Maliny w syropie - słodki dodatek do herbaty i deserów. Jak je zrobić?

Słoik z syropem i kawałkami malin, obok soczyste owoce z zielonymi listkami
Maliny w syropie - przepis
Źródło: Qwart/Getty Images
Domowe przetwory z owoców sezonowych to świetna propozycja dla wszystkich miłośników letnich smaków zamkniętych w słoiku. Maliny w syropie przydadzą się w kuchni jako dodatek do herbaty i wielu potraw. Doskonale smakują z owsianką, naleśnikami oraz słodkimi placuszkami, mogą też ozdabiać ciasta i desery na bazie lodów.

Sezon na maliny rozpoczyna się w lipcu i zwykle trwa do końca września. W dużej mierze jest to uzależnione od pogody, ponieważ owoce można zbierać aż do czasu pierwszych przymrozków. Maliny to niezastąpione źródło cennych składników odżywczych, zawierają też niewiele kalorii, dlatego warto po nie sięgać w trakcie diet odchudzających. Więcej o ich właściwościach na dole testu, a pod wideo - przepis na syrop z malin

Rey w malinowo-jeżynowym chruśniaku

Przepis na maliny w syropie

Domowe przetwory z owoców sezonowych przydają się podczas chłodnych zimowych miesięcy. Maliny w syropie dodane do herbaty działają rozgrzewająco, natomiast połączone z naleśnikami i innymi słodkimi daniami są w stanie zaspokoić kulinarne oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotowanie tego wyjątkowego przysmaku wymaga odrobiny wolnego czasu i kilku składników.

Składniki na maliny w syropie:

  • 1 kg świeżych malin;
    • 1 kg cukru;
      • 1/2 szklanki wody.

        Przygotowanie malin w syropie:

        1. Maliny zamocz w misce z zimną wodą. Następnie umieść je na durszlaku i dokładnie wypłucz. Pozostaw do odsączenia.
          1. Przygotuj jeden duży słoik lub kilka mniejszych, wyparz w gorącej wodzie, a następnie wypełnij po brzegi owocami.
            1. Do niewielkiego rondelka wlej wodę, dodaj cukier. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
              1. Gotowym syropem z wody i cukru zalej maliny do 1/2 wysokości słoika, a następnie szczelnie zakręć.
                1. Dno dużego garnka wyłóż bawełnianą ścierką kuchenną. Ustaw na niej słoiki. Zalej wodą do 3/4 wysokości i gotuj pod przykryciem aż do wrzenia i jeszcze przez kolejne 20 minut.

                  Maliny i ich właściwości. Dlaczego warto je jeść?

                  Maliny to soczyste i słodkie owoce, jednak oprócz niewątpliwych walorów smakowych, posiadają też szereg zalet prozdrowotnych. Polecane są osobom, które dbają o szczupłą sylwetkę. Zawierają dużo błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, nie dostarczają też dużej ilości kalorii. Dodatkowo przyspieszają spalanie tłuszczów, równie istotne dla zwolenników diet odchudzających. Ze względu na niski indeks glikemiczny, maliny sprawdzają się także w jadłospisie osób chorujących na cukrzycę.

                  Maliny wykorzystuje się w leczeniu przeziębień. Surowe owoce oraz wykonane z nich przetwory mogą obniżać gorączkę, wspierają także odporność organizmu. Wykazują także działanie wykrztuśne, dlatego warto sięgać po nie wtedy, gdy zmagamy się z katarem i uporczywym kaszlem. W malinach znajduje się znaczna ilość witaminy C , dlatego skutecznie wspierają one walkę z infekcjami. Ze względu na zawartość garbników , napary z malin wykazują silne działanie przeciwzapalne. Właśnie dlatego mogą być wykorzystywane do płukania gardła i krtani , ale także do leczenia nadżerek w jamie ustnej.

                  Zobacz także:

                  Autor: Magdalena Brzezińska

                  Źródło zdjęcia głównego: Qwart/Getty Images

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości