Makarony świata wg Beaty Pawlikowskiej

Swoje ulubione przepisy na makaron zaprezentowała, w kuchni Dzień Dobry TVN, Beata Pawlikowska. Poznajcie dania, które podróżniczka przywiozła z różnych zakątków świata.

Kokosowy makaron po tajsku

Zobacz też: Grzyb smardz. Jak przyrządzić smardze? Pomysły na obiad >>>

  • 200 g makaronu ryżowego
    • 1 kubek mleka kokosowego – zobacz przepis na str. 000
      • 1 niewielka czerwona cebula
        • pół brokułu
          • pół cukinii
            • 3 ząbki czosnku
              • 3 cm świeżego imbiru
                • pół łyżeczki kolendry
                  • pół łyżeczki ostrej papryki
                    • ćwierć łyżeczki pieprzu
                      • 4 łyżki dobrego, ekologicznego sosu sojowego
                        • 1 limonka
                          • pół łyżeczki + pół łyżeczki nierafinowanej soli
                            • 4 łyżki oleju arachidowego
                              • świeża bazylia

                                W garnku zagotuj ok. półtora litra wody, dodaj pół łyżeczki soli i makaron. Gotuj przez ok. 5 minut, odcedź.

                                W dużym rondlu albo woku rozgrzej olej. Dodaj posiekany czosnek, cebulę i imbir. Dodaj kolendrę, sól, pieprz i paprykę, smaż często mieszając przez ok. 3 minuty.

                                Dodaj cukinię startą na tarce razem ze skórką w podłużne paski, brokuł pokrojony na małe kawałki, sos sojowy i mleko kokosowe, smaż często mieszając przez ok. 5 minut.

                                Dodaj makaron i sok z połowy limonki, wymieszaj, smaż często mieszając przez ok. 3 minuty.

                                Podawaj z listkami bazylii i cząstkami limonki.

                                Czarny makaron z malinowymi burakami

                                Zobacz też: Jak zrobić sos chrzanowy na zimno i na ciepło? Przepisy >>>

                                • 150 g czarnego makaronu (ja użyłam makaronu z czarnego ryżu)
                                  • garść świeżych leśnych owoców: poziomek, malin, borówek
                                    • garść orzechów włoskich
                                      • 3 małe buraki
                                        • 1 niewielki por
                                          • 1 pomidor
                                            • garść zielonej fasolki szparagowej
                                              • 1 czubata łyżeczka czarnuszki
                                                • pół łyżeczki mielonej kolendry
                                                  • pół łyżeczki pieprzu
                                                    • pół łyżeczki cząbru
                                                      • 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego
                                                        • pół łyżeczki cynamonu
                                                          • 1 łyżeczka kurkumy
                                                            • pół łyżeczki różowej soli himalajskiej

                                                              W garnku zagotuj około kubka gorącej wody. Dodaj buraki pokrojone w kostkę

                                                              Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj por pokrojony w plasterki, czarnuszkę, kolendrę, kmin rzymski, cząber oraz pieprz. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj sól. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj dość drobno pokrojonego pomidora i kilka malin. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę, cynamon. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez ok. 10 minut.

                                                              W małym garnku albo w parowarze ugotuj fasolkę szparagową na chrupko (ok. 8-20 minut).

                                                              W garnku zagotuj około dwóch litrów wody, dodaj szczyptę soli oraz makaron. Gotuj przez ok. 8 minut, odcedź.

                                                              Buraki z przyprawami zmiksuj na sos. Możesz użyć blendera jeśli jest przystosowany do gorących płynów. Jeśli nie, zrób to za pomocą blendera ręcznego.

                                                              Na talerzu ułóż czarny makaron, polej malinowym sosem z burakami, posyp świeżymi owocami i kruszonymi orzechami włoskimi.

                                                              Podawaj z zieloną fasolką szparagową.

                                                              Makaron ze szpinakiem

                                                              Zobacz też: Kuchnia Filipa Mecnera, menadżera gwiazd. Gotowanie to jego pasja! >>>

                                                              • 150 g makaronu wstążki ze szpinakiem
                                                                • 200 g świeżych liści szpinaku
                                                                  • 4 ząbki czosnku
                                                                    • pół łyżeczki czarnuszki
                                                                      • ćwierć łyżeczki pieprzu
                                                                        • ćwierć łyżeczki oregano
                                                                          • ćwierć łyżeczki nierafinowanej soli
                                                                            • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                                                              • 2 gałązki natki pietruszki

                                                                                Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Podsmaż na złoto.

                                                                                Liście szpinaku umyj, odsącz, pokrój w paski, dodaj do patelni. Posyp przyprawami, wymieszaj, podsmażaj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 8 minut.

                                                                                W garnku zagotuj ok. półtora litra wody, dodaj szczyptę soli, gotuj przez ok. 8-10 minut, odsącz. Dodaj do patelni ze szpinakiem, wymieszaj, podawaj z natka pietruszki.

                                                                                Krem pomidorowy z makaronem i sezamem

                                                                                • 250 g makaronu gryczanego
                                                                                  • 4 łodygi selera naciowego
                                                                                    • 2 marchewki
                                                                                      • 1 mała pietruszka
                                                                                        • 1 niewielki por
                                                                                          • 3 niewielkie ziemniaki
                                                                                            • kawałek kapusty
                                                                                              • 1 czerwona papryka
                                                                                                • 5 pomidorów
                                                                                                  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
                                                                                                    • pół łyżeczki cząbru
                                                                                                      • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
                                                                                                        • pół łyżeczki przyprawy garam masala
                                                                                                          • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
                                                                                                            • 1 łyżeczka suszonej kolendry
                                                                                                              • ćwierć łyżeczki pieprzu
                                                                                                                • 1 łyżeczka kurkumy
                                                                                                                  • 1 łyżeczka soli
                                                                                                                    • 4 łyżki płatków migdałowych
                                                                                                                      • 4 łyżeczki niełuskanego sezamu
                                                                                                                        • 3 łyżki oleju kokosowego albo klarowanego masła ghee

                                                                                                                          W garnku zagotuj około dwóch litrów wody. Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler naciowy pokrojone w plasterki, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz cienko pokrojoną kapustę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj por pokrojony w plasterki, kmin rzymski, cząber, paprykę, garam masala, suszoną kolendrę oraz pieprz. Wymieszaj, gotuj przez chwilę . Dodaj sól oraz soczewicę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę pokrojone pomidory. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę

                                                                                                                          Czerwoną paprykę umyj, usuń nasiona, miąższ zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do garnka. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj olej kokosowy lub masło ghee. Wymieszaj. W drugim garnku zagotuj półtora litra wody, dodaj szczyptę soli i makaron. Gotuj przez ok. 8 minut, odsącz z wody. Zupę zmiksuj ręcznym blenderem na krem, podawaj z makaronem, płatkami migdałowymi i sezamem.

                                                                                                                          Autor: Anna Kobyłka

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości