Marchewka w roli głównej. Marchewkowe przepisy Piotra Kucharskiego

Ciasto marchewkowe, marchewki karmelizowane i zupa marchewkowa- poznajcie marchewkowe przepisy Piotra Kucharskiego.

Pieczone parmezanowe marchewki Zupa marchewkowo-fasolowa Sznycel wieprzowy z marchewką po „koreańsku” Ciasto marchewkowe

Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>> Pieczone parmezanowe marchewki

Składniki:

  • 15 małych kolorowych marchewek (mniej jeśli duże)
    • 4 łyżki masła
      • 4 ząbki czosnku
        • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
          • pieprz
            • 8 łyżek tartego parmezanu

              Sposób przygotowania:

              Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Marchewki obrać i jeśli są duże to pokroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Marchewki natrzeć masłem. Przyprawić pieprzem. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Wyjąć i posypać parmezanem. Wstawić z powrotem na 10 minut.

              Zobacz też: Soczewica na talerzu - przepisy Piotra Kucharskiego >>>

              Zupa marchewkowo-fasolowa

              Składniki:

              • 1 cebula
                • 2 ząbki czosnku
                  • 2 łyżki oliwy z oliwek
                    • 5 marchewek
                      • 1 puszka fasoli
                        • 300 g mrożonej fasolki szparagowej
                          • 2 litr wywaru warzywnego
                            • sól i pieprz
                              • suszone oregano
                                • 4 łyżki masła
                                  • 1 łyżka mąki pszennej

                                    Sposób przygotowania:

                                    Cebulę i czosnek posiekać i przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w krążki marchewkę i podsmażyć całość przez kilka minut. Dodać oba rodzaje fasoli. Zalać wywarem i gotować około 30 minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Masło rozpuścić w rondelku, dodać łyżką mąki i przesmażyć ja przez kilka minut. Dolać do rondelka chochelkę zupy, szybko wymieszać i dodać do garnka z zupą. Wymieszać i gotować jeszcze kilkanaście minut.

                                    Zobacz też: Jak zrobić sznycel jak prawdziwy wiedeńczyk? Przepis! >>>

                                    Sznycel wieprzowy z marchewką po „koreańsku”

                                    Składniki:

                                    • 8 dużych marchewek
                                      • 1 duża cebula
                                        • 1 łyżeczki soli
                                          • 80 ml oleju z pestek winogron
                                            • 6 ząbków czosnku
                                              • 0,5 łyżeczki pieprzu
                                                • 0,5 słodkiej papryki
                                                  • duża szczypta ostrej papryki
                                                    • 1 łyżka cukru
                                                      • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
                                                        • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
                                                          • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
                                                            • Sznycle:
                                                              • 600 g schabu wieprzowego
                                                                • jajko
                                                                  • 2 łyżki mleka
                                                                    • bułka tarta
                                                                      • masło klarowane do smażenia

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce (najlepiej na takiej która trze na zapałki). W rondelku rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy będzie miękka dodać posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Przesmażyć przez chwilę. Dodać resztę oleju i lekko podgrzać. Ciepłym olejem zalać marchewkę. Dodać łyżkę octu, posiekaną natkę i dokładnie wymieszać. Wstawić na dwie godziny do lodówki żeby smaki się przegryzły.
                                                                          • Mięso podzielić na cztery cześć. Każdą z części przekroić na połowę lecz nie do końca. Rozbić tłuczkiem na duży cienki płat mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Jajko rozmącić z mlekiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na patelni koniecznie na klarowanym maśle z obu stron na zloty kolor. Podawać z marchewką.

                                                                            Zobacz też: Ciasto marchewkowe - przepisy. Zobacz, jak zrobić ciasto marchewkowe - wilgotne i pyszne! >>>

                                                                            Ciasto marchewkowe

                                                                            Składniki:

                                                                            • 140 g masła
                                                                              • 150 g brązowego cukru muscovado
                                                                                • 4 jajka
                                                                                  • 250 g mąki pszennej
                                                                                    • 1 łyżeczka cynamonu
                                                                                      • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
                                                                                        • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
                                                                                          • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                            • 1 łyżeczka sody do pieczenia
                                                                                              • 0,5 łyżeczki soli
                                                                                                • 50 g orzechów włoskich
                                                                                                  • 50 g orzechów laskowych
                                                                                                    • 300 g marchewki
                                                                                                      • 0,5 puszki ananasa
                                                                                                        • Wierzch:
                                                                                                          • 3 łyżki miodu
                                                                                                            • 200 g kremowego serka
                                                                                                              • 100 g masła
                                                                                                                • skórka otarta z jednej pomarańczy

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  • Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Utrzeć masło z cukrem aż masa stanie się jasna i puszysta. Ciągle ucierając dodawać jajka. Dodać mąkę, proszek i sodę do pieczenia, przyprawy i posiekane orzechy, dobrze wymieszać. Pod koniec dodać startą marchewkę i drobno pokrojonego ananasa. Przełożyć natłuszczonej foremki o wymiarach ok 22x30 cm.
                                                                                                                    • Piec około 35-40 minut.
                                                                                                                      • Po wyjęciu z piekarnika wyjąć ciasta do ostygnięcia i przygotować wierzch.
                                                                                                                        • Kremowy serek utrzeć z masłem i miodem na gładką konsystencję. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Kremem posmarować ciasto po wierzchu.

                                                                                                                          Zobacz też: Walentynkowa kolacja w 45 minut >>>

                                                                                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości