Makaron ze szparagami. Jak przyrządzić to danie z kurczakiem, boczkiem, cukinią czy suszonymi pomidorami?

Makaron ze szparagami
Fot. CAGRI OZGUR/Getty Images
Szparagi to nie tylko smaczne, lecz także niezwykle zdrowe warzywo. A najlepiej smakuje właśnie z makaronem! Chcesz spróbować takiego połączenia, ale nie wiesz, jak przygotować makaron ze szparagami? Wypróbuj nasze przepisy!

Makaron ze szparagami można wzbogacać o różne inne dodatki. Makaron ze szparagami i kurczakiem , boczkiem, sosem śmietanowym czy cukinią, a nawet suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Dowiedz się, jak przyrządzić takie danie!

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

To jedna z podstawowych wersji tego dania. Do jej przygotowania potrzebne będą:

· ok. 250 g makaronu – najlepiej penne, określanego także jako rurki,

· pęczek szparagów,

· 2 łyżki oleju do smażenia,

· szklankę śmietany 18%,

· tarty ser do posypania,

· pieprz i sól do smaku.

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie połamać szparagi i smażyć je przez kilka minut na oleju. Dodać śmietanę i podsmażać do lekkiego zgęstnienia. Wrzucić odcedzony makaron na patelnię, doprawić pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać. Podgrzewać przez chwilę, a po przełożeniu potrawy na talerze posypać tartym serem. Pyszne danie gotowe!

Makaron ze szparagami i boczkiem lub kurczakiem

Potrawa wzbogacona o kawałki mięsa stanie się jeszcze bardziej sycąca. Aby ją przygotować, do bazowego przepisu należy dodać ok. 80 dag boczku lub 160 dag piersi z kurczaka. Szparagi posiekać na części długości ok. 3 cm. Pokroić boczek lub kurczaka na drobne kawałki i podsmażyć do zarumienienia. Następnie postępować tak, jak przy podstawowym przepisie, razem z makaronem dodając kawałki mięsa. Można też urozmaicić danie, przygotowując makaron ze szparagami i pieczarkami oraz kurczakiem. Pokrojone w plasterki grzyby należy przez chwilę dusić na patelni, a potem wrzucić do sosu śmietanowego z resztą składników. Taka potrawa z pewnością na dłużej zagości na Twoim stole!

Makaron ze szparagami i cukinią, pomidorami lub szpinakiem – wegetariańska uczta

Makaron ze szpinakiem można wzbogacić też o warzywne dodatki. Warto również pomyśleć nad zmianą makaronu penne na “świderki” lub “nitki”.

Makaron ze szparagami i cukinią oraz pomidorami to doskonały smak i ozdoba stołu. Takie wiosenne danie przygotujemy z:

· 200 g makaronu,

· 4 pomidorów,

· 1 cukinii,

· 2 ząbków czosnku,

· 2 łyżek oliwy,

· pieprzu i soli do smaku.

Makaron ugotować, w tym czasie krojąc obranego pomidora na kawałki, a cukinię w plasterki. Posiekać czosnek. Pomidory podsmażać na małym ogniu z łyżką oleju przez ok. 20 minut. Na drugiej patelni podsmażyć cukinię i czosnek. Połączyć wszystko na patelni z pomidorami, doprawiając solą i pieprzem.

Makaron ze szparagami i szpinakiem jest jeszcze łatwiejszy w przygotowaniu. Potrzebne będzie:

· 1,5 pęczka szparagów,

· 30 dag szpinaku,

· 25 dag makaronu,

· 20 dag śmietany 30%,

· ząbek czosnku,

· szczypta ulubionych, suszonych ziół,

· sól i pieprz do smaku.

Szparagi i makaron ugotować oddzielnie. Posiekać czosnek i porwać szpinak. Następnie podsmażyć szpinak z czosnkiem na śmietanie aż do jej zgęstnienia, doprawiając mieszankę ziołami, solą i pieprzem. Dodać makaron i szparagi. Smażyć jeszcze przez chwilę.

Przy takim makaronie ze szparagami, przepis warto wzbogacić o starty ser do udekorowania.

Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami oraz szynką parmeńską

Ten przepis na makaron ze szparagami jest niezwykle prosty, a rezultat znakomity. By przyrządzić takie danie, potrzebne będzie:

· 250 g makaronu,

· garść suszonych pomidorów,

· kilka plasterków szynki parmeńskiej,

· 2 łyżki oleju do smażenia,

· czerwona cebula,

· sól i pieprz do smaku.

Makaron ugotować, a cebulę zeszklić na patelni. Dodać do niej pokrojone szparagi i podsmażyć. Dodać suszone pomidory i makaron. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać pokrojoną w paski szynką parmeńską. Makaron ze szparagami i szynką oraz suszonymi pomidorami gotowy!

Makaron ze szparagami i łososiem lub krewetkami

Makaron ze szparagami i krewetkami lub łososiem to dania o niepowtarzalnym smaku. Przyrządza się je według podstawowego przepisu na makaron ze szparagami zielonymi , jedynie wzbogacając je o dodatki. Łososia najlepiej wrzucić do gotującego się sosu śmietanowego, by połączyć ich smaki. Krewetki powinno się najpierw podsmażyć z odrobiną czosnku. Można także urozmaicić przepis, tworząc makaron ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi oraz owocami morza, dodając pomidorki do lekko podsmażonych krewetek, pozwalając im puścić sok.

Dietetyczny makaron ze szparagami

Dietetyczny makaron ze szparagami można przygotować w podobny sposób, co tradycyjny. Wystarczy zamienić kilka składników. Przede wszystkim wybierzmy ciemny makaron i lekkie dodatki, jak kurczak czy krewetki. Kluczowy jest tu sos. Najlepiej przygotować go, miksując gęsty jogurt naturalny, np. typu greckiego, z rozgniecionym czosnkiem oraz ziołami, np. natką pietruszki czy odrobiną estragonu. Sos można lekko podgrzać lub polewać danie mieszanką na zimno. W ten sposób można również przygotować pyszną sałatkę bazującą na makaronie ze szparagami ze słoika .

Przygotowanie makaronu ze szparagami nie zajmuje wiele czasu, a rezultat bywa zachwycający. Dlatego warto spróbować różnych przepisów na to pyszne danie i zaskoczyć znajomych oraz domowników!

Zobacz film: Kuchnia szparagowa. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości