pistacjami.
Owocowe kokilki
Składniki:
300 g owoców leśnych mrożonych
100 g serka mascarpone
50 g masła
40 g cukru białego
30 g mąki
1 jajko
1 łyżka Amaretto
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 C i wyjąć blaszkę. Mrożone owoce posypać cukrem. W rondelku roztopić masło i dodać cukier. Doprowadzamy do gotowania. Gdy cukier się roztopi wszystko studzimy w miseczce. Po kolei dodajemy jajko, serek mascarpone, mąkę oraz Amaretto. Mrożone owoce wkładamy do kokilek i zalewamy ciastem. Wszystko pieczemy 25 min. Robimy karmel na patelni albo bezpośrednio na cieście posypanym cukrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"