Marynata do karkówki na grilla. Z czego ją zrobić i jak długo przygotowuje się karkówkę z grilla w marynacie?

Mięso w marynacie z cytryną
Fot. Eugene Mymrin / Getty Images
Grillowane mięso chętnie przygotowujemy nie tylko latem w ogrodzie, ale również w domu. Jednym z najpopularniejszych mięs jest karkówka z grilla. Jak przygotować marynatę? Ile czasu marynata do karkówki z grilla powinna działać, by mięso było przesiąknięte jej aromatem?

O walorach smakowych mięsa decyduje wiele czynników. Jeśli chcemy zrobić grillowane mięso, zwracamy uwagę na to, jak zostało wcześniej przygotowane. Marynata do karkówki z grilla nadaje jedzeniu odpowiedniego aromatu. Marynata do karkówki na grilla musi mieć odpowiednio dobrane składniki, by doskonale komponowała się z tym dość tłustym mięsem.

Marynata do karkówki z grilla – ogólne zasady

Kiedy przychodzi sezon grillowy karkówka jest jednym z chętniej przygotowywanych mięs. Można ją też zrobić na domowym grillu elektrycznym, co pozwala cieszyć się bogactwem smaków o każdej porze roku. Wykorzystać można także specjalne patelnie do grillowania. Karkówka z grilla w marynacie będzie dobrze pasowała zarówno na obiad, jak i na spotkanie towarzyskie. Główna zasada jest taka, że marynata do karkówki z grilla powinna łączyć w sobie składniki nadające jednocześnie smak kwaśny i słodki. Do tego musi być w niej coś tłustego. Karkówka z grilla będzie pyszna, gdy marynata zostanie dobrze przyprawiona, ale aby osiągnąć spektakularny efekt, musimy zwrócić uwagę, jak długo mięso będzie marynowane. Dodatkowo, żeby lepiej przeszło aromatem marynaty, warto je wcześniej delikatnie ponakłuwać. Karkówka na grilla, podobnie jak inne mięsa, musi odpowiednio długo leżeć w marynacie, by ta mogła zadziałać.

Marynata do karkówki na grilla – jak długo marynować?

Karkówka z grilla z marynatą nie jest szybkim daniem. Samą marynatę robi się w krótkim czasie, podobnie grilluje się mięso, jednak im dłużej będzie się ono marynowało, tym lepiej, bo jego smak będzie wyraźniejszy. Wymagany czas minimalny to kilka godzin. Najlepiej, żeby karkówka z grilla była pokryta marynatą przez całą noc . Wtedy też mięso przesiąknie wszystkimi przyprawami, a po zdjęciu z grilla będzie kruche. Marynaty do karkówki z grilla mogą się różnić proporcjami, bądź rodzajem dodawanych składników. Jednak, niezależnie od użytych składników, mięso potrzebuje długiego czasu na marynowanie. Zdarza się, że autor przepisu na marynatę do karkówki na grilla nęci kilkunastominutowym marynowaniem, ale nie dajmy się zwieść. Nie ma możliwości, by mięso tak szybko przeszło przyprawami.

Karkówka z grilla – przepis na marynatę

Każdy preferuje w potrawach nieco inne nuty smakowe, więc proporcje składników w marynatach do karkówki z grilla będą zmienne. Poniżej przykłady receptur, które mogą zasmakować wielbicielom grillowanego mięsa, a które całkowicie różnią się między sobą smakiem.

Pierwsza marynata do karkówki z grilla powstaje przez połączenie:

  • połowy szklanki tłuszczu,
    • soku z połówki cytryny,
      • 3 łyżek musztardy i keczupu,
        • 3 ząbków czosnku,
          • 1 cebuli,
            • przypraw.

              W zależności od upodobań, można wykorzystać różne przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy, chili, zioła prowansalskie, bądź majeranek. Zaleca się, by przygotowanie marynaty do karkówki na grilla zacząć od wymieszania składników płynnych, później dodać te posiekane, a na końcu przyprawy.

              Inny prosty przepis na marynatę do karkówki na grilla uwzględnia obecność octu. Do sporządzenia marynaty potrzeba:

              • ok. 100 ml oliwy,
                • łyżki czerwonego octu balsamicznego i octu ryżowego,
                  • łyżeczki Tabasco,
                    • 2 łyżeczek przyprawy do grilla,
                      • 3 ząbków czosnku.

                        Do tego dochodzą przyprawy jak tymianek, oregano, bazylia, mięta, macierzanka, sól i pieprz. Smak jest zupełnie inny niż w pierwszym przepisie, ale warto ją wypróbować.

                        I na koniec jeszcze inny sposób marynowania – karkówka z grilla i marynata jogurtowa. Tutaj mieszamy ze sobą: 500 ml jogurtu greckiego z przeciśniętymi przez praskę 5 ząbkami czosnku, startym imbirem, skórką limonki, chili, rozkruszoną gorczycą, octem winnym i solą.

                        Karkówka z grilla w marynacie – z czym ją łączyć?

                        Jeśli mamy dobrej jakości mięso, a marynata do karkówki z grilla jest dopracowana pod względem smaku, grill zakończy się kulinarnym sukcesem. Warto przy tym wiedzieć, z czym można mięso podać na talerzu. Nie ulega wątpliwości, że pierwszoplanową rolę będzie odgrywał karczek, ale bardziej apetycznie będzie się prezentował w towarzystwie gotowanych warzyw. Brokuł z wody i ziemniaczane chipsy będą w sam raz. Karkówka z grilla w marynacie będzie świetnie smakowała także z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej. O ile nie postawiliśmy na marynatę jogurtową, znakomitym uzupełnieniem będzie klasyczna sałatka ziemniaczana.

                        Zobacz film: Recykling dań z grilla. Źródło: Dzień Dobry TVN

                        Zobacz też:

                        Grillowany kalafior, tortilla z salsą i deska serów. Wyśmienite pomysły Andrzeja Polana

                        Grillowanie czas zacząć! Jakich błędów nie popełniać?

                        "Barbecue na wypasie". Światowej sławy szef kuchni zdradza nam swoje triki na idealnego grilla

                        Autor: Adrian Adamczyk

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości