Małże – prosty sposób na wyjątkowe danie

Małże w białym talerzu
Fot. Monty Rakusen / Getty Images
Małże, ze względu na swoje walory smakowe i wartości odżywcze, mogą być ciekawym uzupełnieniem naszego menu. Warto wiedzieć, jak ugotować małże i jak je prawidłowo jeść.

Content: Małże są jadalne, dlatego dziś zajada się nimi coraz więcej osób. Małże w Polsce robią się bardzo popularne.I słusznie! Konsumpcja małży potrafi przysporzyć jednak sporo trudności – nie do końca wiadomo, jak je podać i jak się za nie zabrać. Ich jedzenie przeniesie nam jednak mnóstwo korzyści – zarówno pod względem zdrowia, jak i niewątpliwej przyjemności ich spożywania. Podpowiemy sprytny przepis na małże , wyjaśnimy, jak przyrządzić małże i jak je jeść.

Małże – dlaczego warto je jeść?

Przede wszystkim ze względu na ich walory zdrowotne. Podobnie jak ryby i inne owoce morza, małże są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe – niezwykle cenne dla naszego organizmu kwasy z grupy omega-6 i omega-3. Wzmacniają odporność, wspomagają pracę serca i mózgu, normują ciśnienie krwi, obniżają poziom złego cholesterolu, a nawet stymulują wytwarzanie serotoniny – hormonu szczęścia. Coraz częściej mówi się też o tym, że spowalniają rozwój choroby Alzheimera.

Małże to bomba zawierają też wiele cennych witamin i minerałów: witaminy z grupy B, A, D, E, żelazo, cynk, magnez, a także fluor i jod. Regularne spożywanie małży oraz innych owoców morza poprawi naszą kondycję fizyczną, samopoczucie, koncentrację i pamięć, a nawet wygląd włosów i skóry. Małże zawierają mukopolisacharydy, które pomagają zachować gładką cerę i elastyczną skórę, dzięki czemu wyglądamy młodziej. Dzięki nim zapobiegniemy również anemii!

Małże są zarówno lekkostrawne, jak i niskokaloryczne – sprawdzą się również jako element diety osób, które dbają o linię. Jednym słowem małże to przepis na zdrowie i urodę.

Małże – świeże czy mrożone?

Oczywiście najlepsze są świeże małże. Powinniśmy je przyrządzić w dniu, w którym je kupiliśmy. Ewentualnie można je przechować w lodówce i zjeść na drugi dzień.

Jak rozpoznać, czy małże są świeże? Ich skorupki powinny być zamknięte. Nie mogą być popękane – takie małże bez sentymentów wyrzucamy.

Dostępne są też małże mrożone , ale wtedy musimy mieć gwarancję, że pochodzą z dobrego źródła i były odpowiednio przewożone i przechowywane.

Jak przygotować małże?

Świeże małże należy umyć pod bieżącą wodą, zeskrobać wszystkie narośla i glony oraz na koniec wypłukać z piasku i innych zanieczyszczeń.

Sposobów na przyrządzenie małży jest sporo. Można je ugotować, usmażyć czy upiec. Najprostszym z nich jest uduszenie – np. z dodatkiem szalotki, czosnku, białego wina i natki pietruszki. Kiedy małże zaczną się otwierać to znak, że są gotowe. Duszenia czy gotowania nie należy przeciągać, bo mule robią się gumowe i niesmaczne. Przed konsumpcją sprawdzamy, czy wszystkie skorupki się otworzyły, te, które pozostały zamknięte, należy wyrzucić. To znak, że mogą być nieświeże, czyli grozić zatruciem.

A jak przyrządzić małże mrożone? Należy je wrzucić do gotującej się wody i gotować ok. 5 minut, a następnie odcedzić. Wtedy możemy przystąpić do właściwego przepisu i np. usmażyć mule. Na patelni należy rozgrzać oliwę z oliwek, czosnek i szalotkę, dodać odrobinę wina i przyprawy. Następnie wrzucić małże i smażyć przez ok. 15 minut. Na koniec można je posypać natką pietruszki. Podgotowane na patelni małże w winie są naprawdę pysznym i wykwintnym daniem. A przygotowanie trwa niedługo. Kiedy potrawę mamy już gotową, pojawia się kolejne pytanie…

Jak jeść małże?

W restauracjach mule najczęściej podawane są w głębokich talerzach. Tak też możecie zrobić w domu, przygotowując uroczystą kolację z małżami w roli głównej.

Oprócz głębokiego talerza, przyda się też także: łyżka i widelec, miseczka z wodą, w której należy płukać palce oraz duży talerz na skorupki. Małże można podać z cytryną, z której sok przyda się do skrapiania mięsa. Przydadzą się także serwetki.

Jak się je małże? Ich jedzenie polega na wydłubywaniu mięsa z wnętrza muszli przy pomocy widelca. Można je też otwierać i… wysysać. Pustych skorupek po małżach można też użyć jako szczypiec, które pomogą w wyjmowania mięsa z kolejnych małż. Nie zapominajmy o pysznym wywarze, który został po gotowaniu muli. I o białym winie, które idealnie pasuje do tego dania.

Warto też wspomnieć, że małże to znany afrodyzjak , a ich jedzenie jest niezwykle zmysłowe, więc doskonale sprawdzą się w roli romantycznej kolacji przy świecach.

Zobacz film: Krewetki z zielonym musem. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości