Andrzej Polan zaprasza na pyszną, poranną kawę! To kawa mrożona przygotowana z wyjątkowej kawy rozpuszczalnej. Jak smakuje wisienka na torcie, mała różna i kawowa oranżera, którą mistrz Polan przygotował specjalnie dla Kingi Burzyńskiej? Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie i... nie liczcie kalorii! :)

Kawowa oranżeria
Składniki: 
3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy Jacobs
150 ml mleka
1 łyżka likieru pomarańczowego,
3 łyżeczki cukru pudru
2 gałki lodów caffe latte
2 gałki sorbetu pomarańczowego
1 pomarańcza do dekoracji

Przygotowanie:
Pomarańcze umyj i obierz nożykiem do owoców tak, by nie pozostała na niej ani pomarańczowa skórka ani biała błonka. Podziel na cząstki, a każdą z nich obierz z cienkiej błonki. Kawę rozpuść w wodzie. Dodaj cukier puder i likier pomarańczowy. Wymieszaj dokładnie mikserem. Do wysokiej szklanki włóż lody i wlej kawę. Na wierzchu ułóż 2 cząstki pomarańczy (resztę pomarańczy zjedz). Jeśli chcesz, by kawa była bardziej alkoholowa, możesz zamarynować pomarańcze w koniaku, zalewając je nim na jakiś czas. Mniam!
Sprzęt: mikser
Czas wykonania: 30 minut

Wisienka na torcie
Składniki:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
150 ml mleka
1 gałka lodów czekoladowych, najlepiej takich z kawałkami czekolady
1 gałka lodów wiśniowych
bita śmietana
wiórki czekoladowe lub sos czekoladowy
wisienka koktajlowa do dekoracji

Przygotowanie:
Rozpuść kawę w mleku. Do szklanki włóż gałki lodów i zalej kawą. Udekoruj bitą śmietaną, na wierzchu połóż wisienkę i posyp wiórkami czekoladowymi lub (najlepiej) polej sosem czekoladowym.
Sprzęt: nie
Czas wykonania: 10 minut

Mała różana
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Cronat Gold
150 ml wody
kruszony lód
bita śmietana
konfitura z płatków róż

Przygotowanie:
Kawę zalej gorącą wodą i odstaw do wystygnięcia. Na dnie ozdobnej szklanki lub kieliszka do szampana ułóż konfiturę różaną, aż powstanie lekko różowa transparentna warstwa. Następnie, powoli wlej kawę i dodaj lód. Udekoruj słodką bitą śmietaną oraz płatkami róż (mogą to być całe płatki róż obtoczone w cukrze, w tym celu każdy płatek zanurzamy na chwilę w roztrzepanym białku, obtaczamy w cukrze i zostawiamy na 1 dzień do wyschnięcia).
Sprzęt: nie
Czas wykonania: 20 minut

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
56
5