Uprawa malin w ogrodzie - poznaj sposoby na hodowlę zdrowych i pysznych malin

Miska z malinami
Fot: Michelle Arnold,EyeEm / gettyimages.com
Maliny to słodkie i charakterystyczne w smaku owoce, które smakują niemal każdemu. Są miękkie, aromatyczne i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można ich używać do deserów, ciast, sosów, jak i robić z nich soki, które są świetnym uzupełnieniem herbat.

Uprawa malin w ogrodzie czy na działce w naszych polskich warunkach jest jak najbardziej możliwa. Warto zapoznać się z kilkoma zasadami, by umieć zapewnić malinom odpowiednie warunki wzrostu, a potem cieszyć się ich smakiem i właściwościami zdrowotnymi.

Jakie są wartości odżywcze malin?

Maliny to pyszny i zdrowy owoc, który specyficzny smak i zapach zawdzięcza olejkom eterycznym. Maliny zawierają duże ilości kwasów organicznych, jak na przykład kwas jabłkowy czy salicylowy. Charakteryzują się dużą zawartością błonnika rozpuszczalnego w wodzie, co sprzyja odchudzaniu oraz działa pozytywnie na kondycję układu trawiennego. Poza tym, są źródłem wielu innych składników mineralnych i dużych ilości witamin. W ich skład wchodzi zwłaszcza witamina C, dlatego maliny świetnie sprawdzą się w obronie przed przeziębieniami. Sok z malin, ze względu na zawartość salicylanów, stosowany jest również jako lek w czasie grypy, gdyż wzmaga pocenie się ciała, co sprzyja obniżeniu gorączki. Maliny, dzięki zawartości garbników, mają właściwości przeciwzapalne.

Maliny, uprawa. Czy gatunek ma znaczenie?

Warto wiedzieć, jakie są odmiany czy gatunki malin, by wybrać te najbardziej odpowiednie do amatorskiej uprawy. Powinniśmy zadać sobie kilka pytań, m.in. kiedy chcemy zbierać i mieć dostępne do spożycia owoce oraz jak dużo czasu możemy im poświęcić, a także jakie mamy miejsce do ich hodowli.

Maliny można podzielić ze względu na okres w roku, w którym dają owoce, a także ze względu na ich barwę. Wyróżniamy uprawę malin jesiennych, które owocują każdego roku, jak i uprawę malin letnich, które wydają owoce co dwa lata. Wśród malin jesiennych i letnich występują maliny koloru czerwonego oraz żółtego. Maliny czerwone zna większość z nas, gdyż są bardzo popularne. Maliny żółte występują rzadziej, ale lepiej znoszą niskie temperatury i są bardziej odporne na szkodniki.

Kiedy sadzić maliny?

W uprawie malin bardzo ważne jest prawidłowe posadzenie krzewów. Maliny, które mają odsłonięte korzenie, najlepiej sadzić pod koniec października lub wczesną jesienią. Jeśli interesuje nas uprawa malin w pojemnikach, możemy posadzić je w doniczce o każdej porze roku.

Sadząc maliny do ziemi, trzeba zwrócić uwagę na stan korzeni - muszą być zdrowe i podlane. Korzenie należy delikatnie wsadzić do przygotowanej w ziemi dziury. Po zakopaniu warto udeptać ziemię, sprawdzając, czy krzew posadzony jest prosto i się nie przekrzywia. Po posadzeniu należy przeprowadzić tzw. pierwsze cięcie - przyciąć pędy do kilku centymetrów od ziemi.

Zobacz film: Maliny w kuchni. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Maliny, uprawa, nawożenie i cięcie.

Każdego roku po owocowaniu trzeba wyciąć te pędy, które dały już owoce. Najlepiej zrobić to przy samej ziemi. Warto wykonać to dwa razy w roku. Pierwsze sezonowe cięcie powinno się odbyć wczesną wiosną, zaraz po rozpoczęciu okresu wegetacyjnego. Drugie cięcie najlepiej przeprowadzić jesienią, po zakończonym owocowaniu. Cięcie drugie tak naprawdę uzależnione jest od terminu owocowania krzewów. Jeśli nie obetniemy pędów, istnieje ryzyko, że pojawią się na nich pasożyty lub inne zagrożenia, co może wpłynąć na opłacalność uprawy malin. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza, że grzyby pasożytnicze lubią atakować przede wszystkim młode rośliny. Cięcie pędów sprawi, że reszta z nich będzie lepiej rosła, rodząc obfite owoce.

Maliny należy nawozić minerałami, najlepiej po przeprowadzeniu analizy gleby. Jeśli jest to niemożliwe, warto nawozić ziemię w sposób organiczny - kompostem lub obornikiem. Maliny najlepiej rosną w glebach lekko kwaśnych o odczynie 5,5-6,5 pH. Sprzyja im podłoże bogate w próchnicę, dlatego wskazane jest nawożenie obornikiem, który podtrzymuje poziom próchnicy w glebie. Jeśli nawozimy ziemię minerałami, warto wiedzieć, iż dla malin duże znaczenie ma azot. Braki azotowe objawiają się niewielkimi, całościowo żółtymi liśćmi krzewów. Niedobór azotu nie spowoduje, iż maliny nie będą owocowały, krzewy dadzą owoce, chociaż niewielkie. Kolejny ważny minerał w uprawie malin to potas. Jego braki widoczne są w żółtych brzegach liści.

Maliny i ich uprawa to zajęcie absorbujące, wymagające wiedzy i poświęcenia czasu ich pielęgnacji. Z drugiej strony, są to czynności, które dają dużo satysfakcji i widoczne efekty w postaci zdrowych, wyrośniętych krzewów malin, przynoszących pyszne owoce.

Zobacz też:

W malinowym raju. Sprawdź przepisy Darii Ładochy

Malinowa kuchnia Piotra Kucharskiego

Maliny w wersji słodkiej i wytrawnej. Sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy

podziel się:

Pozostałe wiadomości