Styl Życia

Mała różana czy wisienka na torcie?

kawa

kawa

Styl Życia

Mała różana czy wisienka na torcie?

kawa

kawa

Andrzej Polan zaprasza na pyszną, poranną kawę! To kawa mrożona przygotowana z wyjątkowej kawy rozpuszczalnej. Jak smakuje wisienka na torcie, mała różna i kawowa oranżera, którą mistrz Polan przygotował specjalnie dla Kingi Burzyńskiej? Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie i... nie liczcie kalorii! :)

Kawowa oranżeria
Składniki: 
3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy Jacobs
150 ml mleka
1 łyżka likieru pomarańczowego,
3 łyżeczki cukru pudru
2 gałki lodów caffe latte
2 gałki sorbetu pomarańczowego
1 pomarańcza do dekoracji

Przygotowanie:
Pomarańcze umyj i obierz nożykiem do owoców tak, by nie pozostała na niej ani pomarańczowa skórka ani biała błonka. Podziel na cząstki, a każdą z nich obierz z cienkiej błonki. Kawę rozpuść w wodzie. Dodaj cukier puder i likier pomarańczowy. Wymieszaj dokładnie mikserem. Do wysokiej szklanki włóż lody i wlej kawę. Na wierzchu ułóż 2 cząstki pomarańczy (resztę pomarańczy zjedz). Jeśli chcesz, by kawa była bardziej alkoholowa, możesz zamarynować pomarańcze w koniaku, zalewając je nim na jakiś czas. Mniam!
Sprzęt: mikser
Czas wykonania: 30 minut

Wisienka na torcie
Składniki:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
150 ml mleka
1 gałka lodów czekoladowych, najlepiej takich z kawałkami czekolady
1 gałka lodów wiśniowych
bita śmietana
wiórki czekoladowe lub sos czekoladowy
wisienka koktajlowa do dekoracji

Przygotowanie:
Rozpuść kawę w mleku. Do szklanki włóż gałki lodów i zalej kawą. Udekoruj bitą śmietaną, na wierzchu połóż wisienkę i posyp wiórkami czekoladowymi lub (najlepiej) polej sosem czekoladowym.
Sprzęt: nie
Czas wykonania: 10 minut

Mała różana
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Cronat Gold
150 ml wody
kruszony lód
bita śmietana
konfitura z płatków róż

Przygotowanie:
Kawę zalej gorącą wodą i odstaw do wystygnięcia. Na dnie ozdobnej szklanki lub kieliszka do szampana ułóż konfiturę różaną, aż powstanie lekko różowa transparentna warstwa. Następnie, powoli wlej kawę i dodaj lód. Udekoruj słodką bitą śmietaną oraz płatkami róż (mogą to być całe płatki róż obtoczone w cukrze, w tym celu każdy płatek zanurzamy na chwilę w roztrzepanym białku, obtaczamy w cukrze i zostawiamy na 1 dzień do wyschnięcia).
Sprzęt: nie
Czas wykonania: 20 minut

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
56
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0