Nie trzeba od razu rezygnować ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, by zrobić coś dobrego dla siebie i planety. Małe kroki są najważniejsze i często po prostu łatwiejsze. Przejście na dietę fleksitariańską przynosi wiele korzyści, nie tylko zdrowotnych, a przy tym nie wymaga przestrzegania restrykcyjnych zasad.
Jak stawiać pierwsze kroki w diecie roślinnej?
Najlepszym sposobem jest przejście na fleksitarianizm. To sposób odżywiania, w którym bazuje się na produktach roślinnych, jednak od czasu do czasu dopuszcza się spożywanie mięsa i ryb. Ta dieta pomaga ochronić organizm przed chorobami układu krążenia, cukrzycą i nowotworami, może też ułatwić proces odchudzania.
"Owocojogurt" w słoiku
Składniki na koktajl w słoiku:
250 g truskawek
jogurt kokosowy
garść orzechów włoskich
1 łyżka masła orzechowego
garść świeżych malin
szczypta cynamonu
2 garści borówek
garść prażonych orzechów laskowych
Jak przygotować koktajl w słoiku?
Tworzymy w słoiku warstwy, dodając po kolei składniki. Na początek wsypujemy pokrojone na małe kawałki truskawki, przykrywamy je orzechami włoskimi i dodajemy 5 łyżek jogurtu. Następnie dodajemy masło orzechowe, maliny, cynamon oraz borówki, wszystko przykrywamy jogurtem. Na koniec robimy pierzynkę z orzechów laskowych.
Do miski wsyp wszystkie składniki suche na placuszki. Obok w misce połącz mleko z olejem koksowym. Następnie przełóż składniki suche do mokrych i dokładnie wymieszaj. Dodaj startą marchewkę oraz pistacje. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Do osobnej miski włóż posiekane drobno pomidory, dodaj sól oraz pieprz i posiekane listki mięty. Dopraw czosnkiem, chili i sokiem z limonki. Dodaj oliwę i podawaj placuszki z salsą pomidorową.
Owsiano-bananowy shake z cynamonem i jeżynami
Składniki na shake owsiano-bananowy (2 porcje):
1 opakowanie jogurtu owsianego
2 banany
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka masła orzechowego
1 łyżka soku z cytryny
garść jeżyn
kilka liści świeżej mięty
Jak przygotować shake owsiano-bananowy?
Jogurt, cynamon, banany, masło orzechowe i sok z cytryny zmiksuj w blenderze. Wlej napój do szklanki i udekoruj jeżynami. Możesz też kilka jeżyn zmiksować z napojem, a resztę wrzucić luzem. Na koniec udekoruj miętą.