Swoje ulubione przepisy na makaron zaprezentowała, w kuchni Dzień Dobry TVN, Beata Pawlikowska. Poznajcie dania, które podróżniczka przywiozła z różnych zakątków świata.
1 kubek mleka kokosowego – zobacz przepis na str. 000
1 niewielka czerwona cebula
pół brokułu
pół cukinii
3 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki ostrej papryki
ćwierć łyżeczki pieprzu
4 łyżki dobrego, ekologicznego sosu sojowego
1 limonka
pół łyżeczki + pół łyżeczki nierafinowanej soli
4 łyżki oleju arachidowego
świeża bazylia
W garnku zagotuj ok. półtora litra wody, dodaj pół łyżeczki soli i makaron. Gotuj przez ok. 5 minut, odcedź.
W dużym rondlu albo woku rozgrzej olej. Dodaj posiekany czosnek, cebulę i imbir. Dodaj kolendrę, sól, pieprz i paprykę, smaż często mieszając przez ok. 3 minuty.
Dodaj cukinię startą na tarce razem ze skórką w podłużne paski, brokuł pokrojony na małe kawałki, sos sojowy i mleko kokosowe, smaż często mieszając przez ok. 5 minut.
Dodaj makaron i sok z połowy limonki, wymieszaj, smaż często mieszając przez ok. 3 minuty.
W garnku zagotuj około kubka gorącej wody. Dodaj buraki pokrojone w kostkę
Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj por pokrojony w plasterki, czarnuszkę, kolendrę, kmin rzymski, cząber oraz pieprz. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj sól. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj dość drobno pokrojonego pomidora i kilka malin. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę, cynamon. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez ok. 10 minut.
W małym garnku albo w parowarze ugotuj fasolkę szparagową na chrupko (ok. 8-20 minut).
W garnku zagotuj około dwóch litrów wody, dodaj szczyptę soli oraz makaron. Gotuj przez ok. 8 minut, odcedź.
Buraki z przyprawami zmiksuj na sos. Możesz użyć blendera jeśli jest przystosowany do gorących płynów. Jeśli nie, zrób to za pomocą blendera ręcznego.
Na talerzu ułóż czarny makaron, polej malinowym sosem z burakami, posyp świeżymi owocami i kruszonymi orzechami włoskimi.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Podsmaż na złoto.
Liście szpinaku umyj, odsącz, pokrój w paski, dodaj do patelni. Posyp przyprawami, wymieszaj, podsmażaj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 8 minut.
W garnku zagotuj ok. półtora litra wody, dodaj szczyptę soli, gotuj przez ok. 8-10 minut, odsącz. Dodaj do patelni ze szpinakiem, wymieszaj, podawaj z natka pietruszki.
3 łyżki oleju kokosowego albo klarowanego masła ghee
W garnku zagotuj około dwóch litrów wody. Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler naciowy pokrojone w plasterki, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz cienko pokrojoną kapustę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj por pokrojony w plasterki, kmin rzymski, cząber, paprykę, garam masala, suszoną kolendrę oraz pieprz. Wymieszaj, gotuj przez chwilę . Dodaj sól oraz soczewicę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę pokrojone pomidory. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę
Czerwoną paprykę umyj, usuń nasiona, miąższ zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do garnka. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj olej kokosowy lub masło ghee. Wymieszaj. W drugim garnku zagotuj półtora litra wody, dodaj szczyptę soli i makaron. Gotuj przez ok. 8 minut, odsącz z wody. Zupę zmiksuj ręcznym blenderem na krem, podawaj z makaronem, płatkami migdałowymi i sezamem.