Przepisy kulinarne

Jak zrobić pyszny makowiec? Prosty przepis na ciasto

Makowiec po japoński

GettyImages

Przepisy kulinarne

Jak zrobić pyszny makowiec? Prosty przepis na ciasto

Makowiec po japoński

GettyImages

Tradycyjny polski wypiek kojarzony z Wigilią – zawijany makowiec, gości niemal w każdym domu. Szybkie i proste ciasto możesz przygotować również na inne okazje. W zależności od podania, może być pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub głównym ciastem na rodzinnym przyjęciu. Do przygotowania makowca możesz użyć także gotowej masy makowej. Jak przygotować makowiec na kruchym spodzie i makowiec japoński? Sprawdź dobry przepis.

Makowiec drożdżowy to tradycyjne ciasto, które od lat gości na polskich stołach w czasie Wielkanocy lub Bożego Narodzenia. Tradycyjny makowiec zawijany wzbogacony skórką pomarańczy to dla wielu osób smak dzieciństwa. Specjał, w którego przyrządzaniu mistrzyniami są nasze mamy i babcie coraz częściej pojawia się w innych odsłonach – makowiec w formie kruchych ciasteczek, podany na cieście francuskim lub w formie makowego tortu. Idealnie komponuje się z kawą, mlekiem lub podany w towarzystwie mocniejszych alkoholi, głównie likierów jajecznych. Makowiec z gotowej masy makowej to szybki i prosty sposób na aromatyczne, niedzielne ciasto, które może być pysznym deserem na spotkania ze znajomymi lub rodziną. Tradycyjny przepis na makowiec zawijany to wyzwanie dla osób początkujących, dopiero rozpoczynających swoją przygodę z domowym cukiernictwem. Idealnym wyborem będzie więc makowiec na kruchym cieście z gotową masą makową. To receptura, z którą poradzi sobie każdy.

Ciasto makowiec – przepisy i propozycje podania

Szybkie i proste przepisy na makowiec sprawdzą się do zrobienia codziennego deseru lub małego urodzinowego ciasta dla znajomych. Jednym z najbardziej popularnych i prostych do przygotowania jest makowiec japoński, który jest makowcem bez ciasta.

Makowiec z jabłkami z gotowej masy makowej (makowiec japoński; przepis na 10 porcji).

Składniki:

  • 250 g gotowej masy makowej,
  • 300 g soczystych jabłek,
  • 250 g cukru pudru,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • 120 g masła,
  • 6 jajek,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olejek migdałowy.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Oddziel żółtka od białek. Następnie żółtka utrzyj z cukrem pudrem i masłem na jednolitą masę.
  3. Stopniowo dodawaj kaszę mannę, masę makową, proszek do pieczenia i jabłka.
  4. Na koniec wlej kilka kropel olejku migdałowego. Wszystko dokładnie połącz.
  5. W osobnej misce ubij na sztywno białka. Następnie za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wprowadź do ciasta i delikatnie połącz składniki. Przygotowane ciasto wyłóż do okrągłej formy o średnicy 24 cm, wcześniej wysmarowanej odrobiną masła.
  6. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około godziny.
  7. Upieczone ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Górę makowca możesz oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

Makowiec na kruchym spodzie i z ciasta francuskiego 

Makowiec na kruchym cieście (przepis na 10 porcji)

Składniki:

  • 300 g przesianej mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 3 duże żółtka,
  • 80 g cukru pudru,
  • 1 kg masy makowej,
  • pół szklanki posiekanej suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki skórki pomarańczy,
  • 3 białka,
  • 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  • Mąkę połącz z masłem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie wyrabiaj na jednolitą masę.
  • Dodaj żółtka i dalej wyrabiaj.
  • Przygotowane ciasto zawiń i odłóż do lodówki na godzinę do schłodzenia.
  • Do gotowej masy makowej dodaj żurawinę, skórkę pomarańczową, sok z cytryny i bułkę tartą. Wszystko połącz.
  • W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę. Za pomocą drewnianej łyżki dodawaj ją do masy makowej, delikatnie mieszając.
  • Po godzinie wyjmij schłodzone ciasto i zetrzyj je tarką o dużych oczkach na wysmarowaną masłem blachę o średnicy 25 cm.
  • Na gotowy spód wylej masę makową.
  • Formę wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 40 minut.
  • Podawaj po ostudzeniu.

Przygotowane kruche ciasto możesz również wykorzystać do stworzenia makowca na kruchym cieście z kruszonką. Wówczas na wylaną masę makową również zetrzyj ciasto tarką o dużych oczkach.

Makowiec zawijany z gotowej masy makowej na cieście francuskim

Składniki:

  • 2 plastry ciasta francuskiego XXL,
  • 250 g gotowej masy makowej,
  • garść posiekanych rodzynek.

Przygotowanie:

  1. Schłodzone ciasto francuskie ułóż na stole i na jego całej powierzchni (zachowując 1 cm wolnego miejsca na brzegach) równomiernie rozprowadź masę makową.
  2. Następnie zawiń ciasto w ciasny rulon.
  3. Pokrój rulon na ciastka o szerokości 1,5 cm. Układaj je płasko na blasze.
  4. Wierzch ciastek posyp posiekanymi rodzynkami.
  5. Gotowe ciastka wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż ciasto francuskie zwiększy swoją objętość.
  6. Podawaj po ostudzeniu.

Zobacz wideo: Błyskawiczne ciasto z kuchenki mikrofalowej. To możliwe!

Zobacz także:

Co sądzisz o tym artykule?
75
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0