Oto przepisy Andrzeja Polana na klasyczne małosolne ogórki, małosolne ogórki z jabłkami czy ogórki małosolne kiszone... na sucho! Który z przepisów Polana wypróbujesz w swojej kuchni?Zobacz też:
Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki
Klasyczny małosolny
Składniki:
- ogórki gruntowe
- zestaw do kiszenia bez czosnku: kwiaty kopru, chrzan korzeń i liście, liście porzeczki, wiśni,
- gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu
- 1 łyżka soli na 1 litr wody
W wodzie rozpuszczamy dokładnie sól. Ogórki zalewamy wodą i moczymy je 2-3 godziny. W naczyniu do kiszenia układamy część z zestawu do kiszenia, następnie ogórki pozostałą część z zestawu do kiszenia. Ziarna gorczycy, ziele angielskie ale potłuczone, porwany na kawałki liść laurowy. Wszystko zalewamy wodą z solą, wierzch dociskamy szklanym talerzykiem, odstawiamy , cierpliwie czekamy do dnia następnego i już. Smakują najlepiej 1 dniowe kiszone, o pięknym zielonym kolorze, aromacie.
Zobacz też:
Przepisy na tartę rabarbarową i czerwone curry. Katarzyna Meller gotuje z mamą
Małosolne z jabłkami
Składniki:
- jak wyżej, plus kilka jabłek polskich
Proces przygotowania praktycznie identyczny, tylko dodatkowo dorzucamy do słoja ćwiartki jabłek wraz ze skórką.
Małosolne kiszone na sucho to też jest możliwe!
Składniki:
Ogórki gruntowe ilość wedle życzenia
- Sól – na 1 kg 2 łyżeczki
- Zestaw do kiszenia klasyczny bez czosnku
- Ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, ziarna czarnego pieprzu,
- Torebka plastikowa zamykana strunowa lub inna
Ogórki umyte pozbawiamy końcówek, myjemy i osuszamy, w końcu mają być na sucho. Wrzucamy do torby, dodajemy wszystkie składniki zestawu, przyprawy i sól. Szczelnie zamykamy i masując obtaczamy ogórki w dodatkach jakie im towarzyszą. Tak przygotowana torebka wymaga wstawienia do lodówki na 2-3 godziny i na noc już poza lodówka. Ogórki na drugi dzień gotowe.
Zobacz też: Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły >>>
Tosty w jajku z małosolnymi i serem żółtym
Składniki:
- 1 szt pieczywo rustykalne
- 8 jajek
- 1 na tost Ogórki małosolne
- 10 plasterków Ser żółty gouda w plastrach
- 10 plasterków szynka wędzona dobra!
- 1-2 łyżeczki Musztarda rosyjska
- 1 pęczek Szczypiorek
- 1 pęczek Koperek
- Sól, pieprz,
- Odrobina mleka
- Masło klarowane do smażenia
Mleko mieszamy z jajkami, dodajemy sól i pieprz od smaku. Pieczywo kroimy na kromki. Ogórki małosolne kroimy w plasterki, łączymy z musztardą, olejem, koperkiem, szczypiorkiem. Kromki pieczywa obtaczamy w jajku i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem, smażymy z jednej strony, po chwili przekładamy na drugą stronę, na podpieczoną wykładamy szynkę, odważną porcję naszych małosolnych, wszystko przykrywamy serem i zamykając patelnię pokrywką smażymy do momentu aż ser nam się rozpuści.
Zobacz też: Przepisy na zdrowe przekąski do pracy, szkoły i na podróż >>>
Ogórkowa z małosolnych i ziemniak pieczony z bryndzą i wędzonym pstrągiem
Składniki:
- 1 pęczek Młoda włoszczyzna koniecznie
- 1 pęczek młoda marchew z nacią
- Ogórki małosolne
- Liść laurowy, ziele angielskie,
- Pieprz, sól
- Pęczek koperku
Włoszczyznę dokładnie płuczemy, marchew odejmujemy i dokładamy do pęczka jej koleżanek. Włoszczyznę gotujemy z przyprawami, wiosenny bulion warzywny. Ogórki kroimy w plasterki nie obierając ze skórki. Przesmażamy na maśle marchew młodą obraną z zielonymi końcówkami, kiedy tylko nabierze jeszcze bardziej marchewkowego koloru i będzie stawać się miękka, dodajemy pokrojone ogórki, smażymy chwile razem i dodajemy do zupy, jeszcze troszkę wody z kiszenia ogórków, koperek i mamy zupę. A co do niej?
- 10 młodych ziemniaków średnich gotowanych
- 300 gramów fileta wędzonego z pstrąga
- 400 gramów bryndzy owczej
- 200 gramów sera białego
- 200ml śmietanka 18%
- 2-3 łyżki chrzanu
- Koperek
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Ziemniaki gotowane przekrawamy, wyjmujemy środki, siekamy łączymy z bryndza, śmietaną, serem, zieleniną i przyprawami. Farszem wypełniamy łódki z ziemniaków, na wierzch układamy kawałki wędzonego pstrąga i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia. Podajemy do naszej zupy. Zupełnie inna historia ogórkowej.
Więcej: Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie
Ogórki, kaszanka i koperkowa maślanka
Składniki:
- 600 g dobrej kaszanki - najlepiej bez wątróbki
- 100 gramów kaszy jęczmiennej
- musztarda rosyjska jasna ostra
- 1 cebula
- bułka tarta do panierowania
- 4 jajka
- ogórki małosolne z jabłkami
- 1 l maślanki
- 1 pęczek koperek
- Sól, pieprz, cukier do smaku
- Koperek, majeranek świeży
- 2 jabłka z kiszenia
Koper miksujemy na krem z dodatkiem odrobiny oleju, łączymy z maślanką, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Wstawiamy do lodówki. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy kaszę suchą i po chwili podlewamy sukcesywnie gorąca wodą a jeszcze lepiej rosołem. Kiedy kasza napęcznieje, stanie się gęsta łączymy ją z kaszanką. Dodajemy posiekany koperek, majeranek świeży, musztardę. Dokładnie mieszamy, formujemy krokiety, obtaczamy w jajku, bułce dwukrotnie i smażymy na złoty kolor na oleju. Ogórki, jabłka kroimy w paski, łączymy z koprem, doprawiamy pieprzem, solą i układamy porcje na krokietach, podajemy z maślanką.
Więcej:
Młode ziemniaki w sosie orzechowym i curry z ziemniakami. Daria Ładocha i jej przepisy do 25 zł
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"