Materiał promocyjny

Mandaryna upiekła ciasto mandarynkowe z... kaszy

Nie może jeść słodyczy. I to nie dlatego, że się odchudza. Zamiast mąki do mandarynkowego ciasta użyła... kaszy! W kuchni Dzień Dobry TVN Marta „Mandaryna” Wiśniewska razem z Piotrem Kucharskim przygotowała potrawy bezglutenowe o obniżonym indeksie glikemicznym.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Grzybowy krupnik

Składniki:

400 g mięsa np. drobiowego, mięsa wieprzowego

1 listek laurowy

2-3 ziarenka ziela angielskiego

2 marchewki

2 duże pietruszki

1 mały seler

200 g podgrzybków

1 cebula

1 łyżka masła

2 ziemniaki

200 g kaszy jęczmiennej Kupiec

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Kaszę dokładnie wypłukać. Dodać do zupy. Następnie pokrojone w plasterki grzyby. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do zupy. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Bezglutenowe ciasto mandarynkowe

Składniki:

3 jajka

110 g cukru

2 mandarynki

110 g masła

220 g kaszki kukurydzianej Kupiec

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Syrop:

6 mandarynek

100 g cukru

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Jajka rozdzielić ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i ponownie ubić na sztywno. Masło rozpuścić i ostudzić. Z mandarynek otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, wycisnąć sok i wymieszać z ostudzonym masłem, pianą z jajek, kaszką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, solą i aromatem waniliowym. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 Ø. Piec w rozgrzanym piekarniku 30-40 minut.

Syrop:

Otrzeć skórkę z połowy mandarynek, wycisnąć sok z 6 mandarynek. Przełożyć razem z cukrem do rondelka. Gotować aż powstanie syrop. Ciasto po wyjęciu nakłuć patyczkiem, polać syropem. Odstawić na chwilę aż syrop wsiąknie w ciasto. Wyjąć z formy o odstawić do ostygnięcia.

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Składniki:

1 mała cebula

1 mała papryczka chilli

300 g mielonej wołowiny

oliwa z oliwek

1 puszka krojonych pomidorów

200 g kaszy gryczanej Kupiec

1 duży seler

200 g mleka

50 g tartego długodojrzewającego sera

gała muszkatołowa

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i chilli drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać wołowinę i podsmażyć. Dodać krojone pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem. Dusić aż całość zgęstnieje. W tym czasie ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Seler obrać, pokroić na osiem części. Następnie ugotować w mleku. Połowę wołowiny wyłożyć na dno naczynia do zapiekania, następnie połowę kaszy gryczanej. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Ugotowany seler odcedzić i utrzeć z serem, dodatkiem gałki muszkatołowej, soli i pieprzu na gładką masę. Następnie wyłożyć na wierzch zapiekanki. Zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 30-40 minut aż wierzch będzie rumiany.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości