Przepisy kulinarne

Mascarpone na słono i na słodko

W kuchni Dzień Dobry TVN królował Andrzej Polan, który udowodnił nam, że ser mascarpone nie musi być tylko wykorzystany do tiramisu. Było na słodko i słono.

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News


Ciasto serowe z pieczonymi pomidorami i łososiem
Ciasto:
250g sucharów
125g masła
50g cebuli prażonej
oregano, sól


Masa serowa:
500g sera mascarpone
200g selera - korzeń
2 łyżki chrzanu
3 jajka
pieprz, sól
300g pomidorów cherry
ocet jabłkowy do pomidorów
bazylia świeża
150g łososia wędzonego

Sucharki miksujemy z masłem, cebulką prażoną, solą i oregano. Masę wykładamy na pergamin. Zapiekamy około 10 minut. Ser ucieramy z jajkami, dodajemy zmiksowany ugotowany seler, chrzan. Doprawiamy solą, pieprzem. Masę wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na temp. 170 stopni na około 30 minut. Pomidory smarujemy oliwą, skrapiamy octem i posypujemy solą oraz pieprzem. Pieczemy w temp. 170 stopni. Ciasto serowe podajemy z pieczonymi pomidorami, świeżą bazylią i kawałkami łososia wędzonego.

 

Krem z topinambura z mascarpone, imbirem i kindziukiem

Składniki:
500ml bulionu warzywnego
1 cebua
50g masła
imbir świeży
300g  topinambura
100g ser mascarpone
sok z 1 cytryny

Topinambur gotujemy i obieramy ze skóry. Na patelni przesmażamy na maśle cebulę, dodajemy następnie imbir starty, topinambur. Wszystko razem przesmażamy i zalewamy bulionem. Miksujemy i dodajemy na koniec ser mascarpone i odrobinę soku z cytryny. Kindziuk kroimy w cienkie słomki i posypujemy nasz krem.

 

Schab z kostką w musztardzie i mascarpone


Składniki:
10 kotletów schabowych z kostką
mąka do oprószenia mięsa
100g masła do smażenia
250g sera mascarpone
2 łyżki musztardy  Dijon
1 cytryna
sól, pieprz czarny

Kotlety oprószamy sola, pieprzem czarnym, mąką i obsmażamy na maśle. Zdejmujemy kotlety, a na patelnię dodajemy musztardę gruboziarnistą oraz mascarpone. Fasolkę gotujemy, owijamy w wędzony boczek i obsmażamy. Kotlety przed podaniem wrzucamy do sosu, chwile gotujemy i podajemy z fasolką szparagową.

 

Sernik z konfiturą jagodową

Spód kruchy:
250g herbatników maślanych
125g masła
1 jajko

Masa  serowa:
250g sera mascarpone
250g sera ricotta
3 jajka
3 łyżki cukru kryształ
cukier wanilinowy
konfitura jagodowa

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
53
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0