Marynowane tofu – sprawdzone przepisy

Tofu w kwałakach
Białko roślinne
Źródło: Ngoc To Vy Nguyen/EyeEm/Getty Images
Wiele osób unika tofu, bo nie wie, że może być naprawdę smaczne i dobrze wkomponować się w niemal każde danie. Gwarancją tego jest jednak odpowiednio przygotowana marynata do tofu. Podpowiadamy kilka możliwości.

Tofu to sprasowany twaróg sojowy. Można go kupić w wersji naturalnej, wędzonej lub smażonej. Może być miękki lub twardy. Jest bogatym źródłem wapnia, dlatego często stanowi ważny element diety wegańskiej lub wegetariańskiej.

Zobacz film: Tofucznica z jarmużem . Źródło: Dzień Dobry TVN

Dla kogo tofu?

Tofu jest naprawdę dla każdego. Dieta bogata w produkty roślinne jest korzystna dla zdrowia. Soja pozytywnie wpływa na skórę i włosy, reguluje poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko powstawania chorób cywilizacyjnych.

W tofu znajdziemy magnez, żelazo, fosfor, białko, wapń, witaminę A i witaminy z grupy B. Ma niską zawartość tłuszczów nienasyconych, zwłaszcza omega-3. Tofu to też znakomite źródło fitohormonów odpowiedzialnych za łagodzenie objawów menopauzy i zmniejszanie ryzyka rozwoju nowotworów.

Jak jeść tofu?

Tofu wzbudza różne emocje, łącznie z niechęcią. Kojarzy się z produktem bez smaku i zapachu. Jednak odpowiednia marynata do tofu może zmienić je w przysmak. Ten ser ma jedną genialną cechę – przyjmuje taki smak, jaki sobie zażyczymy . Potrafi z powodzeniem „udawać” mięso lub rybę. Można go dodawać do dań słodkich, słonych, ostrych. Pasuje do każdej potrawy, nawet deserów.

Sekret smaku to odpowiednie marynowanie tofu. Warto nad tym pomyśleć co najmniej dwie godziny przed przyrządzeniem potrawy, bo tofu w marynacie musi trochę poleżeć . A im dłużej, tym smaczniej. Jak zamarynować tofu? Zwykle używa się do tego celu sosu sojowego, czasem oliwy i czosnku oraz rozmaitych ziół.

Tofu marynowane – przepisy

Marynata do tofu może być przygotowana na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego, jakie smaki lubimy i do jakiego dania wykorzystamy zamarynowane tofu.

Tofu idealnie nadaje się do dań w stylu azjatyckim . Aby przygotować taką marynatę, będziemy potrzebować:

· 1 kostkę tofu,

· kilka łyżek sosu sojowego,

· ząbek czosnku,

· kawałek startego imbiru,

· pieprz ziołowy.

Przygotowanie:

1. Tofu odsączamy z zalewy i kroimy na plastry.

2. Wrzucamy je do miski, dodajemy sos sojowy, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę pieprzu. Wszystko mieszamy.

3. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Tofu możemy też przygotować w stylu włoskim , wykorzystując aromatyczne zioła. Potrzebne składniki do marynaty (tym razem bez sosu sojowego) to:

· kostka tofu,

· woda po ogórkach kiszonych,

· oliwa,

· czosnek,

· zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek,

· sól i pieprz.

Przygotowanie:

1. Tofu odsączamy z zalewy i kroimy na plastry.

2. Wrzucamy je do miski, dodajemy oliwę i wodę po ogórkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

3. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Tofu marynowane w sosie sojowym z odpowiednimi dodatkami pomoże nam stworzyć danie w stylu meksykańskim. Oto potrzebne składniki:

· kostka tofu,

· sos sojowy,

· oliwa,

· czerwona papryka słodka,

· chilli,

· kumin,

· pestki z chilli i posiekana papryczka,

· pieprz.

Przygotowanie:

1. Tofu odsączamy i kroimy na mniejsze części – 3–4 cm plastry.

2. Wrzucamy je do miski, dodajemy oliwę i sos sojowy, papryki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

3. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Ciekawym rozwiązaniem jest marynata czosnkowo-miodowa do tofu , niezwykle aromatyczna i subtelna w smaku. Do przyrządzenia marynowanego tofu przyda się nam też słoik, do którego wrzucimy ser i marynatę. Składniki potrzebne do przygotowanie tej marynaty to:

· 1 kostka tofu,

· oliwa z oliwek,

· woda,

· sos sojowy,

· miód,

· czosnek,

· papryczka chilli,

· oregano,

· kolorowy pieprz.

Przygotowanie:

1. W słoiku dokładnie mieszamy oliwę z wodą i miodem.

2. Czosnek wyciskamy i dodajemy do marynaty; podobnie robimy z papryczką chilli i pozostałymi przyprawami.

3. Do marynaty wlewamy też sos sojowy.

4. Dodajemy tofu.

5. Zakręcamy słoik i mieszamy, obracając słoik do góry nogami. Staramy się rozprowadzić marynatę dokładnie po całym tofu. Następnie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Warto też znać kilka zasad dobrze zamarynowanego tofu:

· Aby dobrze przyrządzić marynowane tofu, należy je pokroić na plastry odpowiedniej grubości – nie grubsze niż 2 cm.

· W marynacie do tofu powinien się znaleźć sos sojowy oraz/albo olej czy też oliwa. Sos sojowy dodaje smaku, a oliwa pomaga odpowiednio dobrze nasączyć tofu marynatą.

· Ważny jest również czas Im dłużej tofu poleży w marynacie, tym będzie smaczniejsze.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Ngoc To Vy Nguyen/EyeEm/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości