Przepisy kulinarne

Makaronowa kuchnia

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Marka Kościkiewicza i Adama Przybysza. Panowie pokazali, jak zrobić w domu prawdziwy włoski makaron. Mogliśmy spróbować: makaronu taglierini neri i gnocchi z masłem truflowym i świeżą czarną truflą z płatkami parmezanu, a popić to arbuzową lemoniadą.

 

 

 

Makaron tagliatelle neri

Składniki:
120 g tagliatelle neri
90 g krewetek
5 kwiatów cukinii
70 g szparagów
śmietana 36%
100 ml białego wina
1/4 ząbka czosnku
1 łyżka oliwy
sól do smaku

Przygotowanie: 
Na oliwę wrzucamy czosnek, krewetki i szparagi, chwilę podsmażamy. Podlewamy białym winem, dodajemy kwiaty cukinii, odparowujemy wino, dodajemy śmietanę, sól do smaku i siekaną natkę pietruszki. Gdy sos się zredukuje, dodajemy ugotowaną pastę al dente.

Gnocchi z masłem truflowym i świeżą czarną truflą z płatkami parmezanu

Składniki:
180 g gnocchi
1 łyżka stołowa masła truflowego
30 g płatków parmezanu

Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło truflowe, dodajemy szczyptę soli, następnie wrzucamy ugotowane gnocchi, mieszamy, nakładamy na talerz, posypujemy płatkami parmezanu.

Bruschetta

Składniki:
1 pomidor
100 g szparagów
200 ml oliwy
sól
1/2 ząbka czosnku
5 listków bazylii
4 kromki ciabatty

Przygotowanie:
Pomidora parzymy i ściągamy z niego skórę, następnie kroimy w kostkę. Ugotowane szparagi chłodzimy i kroimy w drobną kostkę, następnie pomidora i szparagi mieszamy, zalewamy oliwą, dodajemy porwane listki bazylii, sól do smaku. Grzanki grillujemy lub wkładamy na kilka minut do piekarnika, tak żeby były chrupiące, na wcześniej przygotowane chrupiące grzanki wykładamy tapenadę z pomidorów i szparagów.

Lemoniada arbuzowa

Składniki:
60 ml sour (cytryna z cukrem)
100 ml wody gazowanej
80 g arbuza

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
94
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0