Klasyczne małosolne ogórki... z jabłkami. Przepisy Andrzeja Polana

Oto przepisy Andrzeja Polana na klasyczne małosolne ogórki, małosolne ogórki z jabłkami czy ogórki małosolne kiszone... na sucho! Który z przepisów Polana wypróbujesz w swojej kuchni?

Zobacz też:

Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki

Klasyczny małosolny

Składniki:

  • ogórki gruntowe
    • zestaw do kiszenia bez czosnku: kwiaty kopru, chrzan korzeń i liście, liście porzeczki, wiśni,
      • gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu
        • 1 łyżka soli na 1 litr wody

          W wodzie rozpuszczamy dokładnie sól. Ogórki zalewamy wodą i moczymy je 2-3 godziny. W naczyniu do kiszenia układamy część z zestawu do kiszenia, następnie ogórki pozostałą część z zestawu do kiszenia. Ziarna gorczycy, ziele angielskie ale potłuczone, porwany na kawałki liść laurowy. Wszystko zalewamy wodą z solą, wierzch dociskamy szklanym talerzykiem, odstawiamy , cierpliwie czekamy do dnia następnego i już. Smakują najlepiej 1 dniowe kiszone, o pięknym zielonym kolorze, aromacie.

          Zobacz też:

          Przepisy na tartę rabarbarową i czerwone curry. Katarzyna Meller gotuje z mamą

          Małosolne z jabłkami

          Składniki:

          • jak wyżej, plus kilka jabłek polskich

            Proces przygotowania praktycznie identyczny, tylko dodatkowo dorzucamy do słoja ćwiartki jabłek wraz ze skórką.

            Małosolne kiszone na sucho to też jest możliwe!

            Składniki:

            Ogórki gruntowe ilość wedle życzenia

            • Sól – na 1 kg 2 łyżeczki
              • Zestaw do kiszenia klasyczny bez czosnku
                • Ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, ziarna czarnego pieprzu,
                  • Torebka plastikowa zamykana strunowa lub inna

                    Ogórki umyte pozbawiamy końcówek, myjemy i osuszamy, w końcu mają być na sucho. Wrzucamy do torby, dodajemy wszystkie składniki zestawu, przyprawy i sól. Szczelnie zamykamy i masując obtaczamy ogórki w dodatkach jakie im towarzyszą. Tak przygotowana torebka wymaga wstawienia do lodówki na 2-3 godziny i na noc już poza lodówka. Ogórki na drugi dzień gotowe.

                    Zobacz też: Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły >>>

                    Tosty w jajku z małosolnymi i serem żółtym

                    Składniki:

                    • 1 szt pieczywo rustykalne
                      • 8 jajek
                        • 1 na tost Ogórki małosolne
                          • 10 plasterków Ser żółty gouda w plastrach
                            • 10 plasterków szynka wędzona dobra!
                              • 1-2 łyżeczki Musztarda rosyjska
                                • 1 pęczek Szczypiorek
                                  • 1 pęczek Koperek
                                    • Sól, pieprz,
                                      • Odrobina mleka
                                        • Masło klarowane do smażenia

                                          Mleko mieszamy z jajkami, dodajemy sól i pieprz od smaku. Pieczywo kroimy na kromki. Ogórki małosolne kroimy w plasterki, łączymy z musztardą, olejem, koperkiem, szczypiorkiem. Kromki pieczywa obtaczamy w jajku i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem, smażymy z jednej strony, po chwili przekładamy na drugą stronę, na podpieczoną wykładamy szynkę, odważną porcję naszych małosolnych, wszystko przykrywamy serem i zamykając patelnię pokrywką smażymy do momentu aż ser nam się rozpuści.

                                          Zobacz też: Przepisy na zdrowe przekąski do pracy, szkoły i na podróż >>>

                                          Ogórkowa z małosolnych i ziemniak pieczony z bryndzą i wędzonym pstrągiem

                                          Składniki:

                                          • 1 pęczek Młoda włoszczyzna koniecznie
                                            • 1 pęczek młoda marchew z nacią
                                              • Ogórki małosolne
                                                • Liść laurowy, ziele angielskie,
                                                  • Pieprz, sól
                                                    • Pęczek koperku

                                                      Włoszczyznę dokładnie płuczemy, marchew odejmujemy i dokładamy do pęczka jej koleżanek. Włoszczyznę gotujemy z przyprawami, wiosenny bulion warzywny. Ogórki kroimy w plasterki nie obierając ze skórki. Przesmażamy na maśle marchew młodą obraną z zielonymi końcówkami, kiedy tylko nabierze jeszcze bardziej marchewkowego koloru i będzie stawać się miękka, dodajemy pokrojone ogórki, smażymy chwile razem i dodajemy do zupy, jeszcze troszkę wody z kiszenia ogórków, koperek i mamy zupę. A co do niej?

                                                      • 10 młodych ziemniaków średnich gotowanych
                                                        • 300 gramów fileta wędzonego z pstrąga
                                                          • 400 gramów bryndzy owczej
                                                            • 200 gramów sera białego
                                                              • 200ml śmietanka 18%
                                                                • 2-3 łyżki chrzanu
                                                                  • Koperek
                                                                    • Szczypiorek
                                                                      • Sól i pieprz

                                                                        Ziemniaki gotowane przekrawamy, wyjmujemy środki, siekamy łączymy z bryndza, śmietaną, serem, zieleniną i przyprawami. Farszem wypełniamy łódki z ziemniaków, na wierzch układamy kawałki wędzonego pstrąga i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia. Podajemy do naszej zupy. Zupełnie inna historia ogórkowej.

                                                                        Więcej: Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie

                                                                        Ogórki, kaszanka i koperkowa maślanka

                                                                        Składniki:

                                                                        • 600 g dobrej kaszanki - najlepiej bez wątróbki
                                                                          • 100 gramów kaszy jęczmiennej
                                                                            • musztarda rosyjska jasna ostra
                                                                              • 1 cebula
                                                                                • bułka tarta do panierowania
                                                                                  • 4 jajka
                                                                                    • ogórki małosolne z jabłkami
                                                                                      • 1 l maślanki
                                                                                        • 1 pęczek koperek
                                                                                          • Sól, pieprz, cukier do smaku
                                                                                            • Koperek, majeranek świeży
                                                                                              • 2 jabłka z kiszenia

                                                                                                Koper miksujemy na krem z dodatkiem odrobiny oleju, łączymy z maślanką, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Wstawiamy do lodówki. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy kaszę suchą i po chwili podlewamy sukcesywnie gorąca wodą a jeszcze lepiej rosołem. Kiedy kasza napęcznieje, stanie się gęsta łączymy ją z kaszanką. Dodajemy posiekany koperek, majeranek świeży, musztardę. Dokładnie mieszamy, formujemy krokiety, obtaczamy w jajku, bułce dwukrotnie i smażymy na złoty kolor na oleju. Ogórki, jabłka kroimy w paski, łączymy z koprem, doprawiamy pieprzem, solą i układamy porcje na krokietach, podajemy z maślanką.

                                                                                                Więcej:

                                                                                                Młode ziemniaki w sosie orzechowym i curry z ziemniakami. Daria Ładocha i jej przepisy do 25 zł

                                                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości