Małpi chlebek i pomarańczowe muffiny

Janka Pomianowska to miłośniczka słodkości, która słynie z ulubionego deseru Anny Kalczyńskiej, tarty cytrynowej. A dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: muffiny pomarańczowe z żurawiną, małpi chlebek, sos karmelowy oraz dekorowane ciasteczka. Smacznego!

Dekorowane ciasteczka

Składniki:

200 g miękkiego masła

100 g cukru

1 jajko

400 g mąki

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez godzinę w lodówce. Rozwałkujemy i wykrawamy ulubione kształty. Pieczemy 8-10 minut w nagrzanym do 200º C piecu. Studzimy na metalowej kratce.

Muffiny pomarańczowe z żurawiną

Składniki:

1,5 szklanki mąki

0,5 -3/4 szklanki cukru

szczypta cynamonu

1/3 szklanki oleju

1/3 szklanki soku pomarańczowego

1 jajko

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g żurawiny

Przygotowanie:

W misce łączymy ze sobą suche składniki. Do szklanki wlewamy olej, dodajemy jajko i dopełniamy sokiem pomarańczowym. Lekko mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy bardzo krótko, na tyle aby połączyć składniki - w cieście powinny pozostać grudki. Dodajemy 250 g żurawiny. Nakładamy do 9 foremek, wierzch posypujemy odrobiną cukru. Utworzy to pyszną, chrupiącą skorupkę. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC

Małpi chlebek

Składniki:

75 g roztopionego masła

250 ml mleka

500 g mąki

1 opakowanie suchych drożdży

1/2 łyżeczki soli

łyżeczka cukru

Posypka:

100 g topionego masła

100 g cukru

łyżka cynamonu

Przygotowanie:

W dużej misce łączymy mąkę, sól, cukier i drożdże. Lekko podgrzewamy mleko, mieszamy z masłem. Płynne składniki wlewamy do miski z suchymi i wyrabiamy kilka minut. Kiedy ciasto będzie jednolite, zakrywamy miskę szczelnie folią spożywczą, i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z miski, zagniatamy i dzielimy na małe porcje wielkości orzecha włoskiego. Każdą z porcji formujemy w kulkę, zanurzamy w maśle, i obtaczamy cukrem wymieszanym z cynamonem. Układamy kuleczki kolejno w foremce keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy foremka jest już pełna, przykrywamy ją folią i odstaw do wyrośnięcia na ok 20-25 minut. Zdejmujemy folię spożywczą i pieczemy chlebek 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC.

Sos karmelowy

Składniki:

szklanka cukru

¼ szklanki wody

¾ szklanki śmietanki kremówki

2 łyżki masła

Przygotowanie:

W garnku łączymy cukier z wodą, podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i zamieni w syrop. Następnie, nie spuszczając syropu z oka, dalej podgrzewamy, aż całość nabierze bursztynowego koloru. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i śmietankę. Przelewamy do słoiczków.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości