Materiał promocyjny

Martwa natura z... krewetkami

Ania Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko", miłośniczka gotowania, ale także historyk sztuki, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN owoce morza zainspirowane obrazem Meli Muter „ Martwa natura z krabami”.

Zdjęcie: Agnieszka K.Jurek / East News

CHURROS

SKŁADNIKI:

1 i ¾ szklanki mąki

1,5 szklanki wody

80g masła

3 jaja

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka cukru waniliowego

Olej do smażenia

Cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

W garnku zagotuj wodę z masłem, cukrem poczekaj aż składniki się rozpuszczą. Wtedy wrzuć do garnka mąkę, cynamon, wanilię i wymieszaj dokładnie. Gdy ciasto nieco wystygnie wbijaj do niego pojedynczo jaja, wymieszaj na gładką masę. Przełóż ja do rękawa cukierniczego z końcówką „gwiazdką”. W szerokim garnku rozgrzej olej, ze szprycy wyciskaj „paski” ciasta(mogą też być okręgi, gniada). Smaż na złoty kolor 3-4 minuty. Odsącz nadmiar tłuszczu kładąc je na ręczniku papierowym, podawaj posypane cukrem pudrem.

PAELLA Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI:

300g dużych krewetek

300g mięsa kurczaka (najlepiej tłustego z udka ale może też być z piersi)

250g ryżu długoziarnistego

3 ząbki czosnku

1 cebula

1 puszka pomidorów

Szczypta szafranu/ lub łyżeczka kurkumy

Bulion rybny lub warzywny

Oliwa z oliwek

Natka pietruszki

600ml bulionu

Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek i cebule obierz i drobno pokrój. Przysmaż je na odrobinie oliwy, dodaj pokrojone w kostkę mięso kurczaka i kurkumę/szafran, smaż kilka minut aż mięso zmieni kolor, wtedy dodaj ryż, wymieszaj, dodaj pomidory i połowę bulionu, odrobinę soli i pieprzu. Przykryj palle, gotuj 15 minut, następnie dodaj krewetki i resztę bulionu. Gotuj kolejne 15 minut, nie mieszaj ryżu, palle jest gotowa gdy ryż jest miękki. Podawaj ją z posiekaną pietruszką i ćwiartką cytryny

KURCZAK ZAPIEKANY Z CHORIZO

SKŁADNIKI:

12 „pałek” z kurczaka

12 małych ziemniaków

500g kiełbasy chorizo

5 cebuli (najlepiej czerwonych)

Świeże Oregano

2 ząbki czosnku

Oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Mięso natrzyj solą, pieprzem, obsyp pokrojonym czosnkiem i oregano. Cebule, kiełbasę i ziemniaki pokrój w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kiełbasę, cebule i ziemniaki a na wierzch kurczaka, całość polej oliwa z oliwek. Piecz około 70 minut w temperaturze 200 stopni

TORITILLA- czyli hiszpański omlet

SKŁADNIKI:

2 ziemniaki

3 jaja

1 cebula

Sól, pieprz

Do wyboru:

Szynka

Zielony groszek

Kiełbasa chorizo

Czerwona cebula

Szpinak

Fasola

Tuńczyk

Pomidory

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż na nim obrane i pokrojone ziemniaki oraz cebulę (ziemniaki możesz wcześniej podgotować). Ubij jaja dodaj do niech podsmażone warzywa (dodaj tez wg uznania szynkę , kiełbasę, groszek, pomidory…)oraz przyprawy. Tak przygotowane ciasto na omlet wlej na patelnie, gdy zarumieni się z jednej strony, ostrożnie go odwróć. Tortilla smakuje doskonała na ciepło jak i na zimno

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości