Materiał promocyjny

Zupa, ciasto orzechowe i gulasz. Marchewkowa kuchnia Ani Starmach

W kuchni Dzień Dobry TVN gościła Anna Starmach. Udowodniła, że marchewka może byc wykorzystywana w kuchni na wiele sposobów! Zobaczcie przepisy na kilka wyśmienitych dań.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Przepisy:

Zupa marchewkowa z chili

Składniki:

400 ml mleczka kokosowego

4 skrzydełka z kurczaka

2 korzenie pietruszki

słodka i ostra papryka

3 ząbki czosnku

sok z 1 limonki

szczypta curry

papryczka chili

6-8 marchewek

4 cm imbiru

pół selera

por

Przygotowanie:

Skrzydełka umyj i włóż do dużego garnka, wszystkie warzywa umyj i dodaj do garnka, wywar gotuj aż warzywa zmiękną, wtedy wyciągnij z garnka wszystko oprócz marchewki. Na patelni przysmaż posiekany czosnek, chilli i imbir, dodaj do marchewek. Użyj blendera aby uzyskać gładką masę. Dolej mleczko kokosowe, dodaj curry, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, zagotuj, podawaj z sokiem z limonki i natką pietruszki.

Ciasto orzechowe z marchewką

Składniki:

250 g mielonych orzechów włoskich

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki roztopionego masła

100 g brązowego cukru

100 g drobnego cukru

1 łyżeczka cynamonu

300 g marchewki

1 łyżka miodu

szczypta soli

sok z cytryny

3 łyżki mąki

5 jajek

Przygotowanie:

Żółtka oddziel od białek. Marchewkę utrzyj na tarce o małych oczkach. Żółtka utrzyj z brązowym cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, miód cynamon, masło, połowę orzechów, marchewkę, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj sól i drobny cukier. Do miski z żółtkami i marchewką naprzemiennie dodawaj resztę orzechów i ubitych białek. Mieszaj delikatnie. Przełóż do wysmarowanej masłem formy. Piecz około 35-45minut w temperaturze 170 stopni.

Gulasz z wieprzowiny z marchewką

Składniki:

40 g koncentratu pomidorowego

300 ml bulionu warzywnego

300 ml czerwonego wina

1 kg schabu bez kości

3 ząbki czosnku

ziele angielskie

5 marchewek

6 ziemniaków

2 łyżki mąki

liść laurowy

sól, pieprz

tymianek

2 cebule

Przygotowanie:

Mięso pokrój w kostkę, obsyp solą, pieprzem i mąką, wrzuć na rozgrzaną patelnię na kilka minut po czym przełóż do garnka o grubym dnie. Na patelnie dodaj pokrojony czosnek i cebulę, przysmaż, dodaj koncentrat wymieszaj i przełóż całość do mięsa. Do garnka wrzuć liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego oraz pokrojoną marchewkę i ziemniaki, tymianek. Całość zalej czerwonym winem i bulionem. Gotuj przez około 2 godziny aż warzywa i mięso będą miękkie.

Hummus z marchewką

Składniki:

200 g ugotowanej ciecierzycy

słodka i ostra papryka

woda niegazowana

2 łyżki pasty tahini

2 szczypty kuminu

500 g marchewki

sok z ½ cytryny

natka pietruszki

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę obierz i przekrój w poprzek na połówki, ułóż je na blasze do pieczenia posyp solą, polej oliwą i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 1 godzinę. Po tym czasie przełóż marchew do misy robota kuchennego dodaj ciecierzycę i wszystkie składniki poza pietruszką. Zmiksuj wszystko na gładką pastę. Oliwy i wody dodaj tyle aby masa nie była ani za gęsta ani za rzadka. Podawaj z posiekaną pietruszką.

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości