Przepisy kulinarne

Martwa natura z... krewetkami

Ania Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko", miłośniczka gotowania, ale także historyk sztuki, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN owoce morza zainspirowane obrazem Meli Muter „ Martwa natura z krabami”.

Zdjęcie: Agnieszka K.Jurek / East News

CHURROS
SKŁADNIKI:
1 i ¾ szklanki mąki
1,5 szklanki wody
80g masła
3 jaja
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
W garnku zagotuj wodę z masłem, cukrem poczekaj aż składniki się rozpuszczą. Wtedy wrzuć do garnka mąkę, cynamon, wanilię i wymieszaj dokładnie. Gdy ciasto nieco wystygnie wbijaj do niego pojedynczo jaja, wymieszaj na gładką masę. Przełóż ja do rękawa cukierniczego z końcówką „gwiazdką”. W szerokim garnku rozgrzej olej, ze szprycy wyciskaj „paski” ciasta(mogą też być okręgi, gniada). Smaż na złoty kolor 3-4 minuty. Odsącz nadmiar tłuszczu kładąc je na ręczniku papierowym, podawaj posypane cukrem pudrem.

PAELLA Z KREWETKAMI
SKŁADNIKI:
300g dużych krewetek
300g mięsa kurczaka (najlepiej tłustego z udka ale może też być  z piersi)
250g ryżu długoziarnistego
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 puszka pomidorów
Szczypta szafranu/ lub łyżeczka kurkumy
Bulion rybny lub warzywny
Oliwa z oliwek
Natka pietruszki
600ml bulionu
Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Czosnek i cebule obierz i drobno pokrój. Przysmaż je na odrobinie oliwy, dodaj pokrojone w kostkę mięso kurczaka i kurkumę/szafran, smaż kilka minut aż mięso zmieni kolor, wtedy dodaj ryż, wymieszaj, dodaj pomidory i połowę bulionu, odrobinę soli i pieprzu. Przykryj palle, gotuj 15 minut, następnie dodaj krewetki i resztę bulionu. Gotuj kolejne 15 minut, nie mieszaj ryżu, palle jest gotowa gdy ryż jest miękki. Podawaj ją z posiekaną pietruszką i ćwiartką cytryny

KURCZAK ZAPIEKANY Z CHORIZO
SKŁADNIKI:
12 „pałek” z kurczaka
12 małych ziemniaków
500g kiełbasy chorizo
5 cebuli (najlepiej czerwonych)
Świeże Oregano
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:
Mięso natrzyj solą, pieprzem, obsyp pokrojonym czosnkiem i oregano.  Cebule, kiełbasę i ziemniaki pokrój w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kiełbasę, cebule i ziemniaki a na wierzch kurczaka, całość polej oliwa z oliwek. Piecz około 70 minut w temperaturze 200 stopni

TORITILLA- czyli hiszpański omlet
SKŁADNIKI:
2 ziemniaki
3 jaja
1 cebula
Sól, pieprz
Do wyboru:
Szynka
Zielony groszek
Kiełbasa chorizo
Czerwona cebula
Szpinak
Fasola
Tuńczyk
Pomidory

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż na nim obrane i pokrojone ziemniaki oraz cebulę (ziemniaki możesz wcześniej podgotować). Ubij jaja dodaj do niech podsmażone warzywa (dodaj tez wg uznania szynkę , kiełbasę, groszek, pomidory…)oraz przyprawy. Tak przygotowane ciasto na omlet wlej na patelnie, gdy zarumieni się z jednej strony, ostrożnie go odwróć. Tortilla smakuje doskonała na ciepło jak i na zimno

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
88
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0